pondělí 1. prosince 2014

(Nejen) chanuková dekorace

Loni jsme chanukovou výzdobu odbyli stříbrno-bílou girlandou s nápisem Happy Hannukah, kterou mám už několik let. Při té příležitosti jsem přemýšlela nad tím, čím to přesně je, že Vánoce jsou pro děti tím nejmagičtějším svátkem v roce a co z toho bych mohla přenést do naší židovské domácnosti. Určitě v tom velkou roli hraje i slavnostní výzdoba a osvětlení. Tady je několik nápadů, jak si domov chanukově vyzdobit.


Vybrala jsem dekorace z přírodních materiálů, které se dají doma i lehce vyrobit. Ostatně my už svoje klacky máme nasbírané. Líbí se mi nasvícené varianty i hvězdy vyrobené ze zelených větviček.

Chanukové dárky se dají taky zabalit nápaditě. Mě zaujala větvička rozmarýnu, který miluju a jehož vůně mi připomíná Jeruzalém. Rozmarýn tam roste všude a když zafouká vítr, krásně voní. Dlouho jsem ho používala i jako besamim (krabička s kořením, která se používá na konci šabatu). Hezké jsou i svíčky z washi pásek nebo jednoduchá Davidova hvězda. Jak svůj domov zdobíte na Chanuku či Vánoce vy? A už jste začali?
---
Všechny fotky jsou z mého Pinterestu, kde najdete i další chanukovou inspiraci. Třeba nejmíň deset receptů na koblihy, které nejspíš nikdy nevyzkouším...

6 komentářů:

  1. Moc pěkné dekorace :-). Já se chystám zdobit až další týden. Teď totiž budu až do víkendu na návštěvě s malou u svých rodičů. A můj muž by nějakou vánoční výzdobu stejně ignoroval, takže si počkám až budu zase doma a udělám si radost pro sebe. Pořád sedím na Pinterestu a koukám a sbírám inspiraci, hlavně na "udělej si sám". Ale jak to nakonec dopadne se teprve uvidí :-)
    Krystyna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návštěva rodičů je ideální příležitost důkladně prozkoumat Pinterest a najít ten správný projekt. Tak hodně štěstí! My jsme si klacky na hvězdu sice nasbírali, ale jak to s nimi nakonec dopadne je taky ve hvězdách...

      Vymazat
  2. my slavime slunovrat. strom, vetve, u nas zari, jine dekorace nepouzivam. chanukove svicky hori pro predky.
    krasny prosinec
    mia

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásné dekorace. U mě převládají skleněné dekorace . Na jídelním stole a pak ještě v obýváku na stole mám tác, na který si dávám různé dekorace a pak tam mám ještě skleněný svícínek na čajové svíčky, které si zapaluji ráda celý rok.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné dekorace. Miluji různé dekorace a miluji i dekorace různých náboženství. Já si nakupuji ráda i třeba různá i když jejich svátky neslavím. Mám ráda i stropní svítidla . Zkuste se na nějaká mrknout. Třeba od emaka. Tam je mají moc super :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tyhle dekorace jsou opravdu nádherné. Já vždycky vymyslím nějaké ptákoviny, ale tohle má aspoň hlavu a patu :D Martina

    OdpovědětVymazat