čtvrtek 25. července 2013

Erwínova bedýnka

Začátkem července jsem reportovala radost z výhry farmářské mimi bedýnky. Bedýnka obyčejně obsahuje 4 – 7 kilo plodin vhodných pro malé děti. A protože zrovna jedu v seznamování Erwína s tím nejlepším, co příroda nabízí, výhra se mi náramně hodila.

Obsahovala asi kilo brambor a banánů, velký svazek mrkve, květák, dvě cukety a kedlubny a pórek. Jako bonus jsme dostali časopis S dětmi v Praze a pytlík farmářských chipsů. Na webu inzerují, že bedýnka vydrží přibližně 14 dní. Já musím s uzarděním přiznat, že nějaké její části v lednici ještě přežívají.

Líbí se mi aspekt překvapení a kulinářské výzvy, kterou naslepo objednaná bednička představuje. Tajně jsem se sice těšila na kousek dýně a nějaké české ovoce, ale počasí jim asi ještě nepřálo. Erwínovy instinkty velely sešrotovat nejprve časopis, ale nakonec dal šanci i mrkvy, bramborám a cuketě. Zbytek putoval do minestrone, indického květákového kari, banánového chleba nebo jentak rovnou do břicha spokojených dospělých strávníků. Kdybych neměla za humny Holešovickou tržnici, z jejíž sobotní návštěvy jsme si udělali rodinný rituál, určitě bych si bedničku předplatila.

A co vy? Vyzkoušeli byste jí taky? Nebo kupujete zeleninu na trzích, v obchodech či ji dokonce sklízíte na vlastních pozemcích? 

4 komentáře:

  1. O bedýnkách jsem už mockrát přemýšlela, ale raději si prostě ovoce+ zel. vyberu a osahám sama :-) Kupuju ji nejraději na trzích nebo jsem i min. rok jezdila k jednomu famáři do Ořechu. V obchodech samozřejmě taky, máme velkou spotřebu, takže stále něco chodím dokupovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bydlim kousek od Holesovicke trznice, kde uz mam svoje oblibene pestitele a prodavajici. Napad bednicek se mi libi, a kdybych na dosah kvalitni zeleninu nemela, asi bych si ji obcas objednala.

      Vymazat
  2. já o ní každý rok přemýšlím, ale mnohem radši nakupuju co zrovna potřebuju, rajčata, okurky, papriky, kedlubny, cukety a brokolici máme vlastní a pro zbytek jezdim tak po různu, máme "za rohem" perfektní bio zahradnictví na dýně a podobný laskominy jako dělaný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja o ni prave taky porad premyslela, tak jsem rada, ze jsem si ji mohla vyzkouset. Libi se mi, ze bych diky zelenine, kterou obycejne nekupuju, musela vymyslet nove recepty. Navic vsechno prislo opravdu kvalitni.

      Dyne jsem letos zasadila u rodicu na zahradce a vypada, ze se jim dari. Na rozdil od nasi zahradky v Prazelenine, kterou letos nejak zanedbavame...

      Vymazat