pondělí 27. října 2014

Konec zahradnické sezóny

Prazelenina zavřela na zimu vrátka. Typoška nám minulý týden sbalil záhonek, jehož  fotku vám snad ani ukazovat nebudu. Prostě fiasko. A to jsem si od letošíní zahradnické sezóny tolik slibovala. Příští rok snad zaseju jetel, pampelišky nebo kopřivy. Nemusí se tolik zalévat, rostou skoro samy. A třeba si z nich pak udělám sladký sirup... Nebo máte nějaký jiný tip na nenáročnou bylinu pro líné zahradníky? 

10 komentářů:

  1. Máta! To je taky takový plevel, daří se jí snad všude. A můžete z ní dělat čaj i mojito.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mátu jsem taky myslela. Jen musím najít tu správnou odrůdu. Většina je na mě příliš aromatická a nakonec přijde vniveč.

      Vymazat
  2. Na mě to dělávalo dojem, že ani o tu naši zahrádku jsme se nijak extra nestarali... a přece tam něco vyrostlo :-) Pravda, po jahodách jsme pátrali ve vysoké trávě (zahrada po naší tetičce, kam jsme neměli čas jezdit, než jsme ji prodali), byly malinké, ale zas to bylo dobrodužné :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím, že má ta naše zahrádka metr na metr a je uzavřená v pytli, potřebuje zalévat víc než regulérní záhon. A v tom je ta potíž. Stačí pár dní vynechat a všechno na ní uschne. Je to spíš taková imaginární zahrádka. Jahodám se ale překvapivě taky docela dobře dařilo a Erwín na ně rád chodil Hmm, možná máme vítěze! :)

      Vymazat
  3. Také nejsem zrovna zahradník expert - občas se na zahradu měsíc nedostanu. Co mi roste extrémně je dobromysl. levandule. A brambory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levanduli jsem přemístila k našim na zahrádku. Tam se jí daří a já si ji po troškách chodím loupit. V létě jsem s ní zapékala hermelíny a moc jsme si pochutnali. Pro dobromysl nemám ve velkém uplatnění, ale brambory nejsou špatný nápad. I když se obávám, že v našem pytli, který má metr na metr, se jim bez náležité péče taky moc dařit nebude...

      Vymazat
  4. No přeci cuketa! Ta roste i na hnoji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže cuketu mi letos sežraly nějaký potvory. A navíc potřebuje ten hnůj a ne mojí nedbalou péči...

      Vymazat
  5. My máme malý záhonek u dědy na zahradě a taky zápasíme s tím, že když v létě někam vyjedeme, že ho nemá kdo zalévat. Zatím se nám téměř bez údržby osvědčila rukola - mám ji i v truhlíku za oknem a když zaliju až po návratu, tak se vždy zmátoří. Děti ji neocení, ale pro dospělé na letní saláty nebo k těstovinám skvělá. Po zastřižení vždy znovu obrazí.
    Myslím, že v tom pytli by to mohl zvládnout i hrášek a pak keříčkové fazolky. Ani jedno jsme letos téměř nezalévali. Držím palce na další sezónu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, na hrášek jsem letos taky vsadila. Dokonce jsem pořídila i tyčky, ale mojí péči bohužel nepřežil. Já myslím, že ty pytlové záhony nejsou pro ledabylé zahradníky úplně ideální. Záhon na zahradě umí s vláhou líp hospodařit. Rukola do truhlíku je ale super nápad. Mám je samozalévací, tak by mohla být i nějaká sklizeň. :)

      Vymazat