čtvrtek 30. října 2014

Domácí smažené koblihy


Židovský kalendář je začátkem podzimu nabitý svátky. Poslední sice skončil teprve nedávno, ale já už netrpělivě vyhlížím další. Abych si čekání na Chanuku, která se letos slaví až v půli prosince, zkrátila, o víkendu jsem se rozhodla, že si zkusím usmažit svoje první domácí koblihy. Měla přijet návštěva se dvěma dětmi, což byla ideální doba tenhle recept otestovat. Sami bychom mísu koblih totiž snad ani nesnědli. A protože nejsem v pečení ani smažení moc kovaná, rozhodla jsem se pro trochu jednodušší variantu koblížků, které nejsou plněné zavařeninou, ale jablky. Recept jsem našla tady a pokud se do podobného projektu taky chcete pustit, klidně ho taky zkuste.

Jak už jsem kdysi zmiňovala, moc ráda vařím, ale z pečení mám pořád trochu strach. Po zamíchání ingrediencí se totiž musí nechat výsledek tak trochu svému osudu - na rozdíl od vaření, kdy se dá leccos ještě do poslední chvíle ovlivnit. Proto jsem si při zadělávání těsta neustále na telefonu kontrolovala, jestli postupuju správně.  Těsto mi ale krásně nakynulo a i Erwín přišel omrknout, co se v míse odehrává. Těsto jsem podle instrukcí vyválela, naplnila jablky a vykrájela koblížky. Z ořezků, kterých mi bylo líto, jsem ještě vykoulela tři méně vzhledné exempláře. Smažení jsem nechala na Typoškovi a raději se šla s Erwínem projít.

Za chvilku mi ale přišla zpráva, že se koblihy povedly a krásně voní skořicí. Po návratu jsem je ještě posypala cukrem se skořicí, naskládala do mísy a hrdě je vyblejsla. Večer jsme ještě té mastné dobrotě odolali, ale druhý den ráno jsme se do nich pustili s takovou vervou, že už nezbylo na vylepšenou úvodní fotku. Tak třeba příště...
---
Naše první domácí koblihy vznikly na popud spolupráce s obchodem Albert. Další zajímavé recepty naleznete na jejich stránce tady. Pokud vás zajímá moje chanuková inspirace, mrkněte sem.

4 komentáře:

  1. vypadají lákavě, hned bych si jednu dala, jednu koblihu a k tomu kakao. Jen jsem myslela, že koblihy nemají tenhle tvar, že jsou bez toho otvoru, tohle mi připomíná spíš donuts

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadaly sice jako donuty, ale chutnaly jako koblihy. Ta díra se tam asi dělá pro lepší prosmažení. Možná proto, abychom nahnali kalorie, o které jsme přišli tím, že jsme do nich nedali marmeládu... :) Pokud se bude můj koblihový pokus opakovat, pozvu tě o Chanuce na koblihy a kakao. To zní jako moc dobrá kombinace!

      Vymazat
  2. Tak to je výzva! Díky za pozvání, ráda tě zase uvidím i jinak než virtuálně:)

    OdpovědětVymazat