úterý 13. prosince 2016

Zelená domácnost / Tři nové eko přírůstky

Poslední měsíc mi doma přibyly tři parádní ekologické přírůstky. Už nějakou dobu se s vámi chci o ně podělit, ale s tou šedí za okny se mi je nedaří adekvátně vyfotit. Obzvláště u světelného řetězu na solární nabíjení je ještě šance, že si ho na svátky budete chtít pořídit, tak jsem aspoň udělala koláž a podrobněji vám popíšu, proč jsem ze všech tří věcí tak nadšená.

Vezmu to po směru hodinových ručiček. Na Green Beauty Marketu se mi do ruky dostala lahev úžasně voňavého pracího gelu a aviváže Attitute. Je určena pro praní prádla miminek, takže v ní nenajdete žádnou chemii, která by jim mohla ublížit. Navíc má certifikaci EcoLogo, která potvrzuje šetrnost k životnímu prostředí. A ta vůně! Nevím, jak se výrobcům podařilo dostat do lahve tak nádhernou a přitom jemnou vůni hruškové šťávy, která na prádle vydrží několik dní. To, že se v gelu Attitute prádlo dobře vypere, je samozřejmost, jinak bych tu něm nepsala. Používám už jenom ekologické prostředky a jsem s nimi spokojená. Jediný nevypratelný delikvent je banán, ale s tím si neporadili ani chemičtí bratránci. Erwína zase zaujaly obaly obou lahví (na gelu je tučňák a na aviváži roztomilý lední medvěd) a hned si je chtěl přivlastnit. Nezastavila ho ani informace, že jde o prací prostředky. Prohlásil, že s nimi bude klidně i prát. Že je prostě nutně potřebuje. Já si ale Attitute šetřím na praní povlečení. Ta jemná vůně mě večer krásně uklidňuje. Attitute je (bohužel) z Kanady a ten transport mi v mojí ekologické morálce trochu hapruje. Našla jsem už svoje české prací favority a tak si už nejspíš další balení nekoupím. A tak si tohle užívám, dokud je. Pokud je chcete taky vyzkoušet, našla jsem je třeba tady.

V několika posledních letech se snažím o kupování etických a ekologických produktů. Spousta věcí se dá sehnat bez problému, ale s takovými základními kousky jako je spodní prádlo, džíny nebo ručníky, je to pořád docela oříšek. Proto jsme na podzimní prodejní a osvětové akci Sustainable Fashion Day zajásala. Objevila jsem totiž krásné ručníky a osušky z biobavlny od Tierra Verde. Jeden z nich jsem teď měla šanci otestovat. Ručník je jemný a měkoučký a to i po vyprání. Výrobce doporučuje ručníky prát v mýdlových ořeších a bez aviváže. Místo ní se může přidat máchadlo, které z ručníků odstraní zbytky chemikálií. Já ručník vyprala v jiném ekologickém prostředku a na jemnosti neztratil ani trošku. Ručníky a osušky se prodávají ve třech barevných variantách - smetanové, hnědé a šedivé. V koupelně máme šedý beton, takže v ideální barvě ručníku mám jasno. Projdou jenom šedé a černé. Zanedlouho se chystáme měnit už značně opotřebené osušky pro návštěvy a pak sáhnu určitě po těch od Tierra Verde. Jsou hezké, praktické a navíc z nich můžu mít i dobrý pocit. Prodávají je třeba v Bráně k dětem tady.

V novém bytě máme trochu větší balkon, tak jsem se těšila, že si ho trochu ozdobíme. Světýlka  a světelné řetězy prostě ke svátečnímu období patří. Zvlášť když tma vystřídá denní šeď už kolem čtvrté. Zaujal mě řetěz na solární dobíjení Cole & Bright, na který jsem narazila náhodou. Přes den se sám díky malému solárnímu panýlku nabije a za soumraku automaticky rozsvítí. Panýlek má takový šikovný nástavec s bodcem, takže ho můžete zapíchnout třeba do květináče. Já pro jistotu sáhla po řetězu se záložní baterií. Ve dnech, kdy slunce moc nesvítí, žárovky čerpají energii z nabíjecí alkalické baterie. Řetěz jsem nakonec použila na vnitřní výzdobu při oslavě Erwínových narozenin a teď mám dilema, jestli mám příjemná světýlka přesunout na zamýšlené místo nebo je nechat do jara v bytě a koupit ještě jedno balení... Pokud vás řetěz zaujal, mrkněte se na stránku Eco Product, kde najdete i spoustu dalších ekologických vychytávek do domácnosti. Samotný svítící řetěz pak najdete tady.
---
Co vy? Objevili jste v poslední době nějaký zajímavý ekologický produkt? A v čem perete?

5 komentářů:

  1. Peru střídavě, Denk mit, Tiera Verde, persil bílý, nějaké mýdlové vločky...
    Staré vyřazené ručníky se dají donést třeba do útulku:-) na úklid mám ráda Frosch nebo Ecover.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Attitute jsem také zkoušela a voní opravdu krásně. Zajímalo by mě jaké máte české prací favority? Díky, Renata

    OdpovědětVymazat
  3. Koupit ručníky, které nejsou po pár vyprání tvrdé, jak kámen je docela oříšek. Já si sice nepotrpím na eko, ale taky už jsem vystřídala pár ručníků, než jsem konečně narazila na ručníky , které jsou měkké i po několika vyprání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím s vámi souhlasit. Narazit na kvalitní ručníky dnes není úplně jednoduché. Musím ale říct, že já jsem dost spokojená s těmi, které mají na Emaku. Nedávno jsem je tam objednávala a jsou vážně super. Dokonce jsem si k nim koupila i takový šikovný držák

      Vymazat
  4. Jee mě se nejvíc líbí ten ledkový světelný řetěz na solární nabíjení. Já bych něco takového moc chtěla na svatbu. Budeme mít pujčený takový velký beduínský stan a já si představuji, že na spodním lemu střechy stanu bychom měli takové led diody. Ale ty Vaše na solární pohon by mě moc zajímaly z hlediska šetření s energií.

    OdpovědětVymazat