pátek 29. května 2015

Židovské knihy, které mi změnily život

Erwínova nemoc mě nějak vyčerpala a tak to tu teď trochu stagnuje. Minulý víkend byl Šavuot, který jsme měli jet oslavit - stejně jako poslední dva roky - do Boskovic. Bohužel jsme ale nikam nejeli. A ani na malou rodinnou oslavu nakonec nedošlo. Ve čtvrtek se totiž nějaká choroba zmocnila i Typošky a tak jsem se s Erwínem, kterému už naštěstí bylo líp, odebrala na pár dní k našim. Šavuot je svátek, kterým si připomínáme darování Tóry. Podstatou oslav je hlavně studium židovských textů a pojídání mléčných výrobků. Připravila jsem si při té příležitosti seznam židovských knížek, které výrazně ovlivnily moje pojetí judaismu. Článek věnuji i Barboře, která mě poprosila o radu ohledně židovské literatury.



1. Tóra a tanach neboli Bible & Sidur od nakladatelství ArtScroll 
Možná to zní trochu starodávně, ale v téhle knize lze opravdu najít spoustu moudra. Je k tomu ale potřeba mít toho správného učitele a já jich naštěstí za svůj život několik potkala. Jeden z nich se dokonce na několik let stal mým životním partnerem a manželem a z jeho chápání židovské etiky čerpám dodnes. Doporučuji ekumenický překlad, který se čte nejlíp a svým překladem je blízký hebrejskému významu. Pokud si na celou Bibli netroufnete, zkuste aspoň převyprávěné příběhy nebo biblickou dějepravu. Sidur je hebrejský výraz pro modlitební knížku. Svého prvního modlitebního společníka jsem si koupila při své první cestě do Izraele v roce 2000. Byl se mnou, když jsem se učila hebrejská písmenka a nejistě poprvé zpívala šábesové modlitby. Od té doby se mnou procestoval kus světa a byl svědkem mnoha životních zvratů a radostí. Některé pasáže jsou už notně ohmatané a mě tak připomínají, jaký kus cesty mám za sebou.

2. Vlídná zbraň - modlitby pro chvíle všední i nevšední
Krátké meditační texty / modlitby od chasidského rabína Nachmana, který se proslavil svým radostným pojetím judaismu. Tuhle knížku beru do ruky hlavně o svátcích. Je v nich zaznamenána touha žít lepší život a ve chvíli smrti vše s lehkostí a grácií opustit.

3. Chaim Potok: Vyvolení
Moje první literární setkání s judaismem. Je to příběh dospívajícího kluka pocházejícího z tradiční židovské rodiny, který se setká se svým vrstevníkem, jehož otec je rabín jedné chasidké komunity. On by měl jednou nastoupit na jeho místo, ale má přitom se svým životem úplně jiné plány. V téhle čtivé knížce z poválečného Brooklynu jsem objevila kouzlo židovských tradic a zatoužila se o nich dozvědět víc a jednou v podobném duchu vychovávat vlastní děti. Chaim Potok je vůbec můj oblíbený autor.

4. Blu Greenberg: How to Run a Traditional Jewish Household
Přechod od teorie k praxi. Knižka, která popisuje, jak vést židovskou domácnost. Je plná příběhů, praktických rad i lásky k tradicím. Blu Greenberg je manželka významného amerického rabína Irvinga Greenberga, který sepsal knihu o židovských svátcích The Jewish Way: Living the Holidays která rozhodně taky stojí za zmínku. Dalším dobrým zdrojem informací o dodržování tradic je kniha Living a Jewish Life: Jewish Traditions and Customs od Anity Diamant a Howarda Coopera.

5. Clarissa Hyman: The Jewish Kitchen: Recipes and Stories from Around the World
Moje první židovská kuchařka, která je kromě receptů plná příběhů o osudech židů ze všech koutů světa. Židovské svátky a oslavy se točí kolem jídla a v téhle knížce najdete ty tradiční i poněkud netradiční recepty, které si nutně hned s židovskou kuchyní nespojíte. Najdete v ní například lahůdky od usedlíků ve Skandinávii, na Kubě, v Tunisu, Maroku či v Indii.

6. Blu Greenberg On Women and Judaism: A View from Tradition
Čtivá knížka, od autorky, kterou už jsem zmiňovala. Snaží se skoubit pojetí tradičního judaismu a feminismu. Další zásadní knížky o feminismu - spíš pro pokročilé publikum - jsou Judith Plaskow: Standing Again at Sinai: Judaism from a Feminist Perspective &
Rachel Biale: Women and Jewish Law

7. Anita Diamant a Karen Kushner: How to Raise a Jewish Child & Slovie Jungreis-Wolff: Raising a Child with Soul: How Time-Tested Jewish Wisdom Can Shape Your Child's Character
Dvě kížky, které mi pomáhají ve výchově Erwína. První je spíš praktického rázu, druhá poskytuje duchovní inspiraci a tipy, jak vést děti k odpovědnosti za sebe i za druhé.

Těch knih je samozřejmě mnohem mnohem víc. Tohle je ale výběr z těch, ke kterým se opakovaně vracím. Většina z nich je v angličtině. Ne že by v češtině nevycházely zajímavé knihy, ale moje formovací židovské období jsem strávila převážně v Izraeli a v Americe. Doufám, že vás můj seznam inspiruje k pošavuotovému studiu. Já si rozhodně po sepsání tohoto článku nějakou židovskou knihu zase otevřu...

---
A speciálně pro Báru a jejího muže jsem se ještě zeptala jednoho blízkého kamaráda, které knihy by pro někoho, kdo chce pochopit svoje židovské kořeny, doporučil on. Položil stejnou otázku na jednom mezinárodním židovském fóru a tohle je sedm knih, které se nejčastěji opakovaly: Rabbi Irving Greenberg: The Jewish Way, Rabbi Jonathan Sacks: A Letter in the Scroll, The Idiot's Guide to Understanding Judaism, Harold Kusher: To Life, The Idiot's Guide to Jewish History and Culture, Milton Steinberg: Basic Judaism a Simcha Kling: Judaism. Otázka pro moje židovské čtenářky, které knihy byste doporučily vy?

5 komentářů:

  1. Potoka můžu všema deseti. A hodně jsem dřív četla Singera. Zvlášť jeho Otrok mě tehdy dostal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potok je asi můj nejoblíbenější židovský spisovatel. A Singer je samozřejmě v závěsu... Pak ještě miluju The Red Tent od Anity Diamant. Vyšlo i česky jako Červený stan.

      Vymazat
  2. Na váš blog jsem zavítala poprvé a myslím, že se budu pravidelně vracet. Děkuji za inspiraci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolíno, moc děkuji za milý vzkaz a těším se na další vaše návštěvy!

      Vymazat
  3. Jé, děkujeme moc za věnování a super tipy:) Hezké dny přejeme! Bára a Honza

    OdpovědětVymazat