čtvrtek 1. prosince 2016

Knížky pro malé světoběžníky


Dneska mám pro vás tři tipy na krásné knížky pro malé cestovatele. I ty kteří zatím cestují jenom prstem po mapě, protože se bojí letadel jako Erwín. Pojďte do nich nakouknout...

Vezmu to trochu napřeskáčku. Atlas světa pro děti máme už docela dlouho. Erwín ho miluje a já jím obdarovala už snad deset dětí. Atlas se skládá ze sedmi hezky ilustrovaných otvíracích map.

Než samotnou mapu otevřete, dozvíte se o daném kontinentu záklaní informace.

Samotná mapa pak hezky ukazuje to, co autoři považovali na daném kontinentě za nejzajímavější. Jsou tu hlavně zvířata a rostliny, důležité stavby a typičtí obyvatelé.

Pro zvídavější děti jsou pak připraveny ještě malé doplňující sešítky. Tahle knížka vás opravdu jen tak neomrzí. Aspoň Erwín si ji ke čtení před spaním žádá docela pravidelně. Mě doteď překvapuje fakt, že je autorsky ryze česká. A tak v ní najdete třeba i Karlův most.

Encykopedii pro děti s názvem Markétka a Míša na cestě kolem světa jsme si půjčili v knihovně. Doma máme předchozí díl Markétka a Míša se ptají  máme už asi dva roky. Koupila jsem ji hlavně kvůli vtipnému popisu tvorby a vývoje miminka. Knížka se nám parádně hodila, když jsem byla těhotná s Adélkou.

Tahle je ryze cestovatelská. Hned na úvodní straně vidíte, která místa se tihle dva sourozenci vydali objevovat.

Choulostivé situace se v ní ale taky najdou. Třeba v Paříži se sice píše o petangu, ale místní obyvatelé se nad sklenkou vína a croiassantem věnují něčemu trochu jinému...

...a když jsme u milostných hrátek, Indie zase nebyla ušetřena své záliby v Bollywoodských filmech. Celá tahle knížka je prostě moc milá a vtipná. Nejraději bych vám ji nafotila celou.

Posledním dnešním skvostem je nádherný atlas světa s jednoduchým názvem Mapy.

Tahle knížka je už pro trochu větší děti, ale já věřím, že Erwín ji po příravce s předešlými knihami zvládne. Už na něj čeká a já doufám, že se mu bude líbit. I tady bylo těžké vybrat jen několik stran. Z obsahu je patrné, že sejdná o opravdu poctivý atlas plný zajíavých map a faktů.

Zkusím vás aspoň nalákat na dvě nám docela známé zimní destinace, podle kterých si můžete udělat dobrou představu, jak knížka vypadá.


Pokud si doma na cestovatelských knihách a hrách ujíždíte, doporučuju vám ještě skvělou sadu Dupla Cesta kolem světa. Letadlem či lodí se můžete vydat na objevnou cestu po několika kontinentech. My jsme si s Erwínem oblíbili krmení velryby krevetami, návštěvu bambusového háje s majestátní pandou a stavění kajut na loďce, která parádně plave i ve vaně. Stavebnici koupíte třeba tady. A pokud se vám zdá cena na váš domácí rozpočet příliš vysoká, poohlédněte se po menších baleních jednotlivých kontinentů.
---
Doufám, že se vám můj výběr líbí. Budu ráda za další tipy na knížky s cestovatelskou tematikou. Ty mě totiž fascinovaly už od dětství a myslím, že Erwín tuhle zálibu po mě zdědil. Co vy? Taky doma cestujete?

5 komentářů:

  1. Ta první knížka je parádní,jdu se po ní hned podívat,děkuji za tip! ;) A Duplo Kolem světa?... Tak toho už se sama nemůžu dočkat až na něj u nás přijde řada ;) ...

    OdpovědětVymazat
  2. Atlas sveta mam doma letos ho dostane Zuzka pod stromecek. A minuly rok jsem u Tebe na blogu vyhrala Lyzniky z Pliskanic a ty cteme pred spanim snad kazdy druhy den:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Cestování, k tomu budu "tlačit" Rózu od mala :-) zatím je teda ušetřená, páč by z toho neměla rozum. Ale na Mapy už jsem koukala. Na Mini jsem se od nich nemohla odtrhnout. Pralo se to ve mě. Jenže pro koupi jsem ještě neměla moc obhajobu - buď by byla zničená, nebo ztracená co by dárek pro pozdější léta :D Zatím to vidím na to duplo. Třeba Ježíšek naježí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mapy už nám skoro dva měsíce odpočívají na půdě a čekají až je Ježíšek donese, koupila jsem je na Tabooku, uplně mě okouzlily :-) ale teď mě čeká větší ořech, neb synek si přeje atlas hub..

    OdpovědětVymazat
  5. My máme Atlas zvířat pro děti, moc pěkná a oblíbená, udělaná stejně jako Atlas světa pro děti.

    OdpovědětVymazat