pátek 9. listopadu 2018

Šabat společně / Inspirace zastíněná tragédií

Na poslední říjnový víkend jsem se dlouho těšila. Kromě nedělní cesty do Jihlavy, kam jsem na otočku vyrazila skouknout pár nových českých dokumentů a nasát trochu festivalové atmosféry, jsem plánovala strávit první část víkendu na akci The Shabbat Project/Šabatový projekt. Těšila jsem se na zajímavé akce i lidi, které nemám čas či příležitost často vidět. Navíc se na programu podílela i Chana Jenny Weisberg, jejíž blog a videa Jewish Mom už několik let sleduju. Měl to být šabat plný radosti, ale nakonec bylo všechno jinak...

Už ve čtvrtek se v rámci šabatového projektu sešlo několik desítek žen (a holčiček), aby společně upletly chaly (sváteční šabatové chleby) a seznámily se s Chanou.

Byl to moc příjemný večer, který si užily snad všechny přítomné.

Nad samotným pečením chlebů dohlížela Gafna, kterou znám už skoro dvacet let. Nemám čas se s ní často vídat (čehož při každém setkání lituju), přesto ji považuju za blízkého člověka. Bok po boku jsme spolu sdílely utváření cesty k judaismu, hledání partnera, gratulovaly si k svatbám i narození dětí. Gafna je trochu jako postava z knihy - svou lásku k vědění a tradicím šíří dál nejen při vyučovacích hodinách, ale i esencí svého bytí. Ten den jsme měly čas prohodit několik vět a Gafna se mi nad pekáči voňavých chal svěřila, jak je teď spokojená... Jenže druhý den dopoledne přišla zpráva, které nikdo nechtěl věřit. Její manžel, vinař, se kterým představovala jádro naší židovské komunity, zemřel. Ještě teď se mi o tom těžko píše a rozhodně se nechci přiživovat na neštěstí někoho jiného, pokud byste si ale chtěli o jejich vztahu a úžasnosti Gafny přečíst trochu víc, podívejte se na článek A Tragedy in Prague, který po návratu z Prahy Chana napsala. Věděla jsem, že během téhle akci najdu inspiraci, nakonec se mi jí ale dostalo mnohem víc, než jsem čekala. Připomněla mi, jak je život křehký a nepředvídatelný. Jeden večer s kamarádkou mluvíte o tom, jak jste spokojená a druhý den jdete svým dcerám do školy a školky oznámit, že už nikdy nevidí svého milovaného tatínka. Proto bychom neměli na nic čekat a do dodržování svých předsevzetí a naplňování představ o ideální životě bychom se měli pustit HNED TEĎ! Protože během chvilky může náš život skončit a záleží hlavně na nás, jakou vzpomínku po sobě zanecháme a co vtiskneme našim dětem a blízkým, s kterými nám může zbývat už jen poslední měsíc, týden, den... Zároveň se mi během několika následujících dnů potvrdila důležitost komunity a síla i moudro židovských zvyků. O tom ale zase až někdy jindy.
---
PS: Svou pochmurnou náladu jsem v Jihlavě dorazila dokumenty Poslední naděje Věry Bílé a Dobrá smrt. Trochu mě to celé zkrouhlo a je mi smutno.

3 komentáře:

  1. Ja Gafnu nikdy nepotkala, jen sleduju jeji blog a vymenily jsme si nekolik zprav na facebooku, al taky me to pekne sejmulo, hlavne, kdyz jsem jeste mela v hlave jeji posledni post na blogu o tom, jak se vlastne s manzelem seznamili... :(

    OdpovědětVymazat
  2. I have been casting spells for many years and I have helped many people, I might be able to help you too. I am honest, and I genuinely care for all the clients who choose me to cast a spell for them.


    If you have any questions about Love, Money, curse, protection, bad luck, divorce, court cases, or about me please call or email me. I really want you to feel comfortable before moving forward with any spells, or other services. I will take the time to explain things to you and provide you with honest advice, to what is best for your situation. I will not pressure you into having a spell cast, I will leave that decision up to you, and when or if you decide to move forward, I might be able to help you.
    I will respect your Privacy. I will not seek to obtain any of your personal information beyond what you might voluntarily offer and all information you might give me including emails, phone numbers and photos will remain private and confidential.
    I perform my Rituals only at night between the hours of 0.00 - 0.59 (South African time) lasting 1 hour but of course, this depends on the nature of the ritual, some rituals might take hours and can also become necessary to be performed at specials places like; flowing streams, cemeteries and other places dictated by the gods.
    I do not want anyone to be under any illusions about my spells and its numerous rituals. Real and effective Voodoo is no child's play, it is expensive because, after the rituals, I will have to destroy all the materials involved by fire and the ashes scattered over a flowing stream or river.
    You will get what you seek.But please understand this might take a lot of time and that individual results may vary. contact +27663492930, greatogudugu@gmail.com

    Herbal cure for Following DISEASES,this is not scam is 100% Real.

    -HPV
    -DIABETES
    -PENIS ENLARGEMENT AND WEAK ERECTION
    -VIRGINA PROBLEM
    -WHOOPING COUGH
    - HEPATITIS B
    -FORDYCE SPOT
    -COLD SORE
    -ALS
    -LOWER RESPIRATORY INFECTION
    -LOW SPERM COUNT
    -MRSA(METHICILLIN-RESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS
    -ZIKA VIRUS
    -HIV
    -STROKE
    -IMPOTENCE
    -PILE
    -HYPERTENSION
    -LOW SPERM COUNT
    -MENOPAUSE DISEASE
    -ASTHMA
    -CANCER
    -BARENESS/INFERTILITY
    -PCOS
    -SHINGLES
    -VIRAL HEPATITIS/HEPATITIS B
    -FIBROID
    -ASTHMA
    -SICKLE CELL
    -TINNITUS
    -BARENESS/INFERTILITY
    -DIARRHEA and so on...

    OdpovědětVymazat
  3. Je to smutný nejraději bych jim koupila dárky. Je to opravdu smutné

    OdpovědětVymazat