pátek 29. ledna 2016

Lotrando a Zubejda

Pokud sledujete můj Facebook nebo Instagram, první společnou fotku Erwína a Adélky jste už asi viděli. A taky jste nejspíš zaznamenali, že jsme musely kvůli novorozenecké žloutence zůstat v porodnici déle, než bych si přála. A byl k tomu ještě jeden důvod. Adélka se totiž narodila se dvěma zuby! Je to docela rarita, která připadá tak na 2 000 až 3 000 porodů. V některých kulturách věřili, že je to zlé znamení, někde zase že dobré. Třeba "...ve Francii a Itálii se tradovalo, že tato skutečnost zaručuje dobytí světa. Ze známých osobností historie se s natálními zuby narodili Zoroaster, Hannibal, Mazarin, Richelieu, Mirabeau, Richard III a Napoleon." Já si spíš myslím, že Adélka nechtěla, abych musela na nové šaty za první zub čekat moc dlouho. Každopádně jí je museli vytrhnout, protože se dost vyklaly. To jsem samozřejmě náramně osmutnila - obzvláště, když se ukázalo, že to byly zuby mléčné a ne předmléčné, jak se někdy stává. Teď se trochu obávám, jak bude její pusinka vypadat, až jí začnou zuby regulerně růst a ty dva dolní přední tam budou chybět. Nebude tam mít nevzhlednou díru? Nezdeformuje jí to ostatní chrup? A nezpůsobí jí to problémy s mluvením a jezením? Přivolaná zubařka říkala, že ne. Ale znáte to, měla na mě asi tak tři minuty, než musela zase běžet. Pokud se vám tedy taky narodil novorozenec se zuby, můžete se prosím vás podělit o svoje zkušenosti? Případně doporučit nějakého zubaře, který se vám osvědčil? DÍKY!!!
---
A pokud jste o tomto fenoménu ještě nikdy neslyšeli, nebo vás to jenom zajímá, tady si můžete přečíst zajímavý článek, který se problematikou natálních a neonatálních zubů zabývá. Pochází z něj i moje citace.

13 komentářů:

  1. je krasna! at se vam vsem moc dari..
    zkusenost se zoubky nemame

    OdpovědětVymazat
  2. Já myslela, že se zoubky se rodí čarodějky (i ty hodné) :-)
    Zajímalo by mě, jak se přišlo na to, že se třeba Napoleon nebo Hannibal narodili se zoubky :-) Když přišli na svět, nikdo zřejmě netušil, jak daleko to dotáhnou a že budou slavní. Tak se divím, že někoho napadlo to zaznamenat? Nebo se to zjišťovalo až zpětně z jejich ostatků...?

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji-dceři se vyklubala špička zubu "až" ve 3 týdnech-Mudře jsem to říkala a ta-ale mamko!mrkla do pusenky a říká-sestro, pojďte se podívat:) Ale pak se zub zase zaklubal zpět....a narostl normálně až když měl...O tom, že se se zoubky už mimčo narodí jsem slyšela, ale netušila jsem, že se trhají...Ať malá roste a ať se zuby nebo bez nich-ono to nějak dopadne-nebojte:) A kdyby to měl být její jediný zdravotní problém-tak čert vem zuby:) Pavla

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to slyším poprvé, že se mimčo může narodit se zoubkama :-) Snad to Adélku při trhání moc nebolelo! Mávám!

    OdpovědětVymazat
  5. Ano,slyšela jsem,že se to stává,a ony se opravdu hodně viklaly?Jinak vím o případěch,že dětem narostou zuby klidně ve 3 měs.
    Každopádně si opravdu nemyslím,že by to měl být nějaký problém,ono hodně dětí má i zoubky vykažené(a to je horší problém)a díky tomu bud vyhnilé,nebo i vytržené,druhé(stálé)zuby narostou v pořádku..Ani,co se týče vzhledu,tak bych to neřešila..bude roztomilá,tak jako tak, předškolní děti stejně většinou už jedničky nemají:))Navíc jedničky nemají ani moc význam při kousaní!Moc gratuluju k dcerušce!

    OdpovědětVymazat
  6. Slyšela jsem, že občas nějaký naroste, ale nevěděla jsem, že to musí pryč. Podle čeho poznají, že jsou to mléčné a ne předmléčné?

    OdpovědětVymazat
  7. Gratuluju :-) se zubama zkušenost nemám, ale určitě se to nějak utřepe

    OdpovědětVymazat
  8. Znám jen jednoho člověka, co se narodil se zubem, ale dva, to je opravdu rarita! Škoda, že jí je vytrhly, snad to mrňolku nebolelo.

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Moje vnučka Nikolka se narodila se dvěma zuby-dole uprostřed. Z porodnice jsme ji vezli rovnou na stomatochirurgii do Olomouce, kde zoubky vytrhli, protože se jí hodně kývaly. Žádný z přítomných lékařů nedokázal odpovědět, jak to bude dál. Nikča je teď už velká slečna, v dubnu jí budou tři roky. Ty dva zoubky jí nevylezly, ostatní zuby ano a drží rovně na svých místech, žádná deformace.Nedávno to vypadalo, že se opravdu něco klube-taková bílá špička- ale růst se zastavil Nedávno byla na rentgenu a tam zjistili, že ten pahýlek už ani víc nevyroste-a pod ním už má v čelisti druhé zuby-které jí zřejmě vyrostou trochu dřív, než to bývá obvyklé.
    Problémy s kousáním neměla nijak velké, jen když mluví, trochu syčí. Ale žádná hrůza, až budou zuby venku, logoped to lehce napraví.
    Přeju tvojí slečně krásné dětství i bez zoubků

    OdpovědětVymazat
  11. tedy, to jsem ještě neslyšela :)
    aspoň bude mít o dvě malá urpeníčka při růstu zoubků méně... a vy také ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. A souvisí to krom Zubejdy nějak i s názvem blogu Kusanec? :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Moc gratuluji k tak krásné princezně a přeji, aby bylo v budoucnu vše v pořádku! A také dekuju za tenhle článek. Nikdy předtím jsem o tomto "problému" neslyšela. Rozšířila jste mi obzory.

    OdpovědětVymazat