středa 30. prosince 2015

Sbaleno! / Moje taška do porodnice



Tak jsem si konečně sbalila svých pět švestek a když to na mě přijde, můžu (skoro) s klidem vyrazit rodit. Z obrázku to teda spíš vypadá, že jedu na dovolenou, což je ale vlastně optimistická premisa. Pěkně jsem si to nafotila, protože jsem si během skládání ještě na pár věcí vzpomněla, a taky jsem si říkala, že třeba někomu z vás můj seznam pomůže. Pro upřesnění se jedná o tašku, kterou si vezu k porodu. Po ní přijde na řadu další  - poporodní - taška, kterou mi Typoška donese k porodu. Ta už bude trochu míň sexy. Zdravotnické vložky, vycpávky do kojící podprsenky a plínky pro novorozeně už prostě moc rajcovní materiál nejsou. Tak a teď hezky popořádku.

Doklady & osobní věci
Občanský průkaz
Kartička zdravotní pojišťovny
Oddací list (nesezdané si mají vzít rodný list a prohlášení o určení otcovství, které si vyřídí na matrice)
Těhotenská průkazka
Peněženka
Mobil & nabíječka
Foťák & nabíječka a datová karta
Porodní plán
Hudba
Voda a něco malého k zakousnutí
Léky

Jsem na sebe pyšná, že jsem dohledala všechny potřebné doklady (a že jsem se stihla včas vdát, protože jít na matriku a ověřovat otcovství bych - jak se znám - nestihla a pak by z toho mohl být pěkný trapas.) Těhotenskou průkazku už nikdy neuvidíte, tak se s ní nezapomeňte řádně rozloučit a případně si ji na památku ofotit! Další celkem jasnou položkou je peněženka. Já zvolila apartní na mince z mého oblíbeného obchodu NILA, kterou mi dal Typoška k chanuce - bude tak trochu i mým talismanem. Navíc má ideální velikost na občanku, kartičku pojišťovny a pár peněz. Protože do nemocnice se větší obnos nosí v obálkách nebo naturáliích, to ví přece každý. Telefon je taky samozřejmost a ten můj mi kromě volání o podporu poslouží jako foťák, zdroj informací a případné zábavy. Jen si musím zapsat za uši, že si nesmím zapomenout nabíječku. A když už jsme u toho zapisování, beru si i svůj krásný nový diář od Papelote, do kterého si v případě nutkání chci zaznamenat svoje pocity a dojmy. Z porodu Erwína si totiž vlastně nakonec kromě ne úplně ideálního finále (a dalších pár spíš negativních momentů) moc nepamatuju. Jako třeba na to, že mi na samotný porod vypli přinesené CD si pamatuju docela jasně a tak si žádnou hudbu tentokrát ani neberu. I když možná si do zálohy stáhnu svého oblíbeného Erika Satie. Porodní plán mám v hlavě a jsem připravena si za některými věcmi stát a některé nechat vyplynout ze situace. K načerpání energie mám sbaleno pár hroznových cukrů a k pití si do termosky před odjezdem udělám horkou vodu s citronem, která mi dělá dobře. Zbytek obstará nemocniční jídelna, automat a Typoška.

Oblečení & obuv
Noční košile 
Župan
Bačkory
Ponožky

Prvním třem věcem na seznamu moc neholduju. Naštěstí mi ale od minula v šuplíku pěkně odpočívá tričkovitá noční košile s velkým výstřihem, ve kterém jsem rodila Erwína, fešná košilka z Intimissimi, která má výstřih vhodný ke kojení, aniž by byla ozdobena babičkovskými knoflíčky a župan od stejné značky, který spíš připomíná zavinovací svetr. Ponožky bývají na seznamu kvůli zimnici, kterou jsem s Erwínem taky zažila, a tak si pro sichr beru ještě tílko a kromě normálních ponožek i jedny teploučké. Ačkoliv tentokrát očekávám trochu rychlejší porodní průběh (prosím, prosím, Adélko!), beru si pro jistotu i jedny náhradní kalhotky. K tomu mám přibalené plastové balerínky (plast je totiž vhodný i do sprchy). Představa, že se ploužím vyčerpaná po nemocniční chodbě v pruhovaném županu a pantoflích či crocsech pro mě totiž není ani trochu lákavá. Jsem holt estét i v krizových situacích...

Kosmetika & hygienické potřeby
Ručník či raději dva
Kosmetika a hygienické potřeby podle vašeho uvážení
Gumička do vlasů
Balzám na rty

Ručník dporučuju tmavý nebo nějaký starší, kterého vám v případě zničení (=znečištění) nebude líto. Někdy je už v téhle fázi dobré si vyhradit jeden ručník na intimní místa a jeden zbytek těla. Z hygienických potřeb je základ zubní kartáček a pasta na zuby. Já přibalila ještě malé balení ústní vody. Potom samozřejmě šampón a mýdlo - já si zabalila zbytek mýdla z hotelu v Barceloně, kde jsme byli s Typoškou na dovolené. Normálně hotelová mýdla nesbírám, ale tohle voní mořem a já jsem si jím chtěla občas ty báječně strávené dny připomenout. A kdy jindy se aromaterapeuticky rozptýlit a přenést na lepší místo než mezi kontrakcemi ve sprše? Místo intimního mýdla jsem si během těhotenství oblíbila dětská mýdla a šampony, která jsou obdobně šetrná a nemají chemický odér. Než se touhle vychytávkou budete sami řídit, raději si proklepněte, jestli opravdu není záhodno používat nějaký antibakteriální prostředek. Já tomu moc nevěřím, ale to vůbec nic neznamená. K tomu jsem si přibalila intimní ubrousky od Nivei, s kterými jsem experimentovala, a které třeba v porodnici dopoužívám, a vlhčené ubrousky s dubovou kůrou, které mi doporučili v lékárně na takový ten nepříjemný vedlejší těhotenský efetkt - jistě víte, který myslím... Několikrít jsem viděla doporučení vzít si gumičku do vlasů a balzám na rty. Obojí se mi minule osvědčilo. Gumiček si beru víc, protože mám pocit, že mi je žerou nějaký příbuzní Lichožroutů a na rty jsem si sbalila bambucké máslo s propolisem od Botanicusu. K tomu jsem si do kosmetické taštičky přibalila základní kosmetiku (včetně růžového oleje, jehož vůně mě taky náramně uklidňuje), řasenku a hřeben. Pro správné vidění potřebuji brýle a potřeby na kontaktní čočky, na dojetí kapesníky a na ochranu prsou při kojení krém Bepanthen. Minule jsem si ještě brala YAL Gel, který je šetrnější než klasický klystýr. Nějak mi ale neudělal dobře ani ten, takže tentokrát to vezmu bez.

Seznamy dále doporučují zabalit "pantofle, pohodlný oděv a svačinu pro tatínka". Můj tatínek (naštěstí) porodu přítomen nebude a Typoška je svéprávná osoba, které svačinku opravdu balit nemusím. A když to ve spěchu nestihne, může si dát nějakou nemocniční mňamku nebo si objednat rajský plyn...
---
Co vy na to? Zapomněla jsem podle vás na něco? A měly jste sbaleno dlouho před termínem nebo jste taky otálely do poslední chvíle?

29 komentářů:

  1. Jak dlouho pred porodem jsem mela sbaleno si uz nepamatuju - i kdyz od toho druhyho uplynulo teprve/uz 15 mesicu. Co si ale budu urcite pamatovat je, ze jsem to akorat stihla na porodni sal:-))( A to od prvnich kontrakci do narozeni Lulu ubehlo pouhych 1:40min! Takze preju podobnou rychlost a drzim palce:-) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovej porod bych si taky dala líbit! Minule jsem na porodním sále strávila od čtvrtka do soboty, včetně nocí na nepohodlném porodním křesle - neměli pro mě místo na normálním pokoji. Na druhou stranu u mě zase mohl být kdykoliv přes den i Typoška.

      Vymazat
  2. já doporučím homeopatickou arniku montanu, dokonale hojí pomačkané tkáně a zastavuje krvácení, ideálně v potenci 200, ale tu by ti musel někdo napsat

    já vždycky balila až když začali kontrakce, jediný co jsem měla připravený byl porodní plán, k prvnímu porodu jsem toho nesla tašku a k poslednímu jsem šla s s malou lahví vody, nic jinýho jsem si na porodní sál nenesla, rodím zásadně nahá a většinu času ve sprše a je pravda, že vždycky jsme jeli na poslední chvíli, takže v porodnici už to byly takovýty kontrakce, kdy je člověku všechno jedno a přejde veškerej humor :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip. Zkusím si ji ještě na poslední chvíli někde sehnat. Minule jsem si taky myslela/doufala, že jedu rovnou na finále a nakonec strávila na porodním sále skoro tři dny. Tentokrát mám pozitivního streptokoka, tak na poslední chvíli (bohužel) vyrážet nemůžu...

      Vymazat
  3. Z tech homeopatik urcite ricinus 5ch na rozjezd kojení a bodne i kojici caj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kojení zatím z mysli vytěsňuju.... Jímá mě z něj totiž podobná hrůza jako z porodu. Díky za tip na homeopatika! Progooglím a případně zakoupím.

      Vymazat
  4. Já bych ještě přibalila Lanolin, kterým bych už si alespoň měsíc před porodem začala mazat bradavky. Je nejlepší i na dětskou prdelku, místo balzámu na rty, na různé odřeniny, atd. Nemůžu si ho vynachválit! Bepanthen a podobné drahé mastičky se mu ani zdaleka nevyrovnají.
    Jinak moje taška byla obří a skončila osiřelá, sama samotinká v autě, zatímco já za 18min od příjezdu do porodnice držela v náručí svého chlapečka a opravdu jsem žádnou z těch věcí nepostrádala :D Tak přeji rychlý, bezproblémový porod a hodně zdraví Tobě i děťátku ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že to tentokrát bude rychlejší - i když mám pozitivníhp streptokoka, takže zase moc rychlý by to bejt nemělo. Lanolin mám už připravenej - koupila jsem si tedy ten od Medely, který jsem měla minule, a který stojí ještě víc než Bepanthen, ale určitě budu kupovat ještě jeden Adélce na horší opruzeniny, tak se podívám po nějaké levnější variantě. Díky za tip!

      Vymazat
  5. Hlavně pozitivní naladění,že vše bude dle tvého plánu. A nenechat personal do toho moc mluvit. Rozhodně si přibal nosní sprej. Po všem tom prodýchávání kontrakcí a funění, jsem měla strašně vyschlou sliznici, že mi natekla ta, že jsem nemohla ani dýchat. V nemocnici, kupodivu, nikdo neměl nic, čím by mi pomohl. Takže jsem musela počkat, až dorazí zásilka z domova. Dále kojící čaj a fenyklový olej od Hádka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nosní sprej přibalen! Já sice kontrakce spíš musela rozchodit, než rozdýchávat, ale nosní sprej do zálohy určitě neuškodí. Čaj asi vynechám a nějaký olejíček už taky mám. Díky! A co se týče dobré nálady, tu si samozřejmě s sebou taky beru!!!

      Vymazat
  6. Hahaha svačinka pro tatínka mě fakt pobavila! :))) doporucuju jestě homeopatika, jak na pohodu při porodu, tak na lepší hojení připadně podporu kojení. Ňicmene stačí to až po "akci", není nutno k porodu. U mě to bylo jako vždy na posledni chvíli;)
    Zdar a sílu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych chtěla rodit na poslední chvíli!!!! Kdyby to tak šlo spolehlivě zařídit...

      Vymazat
  7. Rozhodně sprej do nosu! Já měla při porodu hysterický záchvat pláče, protože to nešlo, tak jak mělo a tak se mi strašně ucpal nos, že muž musel fofrem po nemocnici shánět kapky do nosu, jelikož jsem nemohla ani dýchat. Držím pěsti, ať je to rychlé a bez komplikací!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, hlavně, že to dobře dopadlo! Sprej jsem si už přibalila. Jistota je jistota... Díky!

      Vymazat
  8. Držím pěsti!Já měla při druhém porodu s sebou svoji (soukromou) porodní asistentku a bylo to k nezaplacení ;-) A červenou deku na prikriti miminka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky jednu vyhlídla, ale ta má bohužel termín asi deset dní po mně. Pak už se mi nepodařilo najít nikoho, komu bych instinktivně důvěřovala se stejnou intenzitou jako jí. Druhé porody jsou u nás v rodině ale rychlejší a snažší, tak tomu budu věřit a snad se mi mé přání vyplní...

      Vymazat
    2. To je jasny, najit tu spravnou porodni asistentku, ktera, nejen ze ma cas, ale i kompatibilni auru, je opravdu zalezitost stesti. Ale s vasim pozitivnim pristupem bude porod urcite bez problemu :-)

      Vymazat
  9. Ahojky, drzim pesti. Ja uz to mam za sebou nejakej ten mesic. Na vanoce jsem dostala tenhle rozkosnej fusak http://www.oveckarna.cz/detsky-fusak.html tak uz honzika vozim venku no a tebe to za chvili taky ceka, tak drzim pesti a uz se tesim na fotecky. pa pa

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkně sepsáno. Mně se moc osvědčily takové pevné jednorázové papírové utěrky místo ručníků na spodek (prodává drogerie Dm a Rossmann v dětské sekci jako Einmal Waschlappen). A pak taky na porodní poranění mycí gel s dubovou kůrou Herbalon. Když to vezmu takhle z pohledu "odspoda" ;) jinak zabaleno jsem měla trochu šprtsky 6 týdnů dopředu a nakonec porodila 5 týdnů před termínem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě jsi měla správný (šprťácký) instinkt! Já všechno - včetně svých dětí - řeším až na poslední chvíli a ony to trpělivě respektují... A díky za tip na ty utěrky, ještě si je zkusím obstarat. Minule to totiž po nástřihu na kleště opravdu žádná hitparáda nebyla. Dubovou kůru - tedy ne mycí gel, ale gel na rány - už mám, ale dávám si ho až do té druhé tašky, abych toho zbytečně moc netahala, kdyby to bylo šup, šup.

      Vymazat
  11. Když jsem byla těhotná, měla jsem hrozně oteklé nohy a bolelo mě chodit v každých botách. Doktor mi doporučil zdravotní obuv santé a opravdu to v těch pantoflích bylo trochu lepší. Sbalila jsem si je i do porodnice a nosím je pořád. Hodně jsem si na ně zvykla, protože jsou pohodlné.

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem si do porodnice koupila novou peněženku. Peněženka, kterou jsem měla už byla v hrozném stavu, tak jsem tam s ní nechtěla dělat ostudu, tak jsem si koupila novou. Zaujala mě kožená peněženka , která je nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  13. Máš tam krásný župan. Také jsem si do porodnice kupovala úplně nový. Když už jsem byla u toho nakupování, koupila jsem i nějaké pánské župany pro mého muže, aby se měl do čeho zabalit, když nebudu u něj :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Když jsem odjížděla před porodem mého Adámka do porodnice, nevěděla jsem, kde mi hlava stojí. Naštěstí mám šikovného manžílka, který se mi o vše postaral a když jsme zjistili, že mi chybí župan, rychle jeden na onlinesekac.cz vybral a objednal. Do porodnice jsem nepotřebovala žádnou kvalitu a proto jsem byla spokojená.

    OdpovědětVymazat
  15. Děkuji moc za super článek. Já, když jsem jela do porodnice s tím, že budu rodit, jsem se vybavila dle mého tedy opravdu hodně. Připravila jsem si jak mateřskou podprsenku, tak i takový ten župan , abych tam nechodila v těch jejich nemocničních košilkách jak blázen :-D

    OdpovědětVymazat
  16. Téda to máš ale krásně vybavenou tašku do porodnice, že ti to těhotenství skoro až závidím:D Jestli tě to ještě někdy potká, v což pevně věřím, tak určitě doporučuji tuto stránku zde , ze které si můžeš pořídti různé spreje, masti nebo i třeba výluhy na bylinné bázi, které jsou naprosto úžasný!

    OdpovědětVymazat
  17. Já si teda většinou spodní prádlo balím co nejvíce odděleně

    OdpovědětVymazat