úterý 5. března 2019

Jeden svět dětem (a rodičům) / Dokumenty jsou i pro děti!


Image may contain: 3 people, eyeglassesPokud mě sledujete déle, víte, že festival Jeden svět (a obecně organizace Člověk v tísni, které posílám už roky pravidelný měsíční příspěvek) jsou blízké mému srdci. Mezi Erwínem a Adélkou jsem pro festival dokonce pracovala a s nadšením sleduju všechny jejich novinky i snahu zpřístupnit festival všem. A protože můj blog čtou převážně mámy, zaměřím se na program, který si letos připravili právě pro nás a naše ratolesti.

V rámci programové sekce Jeden svět dětem můžete vyrazit na víkendové projekce pásem krátkých filmů pro děti. Věkově cílí především na omladinu  8–14 let, ale já myslím, že Erwín by už mohl letos se mnou vyrazit. Zaujala mě projekce trojice filmů Kluci z přístavu, Dulce a Monzunová showKluci z přístavu je film o partičce kluků z dělnické kolonie v přímořské čtvrti nizozemského Rotterdamu, kde už od začátku 20. století vedle sebe žijí lidé různých národností a kultur. Dulce je desetiminutový snímek o malé holčičce z vesnice na tichomořském pobřeží, která se bojí vody. Ta ale místo jejího domova ze všech stran obklopuje a ona se tak nutně musí naučit plavat. Monzunová show je zase o pěvecké soutěži jedné indické školy pro nevidomé. Nejdelší ze snímků má 16 minut, všechny jsou dabované a v sobotu po projekci v Ponrepu si pro malé diváky navíc připravili Cestu za světlem neboli bojovku poslepu. V neděli na děti čeká po projekci jiných tří snímků Tvořivá dílna NFA – optické hračky, následující neděli (15. 3.) se zase můžou zúčastnit tanečního workshopu

Pokud máte ještě miminka, můžete naopak vyrazit na jednu z Relaxovaných projekcí.Projekce dvou nových českých dokumentů mají po celou dobu tlumené osvětlení i zvuk. V tomto režimu můžete 12. 3. od 12:00 vidět v malém sále Světozoru dokument Ještě nekončíme a 16. 3. od 16:00 na stejném místě film Volání divočiny.  
Na festivalu je vám ale k dispozici i dětský koutek pro děti od 3 let. Ten najdete v Městské knihovně na Mariánském náměstí. Je umístěn v prostoru tzv. Dílny, tedy v pravé části hlavního vchodu. Můžete si rezervovat možnost hlídání, ale bude přístupný i volně. Koutek pojme zhruba 10 dětí najednou. Děti vám rádi pohlídají ve dnech od 7. do 16. 3. mezi 14:00–20:00 v pracovní dny a 12:00–20:00 o víkendu. Hlídání zajišťuje Baby Office. Od pátku 8. 3. do neděle 10. 3. a od čtvrtka 14. 3. do soboty 16. 3. budou navíc v dětském koutku filmové workshopy pro různé věkové kategorie od Free Cinema.
---
Další podrobnosti k programu pro děti a rodiče najdete tady


Žádné komentáře:

Okomentovat