pátek 21. dubna 2017

Výstavní tip / Magické Vikýře Play

Minulý týden jsme měli ve školce prázdniny. Původně jsme plánovali strávit víc času venku a chtěli jsme i vyrazit na menší výlet, ale počasí nám moc nepřálo a tak jsme se museli zabavit jinak. A navštívili jsme i jednu parádní výstavu, na kterou vás třeba tímhle článem nalákám.


Koncepci výstavy připravil Petr Nikl, kterému se opět podařilo vymyslet a uspořádat soubor hravých (a hracích) objektů od pěkné řádky umělců. Výstava je šitá na míru prostoru galerie v Malostranské besedě, který je zajímavý sám o sobě. Návštěvníci se totiž, jak název expozice napovídá, dostanou doslova do vikýřů této historické budovy. Připadáte si tak trochu jako na půdě nějakého potrhlého vědátora.

Všichni jsme se třeba několikrát vraceli k Fontáně libosti od Petra Lorence. Páčkou tu můžete měnit tok vody uvnitř a tvořit si různé gejzíry a spršky. Celý objekt je navíc působivě zkonstruovám a prosvícen.

Dalším dílem, které využívá vodu, je Zóna od Davida Vrbíka a Petra Nikla. Na vodní hladině tu můžete tvořit obrazce, které se zobrazí na osvětleném plátně nad vámi. Sice trochu hrozí, že se tady děti trochu zcachtají, ale za tu chvilku soustředění a fascinace to určitě stojí.

Další dílo, okolo kterého moje dítka neustále oscilovaly, byla Sněhová královna, kterou vytvořila Mája Dvořáková. Páčkou rozpohybovávaly krátká "filmová" představení na principu zoetropu. Podobné udělátko jsme několik dní předtím viděli i v Muzeu Karla Zemana, takže Erwín hned věděl, jak to funguje. Adélka sice o účelu celého udělátka neměla ani páru, ale to ji vůbec nebránilo v tom, že se jí to celé moc líbilo.

Většina ostatních objektů je zvukových. U některých se Erwín zašil...

...a u některých dokonce snesl i přítomnost Adélky. Jak je patrné z fotek, pomalu si k sobě nacházejí cestu, což se doufám nakonec opravdu (BRZY!) stane, jinak jsem do roka úplně šedivá.

Díky moc milé paní kustodce, která mezitím zabavila Adélku, jsme s Erwínem vyšplhali až do samotné špičky a chvilku pozorovali dění na Malostranském náměstí. Schody nahoru jsou sice docela strmé, ale za ten pohled to rozhodně stojí! Tak co? Nalákala jsem vás?
---
Výstava je v Malostranské besedě k vidění do 30. června. Otevřeno je denně od 10.00 do 18.00, za nách bych ale doporučila návštěvu nějaký všední den, ideálně hned po o. My jsme se o celou výstavu dělili s ještě jednou rodinnou, což bylo parádní. Později a hlavně o víkendu tu je asi pěkně narváno a upřímně obdivuju kustody, kteří musí v tom randálu bedlivě vystavená díla i malé návštěvníky střežit. Více o informací výstavě i foty všech vystavených objektů najdete tady.

4 komentáře:

  1. To vypadá parádně, věřím, že by se to Richardovi taky líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky! Je to tam skvělé, šla jsem s dětmi hned první týden dopoledne, až do oběda tam mimo nás nikdo nebyl :-) čekala jsem nával a měli jsme štěstí. Doufám, že se tam stihneme ještě jednou podívat. Jana http://maleeradosti.blogspot.cz/2017/03/magie-malostranskych-vikyru.html

    OdpovědětVymazat
  3. Jééé, díky za připomenutí. Já ji měla vyhlídlou a zapomněla. A to by byla vážně škoda. Ve čtvrtek vyrážíme se synem na motýly do Botaničky. Jsou nejen ve Fata Morganě živý, ale i doprovodná výstava pro všechny smysly ve výstavní sále u Orientální zahrady. Jsem zvědavá. Mějte se krásně, Dobromila

    OdpovědětVymazat
  4. Chystáme s eo víkendu! :-) Dík!

    OdpovědětVymazat