pátek 12. prosince 2014

Dýňová polévka na zahřátí

Sychravé počasí si žádá, abychom v kuchyni vytasili zbraně, které nás ochrání před nemocí. Jednou ze zázračných ingrediencí je zázvor. Minulý týden jsem ho přidala do dýňové polévky, na které jsme si pak všichni moc pochutnali. Dýňové polévky mám moc ráda, ale často mi přijde jejich chuť trochu fádní. Obzvlášť když musím kvůli Erwínovi korigovat koření. Zázvor a citon ale krásně zvýrazní její chuť. Příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne opravdu každý!

DÝŇOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM

olivový olej
1 střední cibule
1 lžíce nakrájeného zázvoru
3 hrnky nakrájené dýně hokaido
4 hrnky vody
sůl
půlka citronu

Na oleji osmahneme cibuli a zázvor. Přidáme dýni a necháme chvíli podusit. Přilejeme vodu, osolíme a vaříme dokud dýně nezměkne. Těsně před koncem vaření polévku ochutíme šťávou z půlky citronu a pak rozmixujeme dohladka. Podle chuti můžeme polévku dochutit troškou skořice nebo kumínu. Pokud nevaříme pro děti, nebojte se ani pálivé chilli papričky. Nejlépe polévka chutná pokapaná dýňovým olejem, který krásně akcentuje dýňovou chuť.

Jaký je váš oblíbený recept proti chladu?
---
Polévku jsem zkoušela rozmixovat mixérem Guzziny, který jsem měla na pár dnů půjčený. Polévka byla tak krásně krémová, že si prostě neodpustím to sem napsat, i když už je to nad rámec recenze, kterou jsme měli domluvenou. Pokud ještě nevíte, co byste si přáli za dárek, zvažte pořízení tohoto nebo podobného mixéru. Po své zkušenosti zvažuju, jestli by se pro něj u nás v kuchyni přeci jenom taky nenašlo místo...

4 komentáře:

  1. Dobrý den, zázvor jste dala i Erwínovi do polívky? Já s tím u 1.5 ročního dítěte váhám, ale vlastně nevím proč...neříkal že to pálí? Zázvor dávám i do mrkvové polívky. Ale vše to odděluji pro dospěláky a děti - bez pepře a zázvoru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Googlu najdete spoustu odkazu, ktere potvrzuji, ze zazvor je pro deti bezpecny a Erwinkovi ho davam do jidla uz dlouho. Vetsinou v kombinaci s kurkumou, kuminem a koriandrem. Vsechny obsahuji prinosne latky a Erwinovi chutnaji. Krome zazvoru, kterym vetsinou zacinam, jich davam do jidla min a nam jidlo jeste dochutim. Zkuste mensi davku, treba v te mrkvove polevce a uvidite, jestli to malemu bude chutnat.

      Vymazat
  2. Ukaž, jak umíš vařit:

    http://www.ukazjakvaris.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý recept. Polévku se zázvorem jsem ještě nezkoušela, ale určitě to zkusím, až budou zase dýně. My máme polévku rádi, je to příjemná změna, přeci jen má svoji specifickou chuť. Je s tím ale hrozná práce. Dýně mi jde vždy špatně krájet a to i přes to, že používám velký nůž .

    OdpovědětVymazat