pondělí 16. února 2015

Naše domácí galerie

Soutěž o obrázky Tom mě přiměla k zamyšlení nad domácí výzdobou v obýváku. Už nějakou dobu ji řešíme a pořád se nemůžeme rozhodnout, jak ji pojmout. Jednu zeď zabírá knihovna, nad pracovním stolem visí Typoškova grafika z dob studií a na skříňce vedle sedačky je kompozice dvou fotek Indů od kamaráda Lukáše, které jsme dostaly svatebním darem a Bonusova LP deska Konec civilizace, kterou jsem si na jeho koncertě koupila převážně kvůli tomu obalu neb nevlastním gramofon. O ně jsou opřené naše fotky s Erwínem, které jsme vyblejskly, když mu bylo přesně šest týdnů. A nad sedačkou nic. Prázdno. Bílá zeď, kterou bychom tak rádi něčím zaplnili... Předkládám vám (a nám) selekci oblíbených obývákových kompozic, které jsem si za poslední rok nashromáždila na Pinterestu. Třeba nás konečně přiměje k činu.

Nejraději bychom si koupili kousek od někoho, koho známe. Zálusk máme třeba na obraz od kamarádky Josefky, která studuje na UMPRUM. Nebo grafiku od nějakého bývalého Typoškova spolužáka z téže instituce. Občas se mi taky zalíbí nějaký kousek, co visí v mých oblíbených kavárnách. Bohužel se nám teď ale na koupi uměleckých děl nedostává financí. Zbývá tedy několik variant - plakáty, fotky, vlastní zdroje a DIY.

Samotné plakáty na mě působí trochu jak z vysokoškolské koleje. Musí se prostě proložit něčím originálnějším. Třeba ananasem. U fotek se bojím kýče. A hlavně jak vybrat téma? Vždyť krásných fotek je tolik! Vlastní zdroje by i nějaké byly, ale Typoška si svoje věci pochopitelně po celém bytě věšet nechce a moje sbírka darů od umělců, s kterými jsem spolupracovala, zase na něj působí depresivně. A má asi trochu pravdu. Nakonec to vidím na vlastní výrobu. Zarámujeme pár Erwínových výkresů nebo mu pořídíme plátno a necháme ho, ať nám na něj vyfikne nějakou abstrakci...

No a jak si tak prohlížím ty obrázky, až Erwín tu výzdobu dokončí, budeme muset rovnou přikoupit i nějaké pěkné polštářky...
---
Jak to vypadá u vás doma? Máte stěny plné nebo se taky nemůžete rozhodnout, jak tu domácí galerii pojmout? A odkud pochází vaše oblíbené kousky?

9 komentářů:

  1. To jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne! Myslím, že Erwínovy výkresy jsou dobrá volba, dětské výtvory bývají krásné :))
    Já to doma zatím řeším fotkami/plakáty/pohlednicemi přilepenými washi páskou. Celkem často obrázky měním, každou chvilku mám chuť na něco jiného :) Krásný den! Evi

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle přesně řeším už od té doby, co jsme se nastěhovali (tzn. něco přes rok). Takže stěny máme pořád holé. Nápadů jsem na Pibterestu našla miliony. Hlavně teda na DIY, protože na koupi uměleckých děl nebo alespoň nějakých obrazů v obchodech opravdu nemáme. Takže to musí být buď plakáty nebo moje tvorba. Tak jsem zvědavá jak to nakonec dopadne u vás i u nás.

    OdpovědětVymazat
  3. My tedy mame doma hlavne oleje, pastel, akvarel a tak. Zkratka to, co jsem bud vydrazila nekde na aukru nebo pokoupila v antiku. Ale napr. v loznici se steny meni na fotogalerie deti a jejich nakreslenych obrazku. O velkem obrazu, ktery by vytvoril Boban jsem taky uvazovala. Tak jsem zvedava, jak to nakonec vymyslite.

    OdpovědětVymazat
  4. My máme spoustu originálů, ale jsou to buď malé oleje, pastely... nebo grafiky, taky menších rozměrů. A já mám už dlouho chuť na velký obraz do obýváku, pořádné plátno :). Ale od profi malíře na to taky nemám prachy... takže si možná něco namaluju sama. p.s. moc se mi líbily u vás kdysi plakáty nad gaučem... Kirchner, Macke, nebo co to bylo :).

    OdpovědětVymazat
  5. Jo a Radko, kup si gramofon :). Je to fakt to nejlepší, co pro váš byt můžete udělat. My jsme ho pořídili po dlouhém toužení až asi předloni, a miluju ho pouštět. Je to úplně jiný zážitek z hudby.

    OdpovědětVymazat
  6. Radko, my máme v obýváku oleje, ať už z domu po babičce, nebo od mojeho dědy, který miloval Beskydy....v chodbě máme pastel co dostal můj praděd jako dar od zaměstnanců k 60.narozeninám...no a tak nějak bych mohla pokračovat. Já plakáty nerada, působí na mne hrozně neosobně a dost okoukaně...fotky mám ráda spíš v menší míře...s obrázky od dětí naprosto souhlasím! Mají duši, švih a barevnost! Držím palce ať jste s výsledným výběrem spokojeni!

    OdpovědětVymazat
  7. Krásny výber, ako vždy! Moc sa mi páči tvoj výber a štýl... Tiež snívam o podobnej vyzdobenej stene, bude určite plná obrázkov od malinkej, moc rada maľuje a baví ju to stále viac a viac, takže budem mať problém vybrať... Vankúše sú kategória sama o sebe .) veľmi ma teraz zaujala kolekcia od Mistral Home na www.i-living.cz sú tam naozaj krásne, nehovoriac o plédoch a dečkách aj pre malinkých... A ešte značka VanDyck... Páči sa mi, keď je ako doplnok ale aj praktická vec "pohodený" pléd cez gauč, vyzerá to tak neupratano-upratane a to je v domácnosti s detičkami proste to pravé a autentické... Aspoň pre mňa... Držím palce pri tvorení a teším sa na report! Pozdravujem a prajem krásne dni.

    OdpovědětVymazat
  8. My máme na zdi taky hodně obrazů. Bez nich by to bylo takové holé. Máme tam fotografie, některé obrázky od dětí a i klasické obrazy. Naposledy nám přibyly gobelíny na zeď , kterým jsme nemohla odolat.

    OdpovědětVymazat
  9. Také si děláme doma takovou malou galerii. Nicméně nekupujeme vůbec nové obrazy, ale spíše si ulítáváme na těch dražších a starších. Třeba takové staré obrazy z antikart jsou pro nás jako druhé Vánoce... A to pokaždé :-D

    OdpovědětVymazat