úterý 29. dubna 2014

Sedmdesátý třetí týden

Erwín dostal k Pesachu fungl nový kartáček na zuby, ze kterého je úplně nadšený. Pozoruje, jak si ráno s Typoškou čistíme zuby a pak nás trefně imituje. Zatím bez pasty a jenom ve hře, ale jsem ráda, že ho to baví. A pózuje s ním jako profík... Kdy jste s čištěním zubů u dětí začali vy? Řešili jste to nějak zásadně nebo jste je nechali si s kartáčkem ze začátku spíš taky jenom hrát?

10 komentářů:

  1. Erwín je boží a super triko!

    Emma měla první zuby už ve čtyřech měsících, takže já jí dala kartáček docela brzo - nejprve takový ten gumový, který jen kousala, ale pak jsem koupila dětský měkký a nechala ji, ať si "vyčistí" zuby sama a pak je přečistila (samozřejmě bez pasty). No a to bylo asi v deseti měsících.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo a Radko, víte v jakém čase (přibližně) se v neděli budete pohybovat na Street Food festivalu?

    OdpovědětVymazat
  3. Prstovým kartáčkem čistíme od prvních zubů, první opravdový kartáček Lola dostala, když po nás začala opakovat - to bylo asi v 10 měsících: http://www.madamecoquette.cz/2014/02/vecerni.html :)
    Když si čistíme zuby my, jde s námi do koupelny a "čistí" si taky. Pak jí je trochu pomůžeme dočistit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Čistím od prvních zubů, nejdřív gumovým kartáčkem nebo navlhčenou plenou, od první zubní prohlídky (před půl rokem), kde dostala opravdový kartáček, jsem ho začala používat. Zatím bez pasty, ale dočetla jsem se, že po prořezání stoliček se už maličké množství speciální dětské pasty dávat má, tak se chystám ji pořídit. Nechci, aby dopadla jako já, mě přiměli čistit si zuby jen jednou denně a skončila jsem se spoustou plomb, bohužel i na stálých zubech, takže to budu asi trošičku hrotit ve smyslu, že jí prostě dvakrát denně ty zuby vyčistím. Naštěstí jsem ji navykla na zubní říkanku, takže i když se jí nejdřív většinou moc nechce, pusu prakticky reflexivně otevírá, jak začnu povídat.

    OdpovědětVymazat
  5. Malá má zuby od 6 měsíců, čistíme od 8 (to měla asi 2 zuby, pokud se nepletu). A hned normálním dětských kartáčkem. Čistíme jí to my a necháme si ji i s kartáčkem hrát samotnou. V pátek mi u zubaře (mého) bylo řečeno, že až do školkového věku nejsou děti schopné si samy zuby vyčistit. Tak teď ještě konečně vyrazit s malou k zubařovi, to by chtělo ale první nějakého toho zubaře najít, protože já chodím na univerzitní pracoviště, kde ošetřují medici zubaři a tomu ji vystavovat nechci, protože přece jen jsou pomalí a u ní to bude muset být šup šup :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Cistime celkem dukladne od prvniho zubu kartackem a specialni detskou pastou (kvuli fluoridu). Cistime my a pak si s kartackem pohraje a "docisti" :-D Jde hlavne o navyk, ze stejnych duvodu, jak pise Quanti. A pak ten fluorid, ktery mi doktorka predepsala v tabletkach, takze bud pasta nebo tabletky... No kazdopadne malej mel ve 14m uz 16 zoubku!

    OdpovědětVymazat
  7. kiki si chce cistit zuby sam a kdyz mu je docistujeme, strasne u toho mluvi nebo hryze kartacek a podobne, takze lehce nervy.. bude mit tri a davame mu na zoubky detskou pastu weleda, prirodni, kterou vyzaduje, protoze ji pri prvnim vlozeni kartacku do pusy vycucne.. a nekdo cisti zuby kokosovym olejem :) jo a meli jsme kartacky tepe, protoze jsou opravdu malinke.. a ted mame presne ten, co ma erwin, protoze se i kikiskovi drzi lepe :) erwin by na nej z fleku mohl delat reklamu, jak pozuje, ten pohled! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zuby... Moje téma. Obě moje děti jsou zubaté brzo. Dceři jsme opravdu důkladně čistili zuby od prvních stoliček, do té doby kartáček jen všelijak okusovala a šmrdlala si s ním v puse. Do 3 let nejedla sladké, pila vodu. Od roku chodí každých 6měsíců k zubaři. Na prohlídce ve 3.5 letech jí vyvrtali 3 zuby! O půl roku později další. Beru to jako obrovskou nespravedlnost a své selhání. Nechápavě se ptám zubařky, kde je chyba. Do 3let byla na bezmléčné dietě, nedostatek vápníku? Flákala jsem Vigantol? Celé dny se něčím (zdravým) cpala? Dr. opakuje mantru o špatné technice čištění a nočním kojení do 2let. Ani s jedním nesouhlasím. Uvidíme, jak zdravá zubiska bude mít synek. Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně z tohohle mám obavu taky - že dělám všechno proto, aby naše holčička měla zdravé zuby a stejně to tak nemusí být...

      Čistila jsem gumovým kartáčkem od prvního zubu, ale trvalo mi delší dobu, než jsem z toho udělala pravidelný návyk a nezapomínala, že už má zuby taky:) Teď čistíme zoubky 3x denně a dočišťovat jí je hodlám dlouho, protože malé děti to opravdu jen tak šmrdlají a jí pastu, co mám zkušenost.

      Vymazat
  9. Mame doma stejnej :-) Sara je na kartacky i cisteni zubu (nebo spis cucani pasty) uchylna, vzdy kdyz jdeme do DM musime vzit adpon 1 kartacek a zuby by chtela cistit furt, SAMA! Mame bezfluoridovou pastu z profimedu, a zuby cistime uz od prvniho zoubku. Az ted ji to ale zacalo tak bavit, jen vecer pred spanim ji to jeste sami docistime :-)

    OdpovědětVymazat