úterý 14. února 2017

Jarní menu inspirované Izraelem



Minulý týden jsme slavili Tu bi-švat, židovský Nový rok stromů. Je to takový menší a často opomíjený svátek, který mám ale moc ráda. V Izraeli zrovna kvetou mandlovníky, což dává tušit, že se jaro brzy objeví i v našich končinách. Je to hezká příležitost mluvit s dětmi o přírodě a o ekologii - viz moje včerejší recenze knížky 23 způsobů, jak se stát ekohrdinou - a taky pozvat někoho na večeři. Tradičně se jí sedm druhů plodin, které jsou spojené s Izraelem, podle jiné tradice by se mělo okusit deset druhů ovoce. A k tomu vypít čtyři sklenky vína různých odstínů - přes bílé symbolizující zimu až po temně červené, které připomíná letní horko. My dostáli všem třem tradicím a strávili spolu příjemný večer. Podělím se s vámi o svoje osvědčené recepty inspirované jarním Izraelem a blízkovýchodní kuchyní. Třeba vás nějaký zaujme a pustíte se do něj.


Jen těžko si dokážu představit izraelskou večeři bez humusu. Recept na obrázku je z New York Times. Vy si ale klidně zajděte do Marks&Spencera, tam ho mají výborný. A bez práce. Dosáhnout totiž vyvážené chuti a konzistence chce docela cvik. Díky pitě z pšeničné mouky a olivám jsme si odškrtli hned dvě ze sedmi předepsaných pochutin. Adélka během páteční večeře poprvé ochutnala humus, kterého by nejraději snědla celou misku.

Žito, další ze sedmi tradičních plodin spojovaných s biblickou Zemí zaslíbenou, zastoupil na našem stole tenhle jednoduchý salát z časopisu Food & Wine. Na miskách uprostřed stolu ještě sedělo předepsané granátové jablíčko, víno, sušené datle a fíky.

Posledním předkrmem byl salát s hruškou a kozím sýrem inspirovaný tímhle receptem. Já do něj ještě pro barvu a extra chuť přihazuju sušené brusinky.

Jako hlavní chod jsme měli lososa grilovaného na pomerančích a citrónech podle Marthy Stewart. (Obrázek je z jejího jiného receptu, tak tam nejsou ty pomeranče.) K tomu kuskus s osmahlou cibulkou a se sušeným ovocem. Kluci si touhle dobou už odběhli hrát s Duplem a Adélka se tak mohla po humuse ještě pořádně naládovat kuskusem. Je to prostě naše holka!

Dezert přinesla vedle květin a vína kamarádka Zuzka s Vaškem a Samíkem. Ještě vám od ní seženu recept, protože tenhle chlebíček se sušeným ovocem a oříšky byl naprosto luxusní. Tak co? Zaujal vás některý z receptů? A pokud se vás to týká, slavíte Tu bi-švat? A jak?
---
Všechny fotky a recepty jsou z mé Tu bi-švatové nástěnky na Pinterestu, kterou najdete tady.

14 komentářů:

  1. Chag sameach! A hele nejlepší hummus je ten doma dělanej..teda jen nevím, kde se v ČR sežene tahini :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekny vecer, tahini prodavaji ve zdravych vyzivach, ale da se vyrobit i doma, neni to nic sloziteho, oprazi se sezamova seminka a pak se s olivovym olejem rozemelou v sekacku na orechy na jemnou pastu. Recept urcite najdete na netu, ja ho, tusim, mela z blogu od Aleny Thomas :-) A mate pravdu, domaci hummus je proste skvely! ;-)

      Vymazat
    2. Zdravím za velikou louži! Typoška už humus vychytal a umí ho skvěle, jen na to vždycky není čas, protože my ho opravdu jíme ve velkém. Teď se ukázalo, že chutná i Adélce, takže nás na něj budou čtyři. Techina už se dá v Praze docela lehce sehnat a piksla vydrží docela dlouho. Nikdy mě ji nenapadlo vyrábět, ale je pravda, že to asi nic složitého nebude. Díky za tip!

      Vymazat
    3. Tahini, ale nejen to mají v tomhle obchodě ve Spálené. Mají několik druhů humusu, kuskusu a taky moje oblíbené kafe s kardamonem. http://www.chezamis.cz/

      Vymazat
  2. To vypada na sympatickou tradici. Me by tedy moc zajimal recept na ten sladky chlebicek ;-) Dekuji Maja

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný svátek ,když jsem žila v Israeli,měla jsem ho moc ráda,přesně z důvodu nastávajícího jara u nás :-)a děkuji za super recepty,určitě vyzkoušíme a na hummus se mi sbíhají sliny:-)) Ale na recept na chlebíček se těším také :-)Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, doufám, že se mi taky někdy podaří Tu bi-švat v Izraeli slavit! Třeba l'shana haba. :)

      Vymazat
  4. Všechno vypadá naprosto skvěle! Moc ráda vyzkouším všechno...moje známá Hummus Princess dělá domácí hummus a dodává ho na různá místa, tak přemýšlím, že ho objednám na oslavu narozenin Elinky. Sama jsem ho už zkoušela, ale nebyl úplně takový jak ho znám z Izraele...Krásné předjarní dny mějte! Já se kurýruji po xté operaci zubu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, svět je malej! Mám ji na FB a sdílíme spolu nejmíň dvacet společných přátel. Každý dělá hummus trochu jinak, ten z Markse a Spencera je krásně krémový. Za Kotvou mají stánek takový mladí (a pohlední) Izroši a ti ho mají zase víc techinový. My ho všichni milujem, tak by mohl na oslavě slavit úspěch. I když děti k novým jídlům často pojímají velké podezření. A zvlášť na oslavách se věnují převážně mísám s křupkama a tyčinkama. :) Přeju brzké zotavení!

      Vymazat
    2. Hihi tak to je sranda :). U nás teda křupky a tyčinky nejsou, dělám "zdravější" občerstvení...i když hummus teda zrovna Elí moc nechce, nevím proč...Spencer má dobrý věci! Díky a snad brzy naviděnou!

      Vymazat
    3. Taky doufám! Mám toho teď hromadu, ale snad bude brzy líp...

      Vymazat
  5. Ahoj, "zadelavam" cizrnu a tedy mi vrta hlavou proc se namaci a pak i vari se sodou. Poslusne jsem ji pridala, necekane, ale tedy nejak tomu nerozumim... diky za explanation!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slysela jsem dva duvody - pry urychluje vareni lustenin a nasledne odbourava nadymani. Nezapomen taky, ze lusteniny se soli az na konci vareni, jinak budou tuhy. A na humus musis cizrnu rozvarit dost do mekka, aby se pěkně rozmixovala. Dej vedet, jestli se povedl!

      Vymazat