čtvrtek 19. března 2015

TO CHCI! / FAIRPHONE

Práce na lidskoprávním festivalu má spoustu výhod. Rozšíříte si obzory v mnoha oborech, potkáte kupu zajímavých lidí a získáte inspiraci k tomu žít svůj život zase o trochu skromněji a uvědoměleji. Díky debatám po filmových projekcích, které jsem měla na starosti, jsem se třeba letos dozvěděla o fairphonech - sociálním projektu, který se snaží vytvořit férový telefon. Jak tvůrci přiznávají, stoprocentně férový telefon nejde v tuto chvíli vyrobit, ale svým počinem se aspoň snaží k ideálu kvalitního produktu, který nezatíží životní prostředí a nezneužívá pracovní síly, přiblížit. K výrobě využívá minerály, které pocházejí z nekonfliktních dolů, nastavují nové standardy práce v čínských továrnách a usilují o co největší opravitelnost telefonu. Mně tento koncept hodně zaujal a až mi za pár let můj telefon doslouží, pokusím se fairphone získat. Co vy? Taky je vám projekt sympatický? 
---
Více informací můžete najít na webové stránce projektu nebo v loňském rozhovoru s marketingovou šéfkou Tessou Wernink pro E-15.

3 komentáře:

  1. No, nebo kdyby vlády všech světových velmocí trochu zatlačily na výrobce a docílily toho, aby jiné než férové telefony na trhu nebyly dostupné... (tedy aby např. i ten iPhone byl férový)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže mnoha světovým vládám se bohužel ty neférové praktiky docela hodí. Velký tlak můžou vyvinout právě spotřebitelé. Často ale vůbec netušíme, co všechno se za výrobou toho, co nás obklopuje skrývá... Já třeba o krvavých minerálech v telefonech před tím nikdy nepřemýšlela.

      Vymazat
    2. Já nedávno viděla v televizi dokument točený z velké části skrytou kamerou v Asii o pracovních podmínkách, za jakých se dnešní smartphony vyrábějí (dětmi). To jsem taky hned měla chuť ten svůj hodit do koše.

      Vymazat