pondělí 30. března 2015

Bez chleba aneb co se chystám příští týden snídat

Na konci týdne začíná Pesach a nás čeká osm dní přemítání nad věcmi, které nás v životě zotročují a taková menší dietka. Celých osm dní se totiž musíme stranit všeho kvašeného. Bylo by na další vysvětlování, proč to tak je, ale znamená to, že nesmíme jíst nic, co je vyrobené z obilnin - až na macesy, ale ty se docela rychle přejí. Takže žádný chleba, housky, cereálie ani pivo. K tomu si připočtěte kukuřici, rýži, luštěniny, včetně sóji a u nás ještě maso, kromě rybího. To chce notnou přípravu, protože skoro všechno jídlo se musí opatřit, ještě než svátek vypukne. V rámci příprav jsem pro sebe shromáždila notnou řádku receptů, díky nimž snad Pesach přežijeme... A dneska začnu snídaní. Je to často jediné jídlo, které trávíme společně a tak si ho snažíme užít. Obvykle si dáváme chleba s lučinou nebo se sýrem, zatímco Erwín si pochutnává na chlebu s burákovým máslem a marmeládou. Další oblíbenou variantou jsou ovesné kaše na mnoho způsobů nebo musli s mlékem. O víkendu si dopřáváme lívancové nebo palačinkové hody a vajíčka. A o Pesachu můžeme z tohoto výčtu jenom ta vajíčka. Bez chleba samozřejmě... Naštěstí se dají připravit na mnoho způsobů. Kromě těch obvyklých jsem si oblíbila izraelskou shakshuku, o které jsem už psala tady. Další tipy najdete po rozkliknutí článku.

Ve chvíli, kdy přijde chuť na teplou snídani a vajíčka nám polezou ušima, mám v záloze recept na kaši z quinoi s kokosovým mlékem, jablky a perníkovým kořením nebo quinou s fíky a datlovým sirupem. O víkendu zkusíme jednu z variant na lívance. Třeba úplně jednoduchý mix 1 banán a 2 vejce. Rozmačkáním a usmažením vznikne něco, co mají rádi obzvláště děti a co opravdu připomíná lívanec. Nebo otestujeme recept na lívance z macesové mouky anebo ty z rozemletých mandlí. Když do nich při smažení přihodíme kolečka banánu, maliny a borůvky, jako to děláme s těmi obyčejnými, a zalijeme je javorovým sirupem nebo vyšlehaným tvarohem s rozinkami, určitě si taky pochutnáme. Další variantou sladké snídaně je nějaká buchta. Už několik let si brousím zuby na mandlový koláč s ricottou a citrónem. Téměř identickým končí svou kuchařku i Kitchenette. Rozdíl je jen v použitém druhu cukru. A navrch přidávám jeden lákavě vypadající recept na banánový chleba.

Odlehčenou ranní variantou, která se hodí i na odpolední svačinu, je smoothie nebo miska jogurtu s různými druhy ovoce a oříšků. Mě zaujaly následující kombinace: fíkové smoothie obohacené o mandlové máslo, parfait s broskvemi a pekany, a jogurt posypaný lískovými oříšky, sušenými fíky sirupem a chia semínky. Minulý rok jsem si moc pochutnala i na jogurtu se sušenými meruňkami, pistáciemi a medem. Co snídáte rádi vy? Umíte si představit osm dní bez chleba? A pokud pesach taky dodržujete, co si po ránu dopřáváte? A co dáváte dětem? Jsem zvědavá, jak to letos s Erwínem zvládnem.
---
Další pesachovou inspiraci najdete tady.

11 komentářů:

  1. Popravdě neumím:) Já sice snídám jogurt s vločkami nebo ovesnou kaši, ale Pikolínka ráno vyžaduje chleba s marmeládou nebo medem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě jsou snídaně během Pesachu taky největší výzva a moc se těším, až si zase budu moct dát chleba.

      Vymazat
  2. Snídaně jsou vždycky největší oříšek, díky moc za tipy! Nám se osvědčily pesachové houstičky z macesové mouky, vygooglit se dá spousta verzí:-). Chag sameach!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy mě nenapadlo googlit pesachové houstičky a oni opravdu existují! Díky za tip a chag sameach!!!

      Vymazat
  3. tohle je fantastická snídaňová inspirace, ačkoli nejsem věřící.

    OdpovědětVymazat
  4. Výborné nápady, díky! Určitě využijeme!

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, samé dobroty. Quinou miluju. Pekla jsem ji na sladko s jablky a byla výborná. Taková jiná verze žemlovky :-) Ten mandlový koláč vypadá báječně, taky se na něho dlouho chystám :-) Pokud by ses chtěla inspirovat nějakými recepty, klidně mrkni ke mě :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Jojo, tak ten koláč vypadá naprosto bombově a už se nemohu dočkat toho, až vyzkouším také tento týden bez pečiva... Ale ještě předtím, než se na něco takového podívám vám sem hodím recept na velice rychlou buchtu, kterou miluje kompletně celá naše rodina :-) Tak mrknite a dejte vědět...

    OdpovědětVymazat
  7. To jsou naprosto perfektní tipy na snídaně, hlavně mě zaujalo to smoothie, protože fíky miluju, takže to určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat