čtvrtek 16. února 2017

Nový Artpark v Rudolfinu / Zábavné místo pro malé umělce

V Galerii Rudolfinum nedávno otevřeli Artpark pro děti a my ho samozřejmě museli jít okouknout. V tomhle počásku vůbec dílničky obcházíme ve velkém, tak se můžete těšit ještě na několik recenzí a tipů. U Artparku je sympatické, že je úplně zadarmo. V neděli tam navíc můžete mezi 15:00 - 17:30 svoje děti nechat pod dohledem zkušené lektorky a jít se v klidu podívat na výstavu. Děti se tam určitě zabaví, však se mrkněte, co všechno tam na ně čeká...

Hned u vstupu se bude o jejich pozornost ucházet boxovací pytel s obrovskou tužkou. Vaše děti určitě neodolají a zkusí si něco nakreslit,...

...možná mu dají i pár ran. Vy si mezitím můžete prohlídnout vtipné kresby, kterými zdi ozdobil ilustrátor tvořící pod jménem Kakalík. Najdete na nich stručnou historii Rudolfina, ale i několik legrácek.

Až se děti vydování, můžete začít s uměleckou osvětou. Nápomocno vám bude několik hezky zpracovaných panelů, které stručně pokrývají dějiny umění.

Můžete obdivovat třeba klasické biblické výjevy, přemítat nad pomíjivostí času u zátiší s ovocem a hledat odpověď na otázku, zda i záchod může být uměním. Najdete tu mnoho zajímavých informací o světových galeriích.

Osmimetrová tabule vybízí k vlastní tvorbě. Pro ilustraci jsem vám tajně vyblejskla turistu, protože mi Erwín po smazání obrovského pánského přirození (viz první fotka) odmítl u tabule na další fotku zůstat.

Objevil totiž grafické tablety Wacom, u kterých by nejraději strávil celé odpoledne. Součástí koutku s elektronikou je i knihovna s uměleckou literaturou. Zatímco si Erwín kreslil, pár jsem si jich prolistovala a pak ho vyhnala k vedlejší magnetické tabuli.

Společně jsme si vytvořili několik kompozic...

...a přesunuli se k dřevěné stavebnici Kapla a krabicím s fixama, u kterých jsem mohla vypustit i Adélku. Erwín si pohrál se zapomenutou sanitkou, Adélka postavila a zbořila několik dřevěných konstrukcí, počmárala si šatičky i rozložený papír a pak už nastal čas jít dom. Jako bonus jsme se bezbariérovou cestou nákladním výtahem pokochali překrásnou hudbou, která se linula z přilehlé koncertní síně. Všichni jsme si Artpark náramně užili, brzy to tam asi půjdem ukázat Typoškovi. Co vy? Myslíte si, že by se vám tam taky líbilo? Nebo už jste tam byli?

3 komentáře:

  1. To vypadá skvěle. Taky tam musíme brzy vyrazit!

    OdpovědětVymazat
  2. O tom jsem nevěděla, my se chystáme na Trnkovu výstavu, ale tohle taky píši jako program na některý z nadcházejících víkendů, asi to spojíme s plavbou po Vltavě. :-)
    Iveta

    OdpovědětVymazat