úterý 25. února 2014

Jeden svět pro děti (12-14)


Pokud už jsou vaše děti ve věku kolem 12-14 let a chtěli byste jim ukázat, jak žijí jejich vrstevníci jinde, právě pro vás je určena projekce následujících krátkých filmů na festivalu Jeden svět.

Leilina melodie
Když bylo Leile šest let, přišla ve válce o otce. Její matka nebyla schopna se postarat o všechny děti, a tak byla Leila poslána do sirotčince v afghánském hlavním městě Kábulu. Po rodině se jí sice velmi stýská, ale v sirotčinci našla nový domov. V rámci školní výuky může navštěvovat hodiny hudby, což ji velmi naplňuje. Tálibán však ženám v Afghánistánu provozování i poslech hudby zakazuje. Když se po pěti letech odloučení matka ozve, očekává Leila její návštěvu s velkými obavami. Bojí se, aby ji nechtěla odvézt zpátky domů, provdat a tím jí znemožnit další vzdělávání. Více informací a trailer najdete tady.

Láska na smetišti
Podle odhadů žije v Rusku na pět milionů bezdomovců a zhruba milion z nich tvoří děti. Tyto počty navíc stále stoupají. Režisérka krátkého filmu Hanna Polak se vydala na obří skládku na předměstí Moskvy, kterou obývá přes tisíc lidí bez domova. V dokumentu se soustředila na osudy jejích dětských obyvatel, kteří i v těžko představitelných podmínkách nepřestávají snít o lepší budoucnosti daleko od nekonečných hor odpadků. Více informací a trailer najdete tady.

Navždy hooligan
Násilí a rvačky s fanoušky soupeře jsou denním chlebem fotbalových hooligans. V animovaném snímku je hlavním hrdinou skalní fanoušek jednoho nizozemského fotbalového klubu. Za výtržnosti na fotbalových zápasech byl již mnohokrát zatčen. Na stadionu s oblibou skanduje nenávistné pokřiky včetně oblíbeného nadávání soupeřům do „teploušů“. Sám je přitom paradoxně gay. Svou sexuální orientaci však úzkostlivě tají, aby se sám nestal terčem útoků ze strany svých „kamarádů“. Více informací a trailer najdete tady.

Tanečník Evžen
Už na prvním stupni základní školy byl Evžen terčem posměchu a šikany ze strany spolužáků. Nejen pro své nezvyklé jméno, ale především kvůli zálibě v klasickém tanci. Tanec dává čtrnáctiletému Evženovi pocit svobody, nehodlá se ho proto vzdát. Chce ale, aby ho spolužáci začali respektovat. Jednoho dne se Evžen rozhodne pro riskantní krok – ukáže celé třídě, jak může být tanec krásný a emotivní. Dokážou ho spolužáci přijmout mezi sebe, i když se věnuje nezvyklému koníčku? Více informací a trailer najdete tady.

Výše zmíněné filmy se budou promítat 9. března od 14:00 v kině Světozor a 11. března od 16:00 v kině Atlas. 

Žádné komentáře:

Okomentovat