pátek 11. dubna 2014

Spánek a stravování batolat

Nedávno mě napadlo se zeptat strejdy Googla, jak by měl vlastně vypadat spánkový a jídelní rytmus šestnáctiměsíčního batolete. Odkazů na mě vyskočilo spousta, ale hned u třetího webu jsem zůstala. Jedná se o The Baby Sleep Site a píše se tam, že by v tomhle věku děti měli spát už celou noc. Přes den si některé ještě jednou či dvakrát zdřímnou, jiné už spánek přes den nepotřebují. Jíst by měli 4-5 krát denně. Erwín po mně evidentně zdělil ke spánku i jídlu láskyplný vztah. Celou noc bez jediného probuzení  prospí už od čtyř měsíců. Přes den si dává dva šlofíčky a to, že ho ze spokojeného spánku - stejně jako mě - nic nevyruší se potvrdilo při nedávné cestě vlakem. Na nádraží mu těsně kolem kočárku projel brzdící vlak a ani to s ním nehlo. Přikryla jsem mu sice rukou ouška, ale kdo to kdy zkoušel, ví, že to průniku toho strašného pískotu stejně nezabrání. A s jídlem je to stejně. Jí moc rád a chutná mu skoro všechno. Až na maso. Prostě můj kluk!

Tady je ukázkový rozvrh dítěte, které si přes den dává dva šlofíky:

7:00 – probuzení
7:00/7:30 – snídaně
9:30 – lehká svačina, pokud je potřeba
10:00 – ranní šlofík (aspoň hodinu)
11:30/12:00 – oběd
14:00 – odpolední šlofík (aspoň hodinu)
15:30 – odpolední svačina
17:30 – večeře
18:30 – začátek uspávacího rituálu
19:00 – uložení ke spánku 

Víceměně se to shoduje s naším režimem. Jen se teď Erwín budí o trochu dřív. Přikládáme to tomu, že nám ostré ranní světlo proniká žaluziemi do pokoje. Poslední dobou se trochu šťoural v obědě, tak jsem mu snížila ranní příjem. Zatím to vypadá, že to zabralo. Jen mi občas dochází fantazie, co mu mám vařit. Používám kuchařku The Best Homemade Baby Food on the Planet , ale ne vždy se do ní stihnu předem podívat a připravit si ingredience. Naštěstí mám BabyCook, do kterého se vždycky nějaké to maso a zelenina dají hodit a v páře uvařit. Ráda bych mu začala dávat normální večeři, ale lahev s kaší je pohodlné řešení veřerního krmení a máme to jako součast rituálu před spaním. Erwín ji vycucne a pak ho odneseme do postýlky, do které většinou padne a hned spí. V kolika jste přestali dávat dětem večerní kaši? A kdy začalo vaše dítě spát celou noc? Máte nějaké triky, jak toho dosáhnout? Mám totiž kolem sebe docela hodně lidí, kterým se může o celonočním spánku jejich dětí jenom zdát. 
---
Další rozvrhy spánku a jídla batolat najdete na tomto odkazu webu The Baby Sleep Center. Kamarádky také nedaly dopustit na knihu Každé dítě může dobře spát, kterou si v PDF můžete stáhnout tady. Od malička jsem se jí u Erwína inspirovala a chodila ho jako plačící miminko vždycky jenom na chvilku uchlácholit. Možná to pomohlo a proto spí tak dobře. Celou jsem ji ale nečetla, takže nevím, co všechno v ní je.

22 komentářů:

  1. Tak spanek je tema, ktere jsem resila neustale. Nasi male je dnes 10 mesicu a konecne spava, az na vyjimky, celou noc. Do 8 mesicu to byl horor! Nespala skoro vubec. Ani ve dne, ani v noci. Moc dekuju za tipy :-) a prikladam svoje:http://www.recenzepromaminky.cz/2014/02/recenze-knihy-jirina-prekopova.html.

    A kasicku v lahvicce jedeme ze stejneho duvodu taky furt ;-) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, díky za komentář. Díky němu jsem objevila tvůj hezký blog a hned se zamilovala do kočárku Britax. :)

      Vymazat
  2. První dcerka mi spala už dost brzo celou noc, ale s druhou to byl horor. Spala celou noc až v roce, nepomáhalo nic. K jídlu jí od roka dávám to co nám... Ale ty to máš asi těžší, že sama maso nejíš, a Erwínovi ho občas vaříš? Tak to chce víc logistiky, no :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto se bojím mít druhé dítě... I když to asi stejně risknu. :)
      Na maso mám BabyCook. Pořád to zkouším, ale moc mu nejede. Tuhle babičce v restauraci sežral půlku řízku, ale toho se ode mě nedočká. Jak ho znám, rychle by to prokouk a jedl jenom tu strouhanku.

      Vymazat
  3. Za týden má dcerka rok. A já kojím a v noci tudíž nespí celou noc.. Budí se tak 3-4x za noc, jsou noci, kdy se vzbudí i jednou, dvakrát, ale i pětkrát. Přes den si ideálně dává 2 hodinky okolo oběda, ale taky záleží, jaký máme program... Takže Erwína můžu jen závidět. A jí 4-5x za den + sem tam ta křupka. Večer kaše a na dobrou noc mámino prso. Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přestávala kojit večer. Jako poslední jídlo jsem mu dala kaši, aby spal spokojeně celou noc a fungovalo to. S tvým režimem by ze mě byla nerudná zombie máma. I když na druhou stranu, člověk vydrží víc, než by do sebe řek. :)

      Vymazat
  4. Můj trik na celonoční spaní je a) přestat kojit (u nás byl konec kojení nechtěný, ale aspoň to tedy zlepšilo to spaní), b) neprocházet zrovna obdobím růstu zubů a c) nebýt nemocní. Když Motýlek není nemocný a netrápí ho zuby, spí už docela dobře. Usíná v 8 večer a budí se kolem 6.30 ráno. Občas v noci zapláče - zřejmě kvůli nějakým nočním můrám.
    Knížku Každé dítě může dobře spát vřele doporučuju TĚHOTNÝM ŽENÁM. Ke mně se dostala moc pozdě a už jsem stihla vytvořit spoustu špatných spánkových návyků.
    A k tomu dennímu režimu všeobecně: máme to podobně jako v tvém ukázkovém rozvrhu, až na to, že Motýlek spí přes den jenom jednou (od 12 do 14 hodin). Naučil se to tak v jeslích. Znamená to, že oběd musí dostat už v půl dvanácté. Celkově mi připadá, že se nám teď dny točí hodně kolem toho jídla a spaní... Když chci s Motýlkem někam vyrazit nebo si musím něco zařídit, pořád propočítávám, na kdy vychází příští jídlo a jak náš výlet skombinuju se spaním. Neboť on nespí kdykoli a kdekoli - na to je moc dychtivý objevovat svět. Jenže když se nevyspí, je pak mrzutý... však to znáte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Erwínka naštěstí zuby nijak extrémně neobtěžují. Mamka říkala, že nám to taky nedělalo problém, takže jsem díky tomu získala další výhru v genetické loterii. :) Vypadá to, že tvůj Motýlek na tom taky není vůbec špatně. Máš pravdu, že se teď denní režim točí jenom kolem jídla a spaní. Jsou to malé tamagoči... A s tou knížkou máš pravdu. Taky jsem to takhle od kamarádek slyšela a proto jsem si jí pro jistotu pročetla už v těhotenství.

      Vymazat
  5. Tak to my se těm tabulkám vymykáme úplně, v poslední době je to dost katastrofa. Sára už v roce a půl spala celou noc v tahu, začala celkem dobře jíst a teď vlastně od té doby, co jsem otěhotněla (asi to vycítila a začala žárlit) se to zase začalo kazit. Už jsem se s tím i na blogu svěřovala, nevím, co s tím, tu knihu jsem četla, je skvělá, v něčem nám pomohla ale to zásadní nezměnila. Sára opět v noci vyžaduje mlíčko a pak už usíná s náma v posteli s tím, že nás pak ještě tak 1-2x vzbudí, že chce čůrat, nemá nějakýho plyšáka nebo něco. Když jsme jeden měsíc ji poctivě vraceli do postýlky, byli jsme z toho ještě víc zničení a pak ve finále přišla už třeba v 5 ráno a už nechtěla spát vůbec, takže co s tím? :-/ A jídlo má tak 3x denně + 2x mlíko. Snídaně do ní nedostanem, takže až svačina, oběd a pak až večeře, po odpoledním spánku jídlo nechce ani vidět. Snad se s miminem ten její spací režim spraví, to už bych asi nespala jako vůbec, si to nedokážu představit :-) Jo a ptáš se na ty kaše, tak ty Sáře vlastně nikdy nejely, takže asi po 2 měsících zkoušení různých variant a značek jsme je vyřadili úplně, no každý dítě je fakt jiný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, druhé dítě v rodině pěkně zamává kartama. Držím palce, ať si to brzy sedne a ty to s klidnými nervy zvládneš!!!

      Vymazat
  6. Mně by zajímal ten BabyCook - doporučila bys ho? Dá se v něm vařit zelenina třeba i na dvě tři porce dospěláckého jídla?
    Jinak my kaše snídáme (obě dvě, někdy i manžel:)) a střídám a kombinuju druhy obilovin, ovoce, oříšků a semínek, občas ochutím medem, melasou, javorovým nebo agávovým sirupem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je BabyCook výhodný, protože v něm můžu vařit maso, které jinak neděláme. Taky je velmi praktický v tom, že do něj naházíš ingredience, zatočíš knoflíkem a pak už na něj nemusíš myslet. Jídlo se nikdy nepřipálí. Všechno se taky odehraje v jednom přístroji a nemusí se pak nijak složitě mýt nádobí. Doporučila bych si ho koupit s prvními příkrmy, pak už asi ne, protože se ta investice nemusí vyplatit. Pro dospělé to moc není. Sama jsem si v tom pro sebe občas něco uvařila, ale zelenina pro víc lidí se do něj nevejde.

      A ovesné a jiné kaše k snídani taky všichni tři milujem. Obzvláště v zimě, kdy pěkně nasytí a zahřejí. Někdy je dělám s mrkví Erwínovi i k obědu. Občas přidám i vajíčko. Večer ale dávám rýžovou kaši v lahvičce. Nasosne se a jde na kutě. :)

      Vymazat
  7. Dik moc za odkaz, my jedeme uplne stejne jako "one nap", akorat spanek je trochu driv a obed az po spanku. Takze vecer nekdy vytuhne uz v pul 7 :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas máš pak celej večer pro sebe. To taky není špatný. :)

      Vymazat
  8. Ahoj holky, ja se nestacim divat, jak vam deti krasne spi, toho si tedy povazte. A Radko, Ervin ma rezim uzasnej! Nam se Jachym budil i pri zavreni dveri, kdyz nahodou pres den usnul, tak jsem musela jen sedet a nic nedelat, protoze jakejkoliv hluk ho vzbudil... No a do roka se v noci budil treba i sedmkrat a i ted se obcas v noci vzbudi ( ma 2,5 roku).
    A co se tyce jidla, mne prihde, ze se to porad meni a nejde se na nic spolehnout. Driv J snedl i indickou kuchyni, jak miloval lusteniny a zeleninu a okolo 2 let konec a ji jenom prilohy. Zeleninu jak rad rika: VUBEC:-)
    Radko, moc ti preji, at navrat do prace zvladnes na pohodu a uzivejte si s Erwinkem kazdy den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si vědomá, že se to může každou chvíli zvrtnout, tak si ten náš pohodový režim užívám. A díky za milé přání. Docela se už těším a věřím, že pak si těch 5 zbývajících dní s Erwínem užiju intenzivněji.

      Vymazat
  9. To je strašná provokace, přečetla jsem si to potom, co jsem zase druhou noc za sebou byla dvě hodiny vzhůru, od tří do pěti... Jo, moje dítě spalo celou noc, návyky jsem (moc) nezanedbala, ale skončilo to nějak v pěti měsících a od té doby bych počet prospaných nocí spočítala na prstech. Vždycky se vzbudí aspoň jednou za noc, nezávisle na tom, jestli usne u mlíka, ukolébavek nebo sama v postýlce. Kaši v lahvi by do ní nikdo nedostal, až nedávno ji zase začala večeřet z talíře, ale kromě toho a pár kousků masa, ovoce a zeleniny pořád není neobvyklé UM kromě před spaním (a v noci) ještě jednou až dvakrát přes den. Ke spánku i k jídlu mám sama vztah velmi vřelý, takže po kom to má, mi jasné není... Většinu času jsem s tím naprosto v pohodě, ale pak si přečtu něco takového a mám trochu otrávený den, něco jako by člověk po roce v práci zjistil, že měl po zkušebce nárok na stravenky a nikdy je neviděl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec jsem to tak nemyslela a moc se omlouvám za způsobenou újmu! :) Držím palce, aby byl tvůj spokojený spánek v dohlednu!!!

      Vymazat
  10. To je milé, máme stejně staré děti...a taky mám kluka :-) .16 měsíců měl na konci března. Musím jedině souhlasit s tvými kamarádkami. Náš malý má spací potenciál. Prvního půl roku spal ukázkově, ale pak se to nějak pokazilo a museli jsme aktivně uspávat, být při usínání přítomní, ve dne, v noci...několikrát. bylo to dost únavné. A samo to nepřestalo, ani po nočním odstavení. Přečetla jsem Každé dítě může dobře spát, aplikovala a od začátku 2014 spíme celou noc.A ani to tolik nebolelo :-) . Přes den spí už jen jednou a k jídlu dávám většinou dospělácké jídlo, případně to upravím do nějaké baby friendly formy. Ale od té doby co živím i malého se snažím celkově vařit zdravěji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že ti knížka taky pomohla. Přeci jenom jsem jí nečetla celou, tak jsem nechtěla doporučovat něco 100% neověřeného. Erwín už jí taky podobné jídlo jako my, jen mu musím občas zkoušet dávat to maso, co já nejím.

      Vymazat
  11. To je prima, jenže kolikrát je taky důležitý, jak spí rodiče, aby potom mohli ty malý caparty zvládat, že jo. A takovej spánek je fakt důležitej!

    https://laskovaadela.wordpress.com/?p=59&preview=true&preview_id=59

    OdpovědětVymazat
  12. No, já jsem také upřímně měla docela dost veliký problém se spaním a to jsem si vždycky myslela, že problémy se spaním mají jen malé děti :-) No, nicméně, abych se dostala k závěru a nevykecávala tady díru do hlavy. Vyřešilo mi to docela dost neobvyklá věc a to věc jménem cbg olej , které jsem opravdu nesmírně vděčná za to, že byla vynalezena :-) Spím po tom jak dudek!

    OdpovědětVymazat