středa 25. března 2015

10 věcí, které si děti zapamatují

Nedávno mě jedna kamarádka upozornila na hezký článek o tom, co si děti z doby svého dětství zapamatují. Rozhodla jsem se ho pro vás i pro sebe volně přeložit. Doufám, že se vám bude taky líbit. Já se k němu totiž určitě budu vracet...

1. Společné čtení
Při společném čtení se vytváří magické světy, jimiž jsme součástí.

2. Naslouchání
Ve spěchu často dětem říkáme, aby chvilku počkaly. Jenže z chvilky je často pěkně dlouhá chvíle. Obsah dětských sdělení sice nemusí být důležitý, ale to, že jim věnujete svou pozornost, rozhodně důležité je. Zvažme tedy, zda to, co zrovna děláme, je opravdu tak naléhavé.

3. Objetí
Malí i velcí občas potřebují obejmout. Někdo víc a někdo míň, ale je důležité nepropást tu chvíli, kdy děti po objetí zatouží. Objetí nejsou jenom symbolem lásky, ale i jistoty, štěstí a ochrany.

4. Rodinné tradice
Založte si vlastní rodinnou tradici! Třeba jeden den v týdnu vyhraďte společnému sledování filmů doplněného nějakou (ne)zdravou dobrotou. Snažte se spolu pravidelně trávit čas a vytvářet si tak společné vzpomínky.

5. Společné stolování 
Jezte spolu! V našich hektických životech plných povinností je někdy obtížné se jako rodina sejít u jednoho stolu. Měli bychom se o to ale snažit. Můžeme společně snídat, obědvat nebo večeřet a nemusí to být vždycky vybrané lahůdky. Dětem víc než na tom, co jim naservírujete, bude záležet na tom, že jste spolu. Společné jídlo je totiž ideální doba k povídání, plánování a odpočinku.

6. Vědomí výjimečnosti
Všechny děti potřebují cítit, že jsou pro vás výjimečné.

7. Oslavy
Každé dítě má různé přednosti a vyniká v jiných dovednostech. Všechny ale potřebují cítit, že jsou úspěšné. Oslavujte jejich úspěchy - velké i ty malé!

8. Zábava
Najděte čas na společnou hru a zábavu. Ať už je to společné kočkování, společenské hry, horské túry, nějaký sport, čtení nebo malování, děti si budou společné chvíle určitě pamatovat.

9. Pozornost
Nezapomínejte na události, které jsou pro vaše děti důležité a buďte s nimi.

10. Láska
Ukazujme jim svoji lásku!

Společné vzpomínky nestojí peníze, ale náš čas. Tvoří se z těch úplně nejobyčejnějších momentů a zážitků. Snažme se, abychom společný čas s dětmi trávili dobře a smysluplně.

---
Původní článek z blogu The 36th Avenue najdete tady.

15 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravidelný rodinný portrét je moc hezká tradice. Taky se necháváme jednou za rok zvěčnit.

      Vymazat
  2. Děkuju!!!

    Toto vytisknout a pověsit na to neviditelnější místo v každé domácnosti!

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi výstižné, sama si zo svojho detstva pamatám niektoré z tých bodov :) a rozodne rodina je to najdoležitejšie.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezky napsané a výstižné, přesně tyhle věci si z dětství taky pamatuju, naštěstí .-) B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Taky mám na dětství hezké vzpomínky a doufám, že Erwín na něj jednou bude vzpomínat taky v dobrém.

      Vymazat
  5. pekny zoznam. tiez si pamatam spolocne vylety, hoci len k susednej dedine a spat (ale boli sme na malinovke!).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super, že si z dětství pamatujeme takové detaily. Ta malinovka tenkrát stála pár haléřů a ty na ní vzpomínáš doteď.

      Vymazat
  6. Krásné!!! Já se snažím si s malou užívat každou chvilku. A chtěla bych, aby na své dětství jednou ráda vzpomínala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Držím palce, ať si těch krásných chvil spolu užijete co nejvíc!

      Vymazat
  7. Moc hezky napsané. Já sama to taky cítím, že přesně tyhle věci mám spojené s dětstvím. Třeba rodinou tradici, kdy jsme s tátou chodili vždycky o Vánocích na brusle. Ne na rybník, tak jako běžně, ale vzal mě vždycky na stadion, kde jsme lítali, různě se honili, pak si dali horkou čokoládu a párek v rohlíku... Prostě taková vzpomínka na tatínka, který už bohužel není mezi námi. :( Ráda bych tohle předala i svým dětem.

    OdpovědětVymazat