středa 1. února 2017

Tekuté zlato / Recenze arganového oleje Arganeol

Už vím, proč se arganovému oleji říká tekuté zlato. Je to totiž opravdový poklad, který uleví stárnoucí pleti, vysušené kůži, namáhaným rukám a nehtům i vlasům bez lesku. Má i léčivé účinky - dá se použít k léčbě ekzémů, lupénky či popálenin, což se mě naštěstí netýká. Poprvé se dostal do mého povědomí díky všem těm knihám o Francouzkách, na kterých jsem si během obou mateřských „dovolených“ ulítla. A musela ho taky vyzkoušet...







Arganový olej patří k takzvaně suchým olejům, které se po aplikaci ihned vstřebají, takže se při správném dávkování nemusíte bát mastného obličeje. Sama jsem pro něj našla několik uplatnění. Několikrát týdně olej používám ráno nebo večer místo séra. Po vzoru Francouzek si ho samozřejmě roztírám i na dekolt. Na radu kosmetičky si ho kapu do krému, který mi - na rozdíl od původního očekávání - v zimě pleť trochu vysušuje, a který je mi líto vyhodit, protože je jinak fajn. Střídám ho s jiným a zdá se mi, že to tak funguje. V chladném počasí trpím na hodně suchou kůži na těle a tak následuju příkladu pleťového krému, a arganový olej mísím i s tím tělovým. Mám dokonce pocit, že tak funguje líp než samotný. Jakoby se s krémem spojil a lépe se do vyschlé kůže vpil. V době, kdy byly mé ruce a nehty zdecimované z neustálého zapírání miminkovských oblečků, jsem zjistila, že s nimi dokáže pár kapek arganového oleje udělat divy. Většinou si na tuhle proceduru vzpomenu večer a pak si při té příležitosti ještě vetřu zbytky oleje do konečků vlasů. Ty sice nemám nijak zničené, ale když už tak už.



Nedávno jsem k vyzkoušení dostala olej Arganeol od české značky Sagrada Natura, který je za studena lisován v arganové manufaktuře fungující na principech fair trade v jihozápadním Maroku. V tmavé lahvičce s praktickým kapátkem je 100% čistý olej - neobsahuje žádnou parfemaci, barviva, konzervanty ani syntetika. Pyšní se jedním z nejuznávanějších mezinárodních certifikátů Ecocert i českým certifikátem pro přírodní kosmetiku CPK Bio. Nejsem kosmetická blogerka a tak mám vždycky trochu obavu tu něco doporučit. S čistým svědomím může ale říct, že tenhle olej funguje. Oproti oleji, který jsem dopotřebovala před tím, voní víc po oříšcích. Jak jsem při psaní zjistila, arganový olej občas zavání po kozách, které ho spásají a levnější výrobci používají i plody ze země – včetně toho, co tam kozy po sobě zanechaly. Pro jistotu jsem ho dala ještě očuchat Typoškovi a tomu se zdálo, že by se z něj dalo něco dobrého vypálit. Možná tak odhalil další možné využití tohoto všestranného kosmetického (a kuchyňského) pomocníka. Co vy používáte pleťové oleje? A jste s nimi spokojené? 
---
Pokud vás olej od značky Arganeol zaujal, podívejte se na jejich web (tady). Kromě několika velikostí pleťového oleje v lahvičkách s kapátkem tu najdete i větší balení se sprejem, pleťový krém, tělové mýdlo a tuhý šampón. Stránka obsahuje spoustu zajímavých informací o samotném oleji, ale třeba i historii ženských arganových manufaktur, které zlepšily postavení marockých žen ve společnosti, 

11 komentářů:

  1. Sagrada Natura dělá jen poklady :-) Arganeol jsem měla jak kosmetický, tak kulinářský a obojí bych bez váhání doporučila. A mám od nich ještě opunciový olej, který je o facku (takovou tu velkou od Buda Spencera) dražší. Ale je luxusnííí :-)
    Jo a v knížkách o Francouzkách s radostí listuju taky. Pořád dokola! Jsou tam super kosmetické tipy :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O opunciovém oleji jsem se dozvěděla až díky téhle značce. Zkouším ještě pár jiných, tak až trochu ubydou, pořídím si ho.

      Vymazat
  2. Argan je boží,taky ho miluju! :-)
    Mám ještě takový malý poznatek k vašemu článku - používáte pod olej nějakou pleťovou vodu? Protože pokud ne,je potom logické,proč vám připadá,že smíchaný s krémem funguje líp. Oleje všeobecně se totiž dobře vstřebávají do vlhké pokožky a to samé platí o vlasech ;-) Kdysi jsem o tom četla článek na biooo.cz Osobně používám růžovou vodu a je to teda vážně rozdíl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pájo, díky za koment a postřeh. Obličej mám před nanesením oleje vlhký, ty nohy si nejsem jistá. V mrazu ale potřebujou takovou dávku, že je na ně nejsoíš samotný olej krátký. :) Růžovou vodu taky miluju!

      Vymazat
  3. Ja mam doma taky arganovy olej, ale asi je to dost o znacce. Ne ze by nebyl dobry, ale cekala jsem vetsi zazrak :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to asi taky o pleti. Každému vyhovuje něco jiného. U mě už taky několik zaručených trháků propadlo...

      Vymazat
  4. Já ho taky používám a jsem z něj teda nadšená. Zatím jsem na pleť nenašla lepší olej a to s kosmetikou poslední dobou dost bojuju :( Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si ho nemůžu vynachválit. (Až na to, že na něm píšou, že je pro stárnoucí pleť a tuhle kategorii si ještě nechci připustit!)

      Vymazat
  5. Minulý týden jsem ho dopotřebovala, je výborný. Nejlépe se vstřebával po aplikaci na vlhkou pokožku. Musím říct, že oleje na pleť jsem si zamilovala. Před arganovým jsem měla od Weledy z řady granátové jablko a ten byl taky výborný.
    Narozeninová giveaway

    OdpovědětVymazat
  6. Super tip. Mohla bych ho vyzkoušet na svoje zničené vlasy, jestli mi to pomůže. Nehty mám dobré. Používám různé laky na nehty a vůbec se mi nelámou. Ale s těmi vlasy bych chtěla něco udělat.

    OdpovědětVymazat