čtvrtek 30. května 2013

Dítě v šátku


Včera byl hezký den. S kamarádkou Marianou a jejím Pištou jsme obrazili letenské lokály. Původně jsme se chtěly jít projít do Stromovky, ale počasí na to mělo jiná názor. Oběd v Bistro 8 a kafíčko v oblíbeném Kidó.  Pišta dostal první cucnutí vody. Je to už velkej kluk. Pak sraz s Typoškou, kterej s náma chtěl odpoledne být. Café Lajka? Zavřeno. Pod Lípy na hummus? Bingo! Cestou jsme to vzali přes Dítě v šátku. Říkala jsem si, že bych mohla zkusit látkové plenky a chtěla jsem se o tom fundovaně poradit. Nakonec se řeč stočila na nosítka. Erwín byl vyjmut z kočárku a energickou paní prodavačkou byl střídavě umístěn do několika různých typů. Vyhrálo to české nosítko Kibi, o kterém jsem do té doby nikdy neslyšela. Za 200 korun jsem si ho na týden půjčila. Pokud se osvědčí, bude moje. Sice se mi jiná nosítka líbila víc, ale tohle bylo oboum nejpohodlnější. Za trpělivost dostal Erwín bezva hračku - míček s chrastítkem Oball. A k těm plenkám se snad dostaneme příště... A vy? Plenkujete? Nosíte? Obé jsem plánovala, ale skutek zatím utek...

20 komentářů:

  1. Plenkuju (jaj, to je divné slovo: jo, používám látkové pleny), nosím. Pro plíny jsem zahořela v domnění, že vlhkost nebude dítětem oblibována, tudíž začne chodit dřív na nočník. Cha. Cha. A ještě jednou: cha. Hoch pohrdl touto teorií a podvolil se standardizaci vylučování dosti dlouho po druhém roce, neb mu vlhkost byla šumák. Nechápu. (Uvidíme u druhého, ten ječel už v porodnici, že je něco špatně, když plenu použil. Po zkušenosti s prvním taky nechápu a říkám si, že třeba látkové pleny budou znamenat, že začne chodit dřív na nočník. Naděje umírá poslední.)

    Ale všechno tak nějak napůl - používám i "papírové" pleny a kočár, jak se co hodí. Bez látkových plen bych se asi už dneska obešla (i když: při dvou dětech je to lacinější), na nošení nedám dopustit. Krom jiného je docela zajímavé pozorovat spolulidi, jak na to reagujou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem taky chtela pouzivat latkove plenky s tim, ze je budu doplnovat papirovymi, treba pri cestovani. Teorii o vlhkosti a rychlejsim pouzivani nocniku jsem taky slysela. Je pech, ze ditko, ktere se tomu vzeprelo, jsi vyfasovala zrovna ty. :)

      Vymazat
  2. My látkujeme jak o život, zrovna se mi pere pračka plínek :-) Na jednu stranu je to fajn - vím, že vždycky mám doma plínku a nemusím jít nakupovat, protože by docházely plíny. Používáme klasické čtvercovky, není s tím žádná extra práce... Na druhou stranu třeba na cesty to není ideální. Ale my zatím moc nevýletujeme, tak maximálně někam na jeden den a to se dá vydržet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ctvercovky myslis takovyty plinky, co se pouzivaly za nas? Na ne se pak myslim jeste davaji nejaky kalhotky. Uz behem tehotenstvi jsem se byla v tomhle fajn kramku na plenky preptat, ale nabidka a moznosti paralyzovaly muj tehotensky mozek a prozatimne jsem to vzdala. :)

      Vymazat
    2. Jj, přesně ty. Na ně se dávají buď svrchní kalhotky, nebo se dají použít kalhotky z AIO (vše v jednom) plenek. Ony totiž tyhle klasický plínky fakt rychle schnou, proto u mě vyhrávají. Kalhotkový bambusový jsou fajn, ale konkrétně v tomhle počasí to schne 3 dny :-(

      Vymazat
  3. Nosítko bych chtěla vyzkoušet u druhýho baby, navnadily mě na to maminy v Austrálii, kde je nosila každá. Kočárek mě totiž dost často prudí a potřebuju dost často volné ruce :-) Jen né každé nosítko je kvalitní, až bude čas, tak tyhle kouknu a posoudím :-) Je fajn, že si ho můžeš půjčit, aspoň uvidíš, jak se v něm Erwínek cítí. Plínky máme papírové (nebo spíš plastové?), ale už chci dceru učit na nočník, tak snad se jich už přes léto zbavíme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne se nositka taky moc libi. Doma jsem na miniErwina pouzivala Baba Sling. Byl v nem krasne stulenej a spal. Pak mame pujceny Baby Bjorn, ale z nej me boli zada a posledni dobou se v nem nelibi ani Erwinovi. Asi je to i tim, ze to mam blbe nastelovany, ale nejak na to nemuzu prijit, tak ho moc nepouzivam. Taky jsem uz nekolikrat cetla, ze neni pro mimina uplne nejlepsi na kycle.

      Libi se mi taky Beco respektive Tula. Taky se da pred koupi vypujcit. http://www.babynositka.cz/. Erwin v nem byl ale divne zapadlej.

      Drzim palce s trenovanim na nocnik!!!

      Vymazat
  4. já nosim v šátku a super, obzvlášť s druhym děckem, protože přece jen šátek je flexibilnější než kočár.. látkový pleny mám, čudle jsem látkovala tak půl na půl s papírem, ale pizejsová má smůlu, pořád někde couráme a někam jezdíme a jsem líná tahat sebou smrdící pytel s plenama, takže tu balim jen do papíru.. ale třeba to přijde.. nicméně ležeji mi doma volný látkovky, můžu na vyzkoušení půjčit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elo, diky za nabidku. Docela bych to vyuzila, nez si poridim celou vybavu... Chtela jsem ti napsat na mail, ale na blogu jsem zadny neobjevila. Pisni mi prosim te na kusanec.cz@gmail.com. Dam ti pak svuj soukromej mail. DIKY!

      Vymazat
  5. Měla jsem kočárek, nostíko a používala Pampersky.) Plány byly jiné, ale tak nějak jsme to přežily i takhle:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Coz o to, deti prezijou kdeco. :) Spis chci ulevit svemu eko-svedomi. A tahat se vsude s kocarem je nekdy taky pekna otrava...

      Vymazat
  6. Iri to hezky shrnula .) o me lasce k ergu jsem ti uz psala, jedna z opravdu nejlepsich investic z vybavicky. skibi je urcite taky super volba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ. :) Ergo tam myslim zrovna zadne nemeli. Nebo mi nebylo tak pohodlne. Kazdy ma trochu jine proporce... Tesim se, az se uz konecne dopatram nejakeho reseni. Neni to zrovna levny spas...

      Vymazat
    2. ono je tech nosicich obchodu po praze vic, akorat nevim, jak ted skrze povodne - vbavlnce.cz maji v karline zavreno a branakdetem.cz je u manesa, takze nevim, jak tam na tom jsou :( v brane maji i ergo, v bavlnce manducu, ktera je asi nejoblibenejsi i proto, ze se da zvetsit a sedi delsi dobu. a kibi je tusim uz i pro vetsi deti, tak by taky mohlo vydrzet dlouho. myslim, ze pujcujou vsichni, takze pokud budes mit cas, muzes pozkouset vicekrat, urcite zalezi i na prodavacce, jak to umi vysvetlit... btw snad se v holesovicich drzite :(((

      Vymazat
  7. Já u Matyáše měla jen papírovky, protože nebylo kde sušit. Dávala jsem ho v duchu bezplenkovky od 5 měsíců na nočník s vírou, že se odplínuje rychlejc. Chyba lávky. Za půl roku jsme sice ušetřili spoustu plín, fungovalo to výborně a kdejaké matce se starším dítkem jsme vyrobili malé trauma. Nicméně v roce se milostpán rozhodl, že s nočníkem končí a bylo vymalováno. Víc než rok ho střídavě zuřivě bojkotoval a trucovitě toleroval, plíny vedly furt. Až se jednoho dne konečně rozhodl, že už je velkej kluk a vzal hrnec zase na milost. Konečně :).
    Ale teď s Barčou už jedeme látkovky a jsem moc spokojená. Ale žádnej extrém - na noc a na delší cesty používám pořád papír, protože je to pohodlnější.
    Nosítko i šátek mám a moc ráda bych je využívala hodně. Ale obě mé děti mají jiný názor. Matyáš byl ochotný se nosit jedině ve chvíli, kdy usnul. Jinak se drásal okamžitě ven a řval jako pominutý. Bára je tolerantnější a chvíli vydrží, pokud jdu, hopsám, tancuju nebo provozuju jakýkoli jiný pohyb. To se samozřejmě né vždy daří. Jakmile jsem chvíli v klidu, následuje napřed nesouhlasné mručení, pak kníkot a nakonec opět řev. Ale pořád tajně doufám, že se to spraví :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kazde dite je holt sveraz! Ta historka s nocnikem me trochu vydesila. Clovek holt s nima nema nikdy uplne vyhrano...

      Vymazat
  8. Mám Manducu, ale v tomhle hnusu se mi s ní moc courat nechce a přiznám na rovinu, že je mi to i nepohodlné - dítě je těžké, hůř s ním držím rovnováhu a mám strach, že někde upadnu. Za sebe jsem ráda, že jsem se s porodem zbavila nutnosti ho tahat na každém kroku :D ale na uspání protivky nebo rychlé vyzvednutí balíčku před domem na ni stejně nedám dopustit.

    Látkování... no... řekněme, že jsem ho předem vzdala s tím, že jako prvomatka na to nemám morál. Pak to začalo hlodat, že když jsme doma, proč by nemohla čurat do látkovek... ale už se mi zas nechce do té investice (a skladování a sušení bez sušičky... prostě lenost). Ale začalo se mi to líbit, možná příště, bude-li.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypada to, ze jsme na tom dost podobne. :) Ja jsem se ted divala po nositkach, ktery se nosi na zadech. Erwin uz je na to dost velkej a kdybychom se vydali na nejaky vylet, bylo by to pohodlnejsi, nez kocar, se kterym se holt do prirody moc neda.

      S plenkama to mam stejne. Pred porodem jsem se ptala kamaradek, ale i ty nejvic eko-zeny to nakonec s prvnim ditetem nedaly. Tak jsem to vzdala, ale ted si rikam, ze uz mam tu peci jakztakz zvladnutou a jestli bych to preci jenom nemela zkusit. No, jeste uvidim. Lina jsem totiz taky. :)

      Vymazat
  9. Cítím se tak znovu požehnaný v mém sňatku poté, co doktor OGODO přivedl zpět svého manžela, který se se mnou odloučil po dobu 6 měsíců. Am GABRIELA podle jména. Dokonce i když mají ústa po celém těle, nestačí bych poděkovat doktorovi OGODOVI za jeho pomoc v mém životě. Můj manžel se se mnou oddělil po dobu 6 měsíců a byl bez bolesti a bolesti. Takže jsem hledala pomoc všude, ale nic nevyřešilo, dokud jsem se s doktorem OGODO nepotvrdil, který jsem kontaktoval online. Vysvětlil jsem mu svou situaci a on slíbil, že se můj manžel vrátí ke mně do 24 až 48 hodin, pokud mi srdce pořád bít pro něj. Věřila jsem v něho a on mi připravil kouzlo a můj manžel mi říkal přesně, když řekl doktor OGODO. Prosil a řekl, že mě potřebuje zpátky a teď už 9 let znovu žijeme šťastně. Každý, kdo tam četl článek, který potřebuje pomoc, by se měl obrátit na něj ... E-mail. Doktor OGODO prostřednictvím společnosti ogodomikespells@gmail.com pro více informací
    Pokud jste někde procházeli některou z těchto činností
    problémy uvedené níže je také perfektní
    (1) Chcete, aby váš bývalý zpátky?
    (2) Máte vždy špatné sny?
    (3) Chcete být ve vaší kanceláři povýšeni?
    (4) Chcete, aby ženy / muži běhali po vás?
    (5) Chcete dítě?
    (6) Chcete být bohatí?
    (7) Chcete, aby byl váš manžel / manželka vázán
    navždy tvoje?
    (8) Potřebujete finanční pomoc?
    (9) Byl jste scammed a chcete
    obnovit ztracené peníze?
    Pokud potřebujete nebo chcete nějaké informace o lásce nebo
    kouzla peněz, můžete tento problém vyřešit
    dnes v chrámu Spell Of Solution ...
    Jak mít šťastnější manželství, aniž byste čekali na změnu svého manžela

    OdpovědětVymazat
  10. Také používám látkové pleny a mám díky nim takový lepší pocit, že nezatěžuji přírodu dalším odpadem :-) . Přeci jen malé miminko je potřeba přebalovat skoro pořád :-D . Co se týče toho nošení, tak jsem dceru také chtěla nosit, ale nakonec jsem se k tomu nedostala a teď už jí je půl roku, tak s tím už ani začínat nebudu :-)

    OdpovědětVymazat