pondělí 8. prosince 2014

Chanuka v českých obchodech

Když jsem minulý týden psala článek o (nejen) chanukové výzdobě, přemýšlela jsem, jestli se v českých obchodech vůbec dají koupit nějaké dekorace, které by se daly k tomuto účelu použít. Sice už máme na domácí hvězdu nasbíraní klacky, ale jelikož nejsem moc zručná a Typoška teď pracuje jako ďas, není úspěch tohoto projektu vůbec zaručen. Pátralal jsem vodami internetových obchodů a něco přeci jenom našla.

Základ chanukové výzdoby je osmiramenný svícen, který se každý večer zapaluje, abychom si připomenuli zázrak v Chrámu, kde po jeho dobytí Makabejskými malé množství oleje vydrželo hořet celých osm dní. Největší štěstí při jeho koupi budete mít asi v bazarech nebo při cestách do zahraničí. Na internetu jsem sice jeden obchod, který je prodává našla, ale nejsem si jistá poměrem ceny a kvality. Dalším hezkým prvkem jsou Davidovy hvězdy. Ty dřevěné z úvodní fotky se dají sehnat hned ve dvou obchodech. V Bella Rose tady a v Nordic Day tady. Na výběr je ze tří velikostí: 22 cm, 38 cm a 64 cm. V Nordic Day nabízejí ještě dekorativní zinkovou hvězdu o velikosti 36x36 cm a v sociální dílně Becalel, která funguje při Židovské obci v Praze, zase nabízí několik druhů menších vitrážových hvězd. Koupit se dají v jejich e-shopu, který najdete tady. Já jsem si u nich při otevřeném dni Jáchymky pořídila pět malých keramických hvězdiček, které chci položit na stůl. Jedna stála 10 korun a jsou moc hezké. V e-shopu je ale bohužel nemají. Poslední možností jsou knoflíkové hvězdy z Bella Rose. Nebízí je ve dvou variantách - menší a větší. Jsou ale poměrně drahé a určitě by se daly ze starých knoflíků třeba po babičce vyrobit doma.


Pokud si chcete na chanuku svoje obydlí vyzdobit ještě trochu slavnostněji, můžete sáhnout třeba po světlelných řetězech, které nabízí v Epes Rádes. Líbí se mi varianta na obrázku s názvem Sixty Two, modrá variace Cap Reinga nebo jenom bílá světla Uyuni. Na výběr mají ale barev daleko víc. Celou nabídku najdete tady. Několik variant najdete i v Ookidoo. Papírové plástve v mosré barvě jsou také krásná dekorace. Dají se koupit třeba v Little Nordic Store, kde mají třeba i hezká modrá brčka, která by se mohla líbit vašim dětem. Obojí najdete tady. Zaujala mě i jednoduchá kasička ve tvaru domku z Nordic Day. Pokud ještě nemáte svůj cedaka box (kasička na peníze určené k charitativním účelům), teď je ideální příležitost si ho pořídit!









Během chanuky se pojídají mastná jídla, která nám stejně jako osmiramenný svícen připomínají zázrak v Chrámu. Tradičně se na chanuku smaží bramboráky, kterým se říká latkes, a koblihy. Takový nápor omastku se musí něčím patřičně spláchnout. Všechen alkohol, který neobsahuje vinnou révu je povolen. Vinné nápoje musí mít naopak při výrobě rabínský dohled a košer certifikát. Široký výběr košer vín nabízí Vinařství Chrámce, jehož e-shop najdete tady. Doporučuji výběrovou edici Gafna, kterou bodrý vinař Moše pojmenoval po svojí úžasné ženě. Zahraniční košer vína nabízí třeba tady. Mastné pusy si pak můžete otírat třeba do těchto hezkých ubrousků. Na slavnostní stůl by se mi ještě líbili talíře DRIFTIG z Ikea. Mají je ve dvou velikostech v rozdílném dekoru. Talíř z obrázku najdete tady a menší dezertní zase tady. Zaujal mě i jejich zlatobílý ubrus VINTERFINT, který mi potislem připomíná můj tallit. Byl by krásný nejen na chanuku, ale třeba i na šábes/nedělní oběd, co říkáte?

3 komentáře:

  1. Dobrý den, já jsem si hvězdu jako na Vašem úvodním obrázku vyrobila. V zahradním centru jsem koupila bambusové tyčky (1 ks za 2 Kč). Stahovacími pásky na kabely spojila v dva rovnostrané trojúhelníky a pak ve hvězdu. Tu jsem omotala světýlky a máme moc efektní výzdobu. V loňském roce jsem použila rovné pruty z hrušnně a spojila drátky. Hezký den. Jolana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolano, my máme nasbírané větve z lesa a připravený konopná provázek. Stahovací pásky na kabely jsou ale dobrý nápad. Až bude hvězda hotová, vyrazím do Tesca koupit nějaká bílá světélka, kterými hvězdu obmotáme. Tenhle výběr je spíš do zálohy nebo pro ty, co se bojí do podobného projektu pustit. A taky jsem ho psala ze zvědavosti, zajímalo mě, kolik chanukových dekorací se mi podaří nashromáždit. Přeji vám s vaší hvězdou hezkou chanuku/vánoce! Radka

      Vymazat
  2. Já si nedovedu představit, že bych měla zapít nějaký slavnostní oběd něčím jiným než bílým vínem . Bílá vína se hodí ke každému jídlu a navíc jsou lehká, takže i když se přejím, tak na bílé víno se v žaludku vždy najde trochu místa.

    OdpovědětVymazat