úterý 14. února 2017

Jarní menu inspirované Izraelem / Oslava svátku Tubišvat



Minulý týden jsme slavili Tu bi-švat, židovský Nový rok stromů. Je to takový menší a často opomíjený svátek, který mám ale moc ráda. V Izraeli zrovna kvetou mandlovníky, což dává tušit, že se jaro brzy objeví i v našich končinách. Je to hezká příležitost mluvit s dětmi o přírodě a o ekologii - viz moje včerejší recenze knížky 23 způsobů, jak se stát ekohrdinou - a taky pozvat někoho na večeři. Tradičně se jí sedm druhů plodin, které jsou spojené s Izraelem, podle jiné tradice by se mělo okusit deset druhů ovoce. A k tomu vypít čtyři sklenky vína různých odstínů - přes bílé symbolizující zimu až po temně červené, které připomíná letní horko. My dostáli všem třem tradicím a strávili spolu příjemný večer. Podělím se s vámi o svoje osvědčené recepty inspirované jarním Izraelem a blízkovýchodní kuchyní. Třeba vás nějaký zaujme a pustíte se do něj.


Jen těžko si dokážu představit izraelskou večeři bez humusu. Recept na obrázku je z New York Times. Vy si ale klidně zajděte do Marks&Spencera, tam ho mají výborný. A bez práce. Dosáhnout totiž vyvážené chuti a konzistence chce docela cvik. Díky pitě z pšeničné mouky a olivám jsme si odškrtli hned dvě ze sedmi předepsaných pochutin. Adélka během páteční večeře poprvé ochutnala humus, kterého by nejraději snědla celou misku.

Žito, další ze sedmi tradičních plodin spojovaných s biblickou Zemí zaslíbenou, zastoupil na našem stole tenhle jednoduchý salát z časopisu Food & Wine. Na miskách uprostřed stolu ještě sedělo předepsané granátové jablíčko, víno, sušené datle a fíky.

Posledním předkrmem byl salát s hruškou a kozím sýrem inspirovaný tímhle receptem. Já do něj ještě pro barvu a extra chuť přihazuju sušené brusinky.

Jako hlavní chod jsme měli lososa grilovaného na pomerančích a citrónech podle Marthy Stewart. (Obrázek je z jejího jiného receptu, tak tam nejsou ty pomeranče.) K tomu kuskus s osmahlou cibulkou a se sušeným ovocem. Kluci si touhle dobou už odběhli hrát s Duplem a Adélka se tak mohla po humuse ještě pořádně naládovat kuskusem. Je to prostě naše holka!

Dezert přinesla vedle květin a vína kamarádka Zuzka s Vaškem a Samíkem. Ještě vám od ní seženu recept, protože tenhle chlebíček se sušeným ovocem a oříšky byl naprosto luxusní. Tak co? Zaujal vás některý z receptů? A pokud se vás to týká, slavíte Tu bi-švat? A jak?
---
Všechny fotky a recepty jsou z mé Tu bi-švatové nástěnky na Pinterestu, kterou najdete tady.

15 komentářů:

  1. Chag sameach! A hele nejlepší hummus je ten doma dělanej..teda jen nevím, kde se v ČR sežene tahini :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekny vecer, tahini prodavaji ve zdravych vyzivach, ale da se vyrobit i doma, neni to nic sloziteho, oprazi se sezamova seminka a pak se s olivovym olejem rozemelou v sekacku na orechy na jemnou pastu. Recept urcite najdete na netu, ja ho, tusim, mela z blogu od Aleny Thomas :-) A mate pravdu, domaci hummus je proste skvely! ;-)

      Vymazat
    2. Zdravím za velikou louži! Typoška už humus vychytal a umí ho skvěle, jen na to vždycky není čas, protože my ho opravdu jíme ve velkém. Teď se ukázalo, že chutná i Adélce, takže nás na něj budou čtyři. Techina už se dá v Praze docela lehce sehnat a piksla vydrží docela dlouho. Nikdy mě ji nenapadlo vyrábět, ale je pravda, že to asi nic složitého nebude. Díky za tip!

      Vymazat
    3. Tahini, ale nejen to mají v tomhle obchodě ve Spálené. Mají několik druhů humusu, kuskusu a taky moje oblíbené kafe s kardamonem. http://www.chezamis.cz/

      Vymazat
  2. To vypada na sympatickou tradici. Me by tedy moc zajimal recept na ten sladky chlebicek ;-) Dekuji Maja

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný svátek ,když jsem žila v Israeli,měla jsem ho moc ráda,přesně z důvodu nastávajícího jara u nás :-)a děkuji za super recepty,určitě vyzkoušíme a na hummus se mi sbíhají sliny:-)) Ale na recept na chlebíček se těším také :-)Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, doufám, že se mi taky někdy podaří Tu bi-švat v Izraeli slavit! Třeba l'shana haba. :)

      Vymazat
  4. Všechno vypadá naprosto skvěle! Moc ráda vyzkouším všechno...moje známá Hummus Princess dělá domácí hummus a dodává ho na různá místa, tak přemýšlím, že ho objednám na oslavu narozenin Elinky. Sama jsem ho už zkoušela, ale nebyl úplně takový jak ho znám z Izraele...Krásné předjarní dny mějte! Já se kurýruji po xté operaci zubu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, svět je malej! Mám ji na FB a sdílíme spolu nejmíň dvacet společných přátel. Každý dělá hummus trochu jinak, ten z Markse a Spencera je krásně krémový. Za Kotvou mají stánek takový mladí (a pohlední) Izroši a ti ho mají zase víc techinový. My ho všichni milujem, tak by mohl na oslavě slavit úspěch. I když děti k novým jídlům často pojímají velké podezření. A zvlášť na oslavách se věnují převážně mísám s křupkama a tyčinkama. :) Přeju brzké zotavení!

      Vymazat
    2. Hihi tak to je sranda :). U nás teda křupky a tyčinky nejsou, dělám "zdravější" občerstvení...i když hummus teda zrovna Elí moc nechce, nevím proč...Spencer má dobrý věci! Díky a snad brzy naviděnou!

      Vymazat
    3. Taky doufám! Mám toho teď hromadu, ale snad bude brzy líp...

      Vymazat
  5. Ahoj, "zadelavam" cizrnu a tedy mi vrta hlavou proc se namaci a pak i vari se sodou. Poslusne jsem ji pridala, necekane, ale tedy nejak tomu nerozumim... diky za explanation!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slysela jsem dva duvody - pry urychluje vareni lustenin a nasledne odbourava nadymani. Nezapomen taky, ze lusteniny se soli az na konci vareni, jinak budou tuhy. A na humus musis cizrnu rozvarit dost do mekka, aby se pěkně rozmixovala. Dej vedet, jestli se povedl!

      Vymazat
  6. Jídlo vypadá nádherně. Kvůli tomu jídlu bych svátek hned začala taky slavit. Ještě k tomu nějaké kvalitní víno a bylo by to úplně dokonalé. Já můžu pít víno úplně ke všemu.

    OdpovědětVymazat