sobota 26. dubna 2014

Naše zahrádka / První výkop
























Už před příchodem jara jsme investovali do "koupě malého pozemku" v Prazelenině a opět se rozhodli podstoupit experiment pěstování vlastní potravy. Minulý rok nám to zahradničení nějak nevyšlo. Ukázalo se, že chodit s miminem v kočárku na betonovej plac, na kterej žhne celý den slunce, není úplně velká zábava. Navíc jsme trochu podcenili přípravu a nějak nás to prostě nechytlo. Ale letos to bude úplně jiná písnička!


Dneska jsme učinili první zahradnické krůčky. Nejdřív se Typoška chopil kolečka a lopaty a připravil mi k zahradničení úrodnou půdu. Sluší mu to, co?

Já se pak inspirována článkem pana Cuketky Zahrádka na dvou metrech jala podle precizně připraveného plánu sít zrno a sázet dnes ráno zakoupené rostlinky. 

Erwín si zatím - pod dohledem tatínka, který k tomu upíjel Únětické pivíčko - nanečisto trénoval zahradnické a diplomatické dovednosti na pískovišti. Moc ho to v Prazelenině baví a myslím si, že tu díky tomu budem letos skalní štamgasti. 


No a tady je výsledek naší snahy: trhací saláty (měly být tři, ale v novinách těch sazenic nakonec bylo o trochu víc), 2 jahodní(č)ky, předpěstovaná hladkolistá petžel, thajská bazalka, bok choy, mizuna (japonské listy do salátu, které kupujeme u jednoho farmáře, a které jsem si chtěla zkusit vypěstovat sama), barevná mrkvev (která se bude báječně vyjímat na pekáči), ředkvičky a hrášek. Většina zeleniny jsou ranné odrůdy a celé je to vymyšlené tak, že budou postupně uvolňovat místo dalším. Snad se aspoň něco uchytí a já se vám budu moct za pár týdnů pochlubit první úrodičkou... Zahradničíte taky? A jak vám to jde?

10 komentářů:

  1. To mě pobavilo...trvalo mi notnou chvilku, než jsem to p o ch o p i l a :-) My zahradničíme na 2 500 m2, ovše co se týče zeleniny, máme vyvýšený záhon v podobě klíčové dírky rozměrově podobný jako ten na fotkách :-) Přeji dobrou úrodu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro opravdové zahradníky jsou tyhle městské pěstitelské pokusy trochu úsměvné, ale pro děti je to super. Kromě toho, že vidí, jak všechno pěkně roste a časem se dá úroda jíst, je tam i spousta jiné zábavy!

      Vymazat
    2. Nepochybuji, mě se ten nápad moc líbí! Jak z pohledu dospělého, dětí, komunitního soužití. Opravdu dobrý nápad.

      Vymazat
    3. Taky jsme z Prazeleniny nadšení. Už třetí rok...

      Vymazat
  2. Mno... já zasadila akorát bylinky do květináčů a teď se jich bojím :)) takže asi nebudu úplně vhodný zahradnický typ. Mě baví jenom očesávat keře a stromy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já si od veřejného sdílení naší zahrádky taky slibuju, že letos přežije a i něco sklidím. Většinou totiž do Prazeleniny chodíme spíš zalévat hrdla než záhonky. Tak uvidíme, jak nám to letos půjde... Kdybys nás ale chtěla s pidižvicí v "zahrádkářské kolonii" navštívit, budeme rádi. Myslím, že by se jí ta trocha vesnické romantiky uprostřed města mohla líbit... :)

      Vymazat
  3. Jsme z vesnice takže zahradničíme jinak,ale důvody nás k tomu vedou podobné :-) Mně to přijde úžasné trávení společného času a ta radost,když si člověk něco vypěstuje je úžasná a pro děti skvělý příklad,že to nevyrostlo v supermarketu:-)Takže já se těším na další úžasné fotky a držím palce ať se zadaří!!! :-)Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Taky si myslím, že je to pro děti přínosné. Sama si pamatuju to kouzlo, když jsme sklízeli vlastnoručně setý hrách. A hledat v zemi brambory bylo jako kopat poklad.

      Vymazat
  4. nam uz roste hrasek!! ma asi 4cm .)) musim rychle dostudovat, co s nim dal ,) nejake salaty jsem taky koupila, ale byly dlouho uvnitr, kvuli tem mrazum jsme je meli jeste chvili na okne.. uvidime. loni jsme meli uzasne cukety, dyne, salaty a kedlubny. troska rybizu, malin, docela dost jahod a par boruvek (ty mame v okrasnych zahonech u terasy..) bylinkova dzungle, ale moc je neumim pouzivat :( tak jsem zvedava na letosek.. a nepovedlo se mi ukecat muze na dalsi vyvyseny zahon, takze tu zeleninu mam v 2x1m... ale zkusim jeste dyni a cuketu dat do pytle, jak to vidim u vas, to by projit mohlo ,) drzim palce v zahradniceni, zahradniceni ve meste je super napad!

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo, Prazelenina v Holešovicích ... chodila jsem vždy kolem a nakukovala :). Tak přeji dobrou úrodu!

    OdpovědětVymazat