pátek 5. března 2021

Žena, která napsala Bibli / Giveaway

 

Dneska tu mám pro vás tip na zábavné čtení a malou knižní soutěž. Knížka Žena, která napsala Bibli mě svým vtipem a lehkostí hodně překvapila. Ač - jako držitelka titulu jedné z teologických fakult - netrpím předsudky o nudnosti literatury spojené s náboženstvím, přesto jsem několik týdnů otálela, než jsem se do ní pustila. A pak ji zhltla za dva dny. 

Knížka je strašně vtipná. A feministická. Posuďte sami: Nastavuje zrcadlo vnímání ženské krásy a vlastní hodnoty. Hlavní hrdinka je bezejmenná a strašně ošklivá. Naučila se ale něco, co její současníci jen tak neuměli, a to jí změnilo život. 

Autor do toho umí občas pěkně říznout. Posuďte sami: "Je to tvoje vina. Kdo tě nutil, aby ses učila číst a psát? Já věděl, že to nedopadne dobře. Říkal jsem tvojí matce: to není nic pro ženskou, ženská patří jinam, do postele. Já jsem náčelník kmene, ale číst ani psát neumím. (...) ostatních ... si spokojeně žije v harému, krmí se tím nejlepším, koupou se, voní a ty prdel otlačenou od židle, protože tady dřeš na nějakých posraných pergamenech. Uvědomuješ si vůbec, jakou mi děláš ostudu?" Nevím, jak vy. ale já bych čekala trošku vřelejší reakci na sepsání svitků s příběhem o stvoření světa a historie lidska.

Jestli máte rádi silné ženy a historické romány, je pro vás tahle knížka jako dělaná. A protože mě opravdu nadchla, vyprosila jsem si od nakladatelství Garamond jeden výtisk i pro vás. Stačí mi do komentáře (nebo na Instagram nebo Facebook) napsat, jakou zásadní literární hrdinku nebo zábavnou knížku jste v poslední době objevili vy. 

Soutěžní diskuzi ukončím na MDŽ (tedy v neděli 8. března) a náhodně vylosuju jeden komentář, jehož autor/ka ode mě knížku dostane darem. Moc se na vaše tipy těším!

13 komentářů:

  1. v poslední době mě zaujala růžena vacková. jedna ze silných žen. skoro se na ní zapomnělo. a pak dana němcová...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mile jsem se bavila u knihy Marka Ebena Myšlenky za volantem.

    OdpovědětVymazat
  3. přiznám se, že nyní čtu prostě jen oddechové knížky. takže moje literární hrdinka bude pro někoho asi trapná, ale já prostě miluju stařenku Oggovou (od T.Pratchetta). mám hrozně ráda její přístup k životu a pozitivní náhled na svět.

    OdpovědětVymazat
  4. vzhledem k tomu, že jsem momentálně doma se svými nejmenšími, tak červená Karkulka .....
    simona

    OdpovědětVymazat
  5. ...cteme pred spanim knizku Pribehy na dobrou noc pro male rebelky, zajimave i pro dospele...a Prasinu 3.Take dobre.Annika@centrum

    OdpovědětVymazat
  6. Houpačky od Lucie Konečné (hodně smíchu a pár slz)

    OdpovědětVymazat
  7. Noc, v níž se pořádají medvědí hony na zajíce :-) Není sice legrační, ale vtipné čtení to tedy je! A dětská obrázková Dobrou noc, můj hrdino!, to jsem se dobře pobavila :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Dočetla jsem teď Šikmý kostel. Zábavné čtení to zrovna není, ale hrdinky jsem našla na každé stránce.

    OdpovědětVymazat
  9. Já i dcerka milujeme Ronju, dceru loupežníka... jestli se to počítá :) Lenka, Sudslava

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj všichni,

    Jsem soukromý věřitel, nabízím půjčku ve výši 2%, je to legitimní společnost se ctí a rozdílem, jsme připraveni vám pomoci v jakémkoli finančním problému, který jste, nabízíme všechny typy úvěru, takže pokud máte zájem o tuto nabídku půjčky laskavě nás kontaktujte na našem e-mailu: (christywalton355@gmail.com) Uveďte také následující podrobnosti, abychom mohli okamžitě pokračovat s půjčkou.

    Název:
    Potřebné množství:
    Doba trvání: a
    země:
    Účel půjčky:
    Měsíční příjem:
    Telefonní číslo:

    Kontaktujte nás s výše uvedenými údaji na našem e-mailu: christywalton355@gmail.com

    S pozdravem vám všem.

    OdpovědětVymazat
  11. Offer a private loan immediately Hello, do you want to borrow money on better terms than in a bank or non-bank company? Then you may be interested in loans on favorable terms from private investors. You can borrow up to EUR 900,000,000 for 360 months at an interest rate of 3%. And this is something that no bank will offer you. So, do not hesitate to contact us via email with Mr. JOEL BESNARD whatever your financial needs: joelbes1973@gmail.com Viber : +37258370980 Thank you. Price: EUR 100,000,000

    OdpovědětVymazat
  12. Úspěšná půjčka do 24 hodin
    Jmenuji se Ivana Makuchová. Žiji v České republice, poté, co jsem se rozhodl získat půjčky online a moje banka a hypoteční věřitel odmítli konsolidační půjčku, narazil jsem přes vyhledávání Google na Holnovou Janu a narazil jsem na tuto společnost, která mi půjčila 850 000 Kč, kontaktujte prosím pouze přes e-mailem: holnovajana509@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, nabízíme rychlou půjčku. ...
    Jste podnikatel nebo žena?
    Jste ve finanční tísni?
    Potřebujete půjčku k zahájení vlastního podnikání?
    Máte nízký příjem a je pro vás obtížné získat půjčku od místních bank a jiných finančních institucí?
    Zde je odpověď na nízkou sazbu 2% půjčky, kontaktujte nás nyní na Loanwestlake@gmail.com
    telegram___https://t.me/loan59

    OdpovědětVymazat