středa 4. února 2015

TO CHCI! / ZELENÁ DOMÁCNOST


Během dnešní tubišvatové večeře si budeme povídat  o stromech a Izraeli, kde zrovna kvetou mandlovníky. A až Erwín trochu povyroste, přibude i ekologie. Věřím, že bude mít k tomuto tématu vztah. Snažíme se mu jít totiž příkladem. Systematicky pracujeme na tom, abychom po sobě zanechali co nejšetrnější stopu. Nemáme auto, třídíme odpad, u jídla i oblečení razíme heslo raději méně, ale kvalitněji a snažíme se kupovat produkty, které jsou šetrné k přírodě. A docela se nám to daří. Nedávno jsem objevila českou ekologickou značku Feel Eco, která si u nás doma hned našla svoje místo.




Třeba z jejich pracích prostředků jsem nadšená. Pokud máte děti, určitě u vás jede pračka na plné obrátky. Navíc asi taky zvažujete, v čem dětské prádlo perete. Někdo sáhne po speciálním přípravku, mně se ale osvědčily ekologické prací gely. Bývají šetrnější nejen k přírodě, ale i k pokožce. Ekologické praní bývá sice o trochu dražší, ale to už teď taky neplatí. U Feel Eco si totiž můžete za výhodnou cenu koupit kanystřík s obsahem 5 litrů. Prací gely Feel Eco jsou téměř bez vůně, zato jejich bavlnová aviváž voní nádherně. A perou rozhodně srovnatelně s jejich chemickými příbuznými.


Další místnost, kterou jsem si přípravky Feel Eco vybavila, je kuchyň. Myjeme jimi nádobí (stejným přípravkem se podle obalu dá mýt i ovoce a zelenina), omýváme povrchy a oplachujem ruce. I když upřímně, na stříkátka mě moc neužije a na běžný úklid si vystačím se saponátem na nádobí a tekutým pískem. Naopak jsem si už ale nějakou dobu říkala, že by se mi u dřezu šiklo mýdlo. A teď ho mám. Asi si na něj koupím nějaký fešný dávkovač a budu dokupovat velká balení přípravku. Všechny výrobky si můžete koupit až z donáškou do domu, takže kromě přírody budete šetřit i svoje záda! Co vy? Kupujete taky ekologické čistící prostředky? A jaké jsou vaše oblíbené značky?
---
Článek vznikl za podpory firmy Feel Eco, která mi výrobky poskytla k testování. Věřte ale, že kdybych s nimi spokojená nebyla, nedoporučovala bych vám je. 

21 komentářů:

  1. To je skvělé, snažíme se v tom také jít příkladem a budu k tomu děti určitě nadále vychovávat. Feel eco jsou super a líbí se mi, že jsou místní, za mě doporučuji také cokoliv od Frosch - je fajn, že jsou dostupné nejen na netu, na praní a do myčky Seventhgeneration, obecně mohu doporučit výběr v e-schopech biodrogerie.cz a zelenadomacnost.com.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tipy! Frosh jsem (nejspis diky jejich nenapaditym obalum) doted opomijela. Asi mi nicim neevokovaly ekologicke vyrobky. Je to skoda, protoze nejsi jedina, kdo je v posledni dobe zminil. Podivam se na ne. A na tablety do mycky od SeventGeneration taky. Nejak se nam zatim zadne ekologicke tablety neosvedcily.

      Vymazat
    2. Já jsem dříve používala do myčky Claroeko, ale ty už nejsou v DM k dostání, tak jsem teď zkoušela tyto a jsou super, žádný problém, krásně umyto. Od Frosche zatím vše co jsem zkusila, bylo výborné.

      Vymazat
  2. Díky za zkušenost s pracími prášky. Eko práškům obecně moc nevěřím (že vůbec něco vyperou), tak jsem ráda, že má někdo pozitivní zkušenost s konkrétní značkou. Až mi dojdou zásoby, ráda vyzkouším. Zatím mám od feel eco jen prostředek na nádobí a jsem spokojená :) Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V praní s normálními a ekologickými prostředky jsem žádné rozdíly nepostřehla. Některé extrémní skvrny – jako je třeba řepa nebo kurkuma na světlé utěrce - nepustí ani v jednom. Je pravda, že když měl třeba Erwín nedávno několik menších nehod díky střevní/žaludeční viróze, tak jsem k praní přihodila nějakou desinfekci, která asi úplně šetrná nebude. Možná existuje i ekologická varianta, ale v tu chvíli jsem prostě sáhla po něčem osvědčeném. S Feel Eco jsem spokojená, ale vyhovují mi i prací gely od Ecoveru. Určitě je vyzkoušej. Můžeš začít třeba jenom aviváži nebo šetřícími prostředky na vlnu a postupně se propracovat i k dalším. Snad ti budou taky vyhovovat.

      Vymazat
    2. Eko dezinfekci (dětskou) má Bambino mio. V eko prostředcích peru už tak 5 možná i 6 let a máme všechno vyprané a čisté, mám s tím tu nejlepší zkušenost.

      Vymazat
    3. Díky za tip na eko desinfekci! Po napsání tohoto článku jsem se chtěla po nějaké podívat...

      Vymazat
  3. ahoj
    feel eco má ted nejakou kampan, protoze uz je to druhý blog kde se o tom ted píse. taky jsem slyšela názory, že dětské prádlo se tak nevypere, mám v plánu zkusit Denkt mit, máte někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak pod článkem uvádím, firma Feel Eco mi výrobky k testování poskytla. Kdybych s nimi nebyla spokojená, buď bych článek s omluvou odmítla nebo napsala, že mi nevyhovují. Když byl Erwín miminko používala jsem od Denkmit žlučové mýdlo na skvrny, se kterým jsem byla taky spokojená. A když jsem prala pokakané oblečení, tak jsem k praní přidávala desinfekci, protože bakterie se při běžném praní nezničí. Jak jsem psala výše, ta asi moc ekologická není, ale zase jsem ji používala jenom při jednom z X praní, tak mi to přišlo šetrnější.

      Vymazat
    2. a jakou dezinfekci?

      Vymazat
    3. Používáme Sanytol. Po napsání článku jsem se chtěla poohlídnout po nějaké šetrnější a před chvílí jsem našla odpověď od Ma jolie cuisine, která používá Bambino mio. Tak ji taky vyzkouším.

      Vymazat
  4. Denkt mit je název produktů od DM, osobně mám od nich doma vždy alespoň něco (od pracích prášků po úklid), nevidím rozdíl v kvalitě mezi předraženými prostředky a touto řadou. Je třeba říct, že nejsem úzkostlivě čistotná a dezinfikování všeho a pořád je mi dost proti srsti :) Ale tato řada mě zatím nezklamala, je fakt že ekologie jde asi trochu bokem, ale zase to není předražený hogofogo výrobek k ničemu :) Zvlášť prací prášek mě přijde super (nemáme doma nikdo žádnou citlivou pokožku a ani žádný mimčo, ale nebála bych se vyzkoušet ani tak). Tuto řadu jsem dřív střídala s ekologickými, nyní ji ale většinou střídám s octem a sodou (myšleno na úklid), který fungují stejně a jsou nesrovnatelně levnější, ekologičtější a bez přebytečných plastů :) (jen na praní a mytí nádobí si nic homemade nevyrábím, na to nemám odvahu:) Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dito, mám podobnou (ne)desinfekčně-uklízecí strategii a třeba podlahu už teď taky myju jenom octem. Přidám pár kapek levandulového oleje, aby to u nás po úklidu nevonělo jak v nakládárně okurek a jsem spokojená. Stejně tak se mi ocet osvědčil při odstraňování vodního kamene (v toaletě i jinde). Litrovka stojí asi sedm korun, což nepředčí žádný jiný výrobek. :)

      A mimochodem na webu Denkmit píší, že má "většina výrobků na obalu symbol čtyřlístku, který zaručuje ohleduplnost přípravku k životnímu prostředí." Takže ani s nimi nejde ekologie úplně stranou. Prostě je znát, že je to rakouská firma...

      Vymazat
    2. Na vodní kámen je taky skvělá kyselina citronová v prášku - v obchodech u sortimentu na pečení.

      Vymazat
    3. Tou jednou za čas čistíme pračku. Poradil nám to opravář, který říkal, že funguje daleko líp než drahé prostředky.

      Vymazat
  5. Taky jsem slyšela že Denkmit patří mezi ekologické prostředky. Ocet používáte i na dřevěné podlahy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco z Denkmitu asi ekologické je. Samotnou mě to zajímá a příště se v DMku podívám.

      Podlahy máme lepší lamino a ocet je na to snad to nejlepší, co jsem zkusila. Ostatní prostředky zanechávaly šmouhy. Navíc má desinfekční účinky. No a jak jsem psala výše, litrovka stojí kolem sedmi korun. Kdyby ti nevyhovoval na podlahu, můžeš ho postupně ulejvat do záchodu, který pak bude bílý, jak zuby holywoodských hvězd...

      Vymazat
  6. Myslim, ze Mlada fronta delala test cisticich prostredku na vodni kamen a jako vitez testu byl obycehny ocet! Diky za tip vyzkousim pri cisteni wc.

    OdpovědětVymazat
  7. to my prášky kupujeme na www.ze-zahranici.cz tam je to kvalitní a mají i gely, aviváže a všechno za super cenu. dováží to z německa a už kdysi, co bylo z německa bylo super a my si myslime, že je to tak pořad, nás prostě šidí, i DTEST to napsal

    OdpovědětVymazat
  8. Taky se snažím být šetrná k prostředí a zbytečně nepoužívat chemické přípravky. Přírodní přípravky, i různé domácky vyrobené přípravky, podle babských rad, bývají stejně účinné, jako ty chemické. My máme dům po rekonstrukci a máme nově všude dlažbu, tak hlavně při stírání tyto přípravky používám.

    OdpovědětVymazat
  9. Házím taktéž pár nápadů jak si zůtulnitit domácnost :) http://kartmen.cz/lifestyle/bytove-doplnky-ktere-rozzari-kazdy-interier/

    OdpovědětVymazat