středa 6. ledna 2016

Sbaleno #2 / Poporodní taška


Tak, a teď už můžu opravdu jet rodit, aniž bych musela v porodnici dávat Typoškovi instrukce, co mi má přivézt, až půjdu z porodního sálu na poporodní pokoj. Mám vysněný ambulantní porod, ale nechám tomu volný průběh. Minule jsem byla po třídenním porodu dost vyšťavené a Erwín měl navíc žloutenku, což se doufám nebude opakovat. I tak ale nevím, jak se budu cítit a některé věci si případně ještě naporoučím. Hlavně proviant, protože jídlo je v porodnici - obzvlášť ve vegetariánské verzi - dost slabé. Tak a tady je tedy seznam, věcí, které jsem si zabalila.
Poporodní oblečení, pomůcky a vychytávky
Síťované kalhotky
Poporodní vložky 
Nafukovací dětský kruh 
Toaletní papír

Věci, o kterých nemá normální smrtelnice většinou ani ponětí. Dokud se nezačne shánět po tom, co si má vlastně do té porodnice zabalit... Doporučuje se mít s sebou jednorázové síťované kalhotky, které se dají koupit v lékarně. Jsou prodyšné a paktické, neboť asi nezůstanou čisté. Po použití je prostě hodíte do koše a hotovo. Používají se jenom prvních pár dnů, takže ani ekologie nepřijde moc zkrátka. Poporodní vložky jsou sterilní a dají se taky pořídit v lékárně. Jsou v různých velikostech, ale to jsem zjistila až po té, co jsem si je koupila. Při nejhorším je v Podolí lékárna, kde je určitě taky mít budou. Nafukovací dětský kruh je levnější varianta zdravotnické pomůcky, která vám pomůže ušetřit jisté partie. Sezení není po porodu (zvlášť po tom klešťovém) zrovna komfortní záležitost. Já ten svůj dostala od své spolunocležnice, která ho nakonec nepotřebovala a mě tím zachránila. Pro štěstí si ho beru zas - i když doufám, že ho nebudu potřebovat a pošlu dobrou karmu dál. Já si pro sichr ještě balím trošku toaletního papíru. Z minula si matně pamatuju, že ten nemocniční byl tak trochu za trest.

Léky a medikamenty
Gel z dubové kůry
Sirup SALUS Floradix
Kapky do nosu
Sušené meruňky

Několik zdrojů doporučuje přibalit s sebou i gel z dubové kůru, který pomáhá hojení porodních zranění a je vhodný i na hemeroidy. Balím si i přírodní sirup nadupaný železem Floradix. Minule na mě s tímto medikamentem jaksi zapomněli (a já byla příliš vyčerpaná na to dát si pět a pět dohromady a říct si o něj, doktoři přece vědí, co dělaj, že jo) a teprve třetí den si mé výrazné pobledlosti všimla jedna milá sestřička, která ho pak do mě prala po několika pilulích. Tentokrát se hodlám spolehnout na vlastní zdroje. Ze stejného důvodu si beru i sušené meruňky, které kromě železa obsahují i látky pomáhající střevní peristaltice. A na doporučení několika z vás jsem si pro sichr přihodila i kapky do nosu.

Osobní potřeby a proviant
Ručník
Make-up
Kapesníčky
Čtivo
Jídlo a pití
Těhotenský bederní pás

Je záhodno si přibalit a cestu do poporodního pokoje další ručníky - ideálně zase tmavé nebo nějaké, na kterých citově nelpíte, neb je možná po cestě do porodnice pošlete do věčných lovišť. Někdo doporučuje na poporodní zranění jednorázové papírové ručníky nebo kuchyňské utěrky. Kromě toho jsem si přibalila další kapesníčky, základní make-up (o návštěvy moc nestojím, ale několika se stejně nevyhnu, tak ať své bližní moc nevylekám), nějaké čtivo (doporučuju nějaké krátké povídky nebo časopisy, s intelektem na tom totiž zrovna nejlíp nebudete...) a pak něco k snědku a k pití. Místní kuchyně má k nutriční a chuťové vyváženosti docela daleko a pokud chcete načerpat po porodu nějakou sílu, je dobré to vzít do vlastních rukou. Pro podolské doporučuju donášku nějaké dobroty z restaurace Podolka, která je naproti porodnici. Dodnes vzpomínám na jejich zapékané plněné dýně! Poslední věc v téhle sekci je těhotenský pás, který je ale docela těsný a já si od něj slibuju pomoc při stahování bříška. Zdroje se ale dost liší - někdo tvrdí, že tím svaly zleniví, někdo, že se tím krásně zatáhnou. Tak jako tak, je to kousek, který zabere jenom pár centimetrů a třeba mi aspoň zahřeje záda. Anebo zůstane v tašce.

Na kojení
Noční košile 
Kojící podprsenka
Vložky do podprsenky 
Žinka

Další sada věcí, kterou je potřeba mít s sebou jsou potřeby ke kojení. Především je dobré mít noční košili, která umožní pohodlné přiložení miminka. Počet doporučených kusů se liší. Já si minule vystačila se dvěma. Někdo si bere i čtyři. Pod košilí budete potřebovat pohodlnou kojící podprsenku - taky bych to viděla minimálě na dva kusy - a do ní vložky. Já si beru tyhle. K tomu nějaký krém - třeba Bepanthen, který jsem si pro sichr zabalila už do tašky k porodu - a žinku.

Pro Adélku
Oblečení
Deka
Plenky
Ubrousky
Látková plenka

No a pak jsou tu věci na miminko. Ty praktické se liší podle požadavků porodnice. V Podolí byla skoro všechna kosmetika k dispozici. Pokud si to pamatuju špatně, dá se ještě na poslední chvíli něco dokoupit nebo dovézt z domova. Cvičně si beru pár jednorázových ubrousků a plenky, které musí mít každý vlastní (počítejte tak 10ks na den). Tentokrát chci to přebalování pojmout trochu ekologičtěji a zvolila jsem proto plenky Naty. K tomu dvě látkové plenky a nějaké oblečení a deku, abych mohla Adélku příchozím odprezentovat ve vlastním. Pro štěstí si beru stejné věci, ve kterých jsem si hýčkala Erwína. Jinak mimina taky balí do erárního.

A k tomu všemu ještě nějakou igelitku na špinavé prádlo, kterou jsem zapomněla do fotky zakomponovat.
---
Poradíte mi zase něco navíc? Nebo jsem to tentokrát vychytala?

19 komentářů:

  1. Na Slovensku si clovek musi brat do porodnice vse vcetne toaletniho papiru a vlastniho priboru! Take se pozaduji jednorazove prebalovaci podlozky co se pouzivaji pro miminka v tomto pripade pro zenu na postel. Vlozky do podprsenky jsou za me nejlepsi zn.Chicco. Jsou antibakterialni a tekutina se zmeni na gel a nikdy neprotecou. Vyzkouseno:-) Kruh na plavani jsem mela taky.Po druhem porodu ani nebyl potreba hojeni bylo rychlejsi a celkove vse probihalo lepe nez po prvnim. Drzim palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aj v Brne som si musela doniest mydlo a toaletak. to ma nikdy neprestane udivovat, ze take zakladne veci v nemocnici proste nemaju.

      Vymazat
    2. no tak to už je vážně přehnané, i vlastní příbor, ach jo... rodila jsem v Německu a tam jsem dostala i plenky, vložky a o výborném jídle ani nemluvě... škoda, že to tak nefunguje i u nás :-(

      Vymazat
  2. Uff..Jsem si to úplně připomněla! Přeju, ať vše hladce proběhne! :)
    Za mě ještě určitě něco na podporu kojení - laktační čaj, konopné semínko...
    A místo Bepanthenu za mě jednoznačně ovčí lanolin. Bepanthen mi vůbec nepomáhal. Prodává ho buď draze Medela, pod názvem Purelan. Nebo se dá koupit o dost levněji - jako "ovčí lanolin". Fakt mi hodně pomohl!

    OdpovědětVymazat
  3. Radko, držím palce!
    A možná ještě maličkost, doporučení: malý dárek od Adélky pro Erwína. Prostě něco, co mu Adélka přinese. Aby hned od začátku věděl, že i když se teď všechno točí kolem ségry, na něj se nezapomíná. Naší Mařence Františka přinesla medvídka (dali jsme jí ho hned když se poprvé přišla do porodnice na Františku podívat), doteď si to pamatuje a na medvěda - a naštěstí i na Františku :-) - nedá dopustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré doporučení. Udělali jsme to stejně. Madlenka přinesla Jarinkovi z porodnice hasičské auto. Jarinek byl nadšený a když se ho někdo zeptá, od koho to auto má, tak s úsměvem říká, že od Madlenky.
      On zase s babičkou připravil dárek Madlence - koupili jí nová bodyčka a na jedno z nich nažehlili červený bagr. Rád jí ze šuplíku vybírá oblečení a kromě červeného body (červená je teď nejoblíbenější barva) jí také vybírá to s bagrem :)

      Vymazat
  4. Plenky Naty je super volba, i kdyz beaming baby jsou jeste komfortnější pro mimi, ale take o dost dražší, tak jsem je střídala spolu i s dalšími...

    OdpovědětVymazat
  5. Taky doporučuji dárek Náš Štěpa dostal od Šimonka auto a byla obrovská radost a dlouho o tom mluvil. A jinak hodně zdaru.

    OdpovědětVymazat
  6. Doporučuji spíše vložky Batist Flower...Samu jsou dost na prd, jsou krátké, takže moc nedrží a cestují a nemají takové odváděcí drážky...Batist zajistí daleko větší komfort, opravdu:)

    OdpovědětVymazat
  7. Asi bych raději vzala malou tubu Bepanthen Care Masti - asi si jinou radu ode mě nečekala, viď? :) ale Vážně, na mimčo je fajn Extra Mast, ale ta Care mast mě zachránila bradavky, kojení u mě teda bylo docela bolestivé a chvilku mi to trvalo, je super hlavně v tom, že se nemusí před kojením omývat. V Podolí by měly být k dispozici, ale raději bych jí vzala i s sebou. Už se moc těším na první fotky Adélky. Držím palce, ať má vše hladký průběh.

    OdpovědětVymazat
  8. Nabíječku! :) A držím pěsti.
    Joo a ještě nutridrink, byl super na ucucávání při dlouhém porodu.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsme dávali- tedy brácha starší ségře :) dáreček, stačí maličkost, ale oni se pak necítí tolik odstrčení :) máš to krásně připravené, ta plenka z Ikea je moc hezká, taky jí máme a tyčinky Chimpanzee jsou moc dobré :) Medela purelan je úplně super, to moc moc doporučuju! Držím moc palce ať vše proběhne v pořádku a hladce! Tereza

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá to takhle nafocene moc pěkně a vymazlene. Také se priklanim k vlozkam Batist, a ještě jsem měla s sebou hydrogelové polštářky od Medely na hojení bradavek. Krasne chladí, i když nejsou v ledničce ;-) Jo a špunty do uší, ale ty mi od hluku na chodbě stejně nepomohly.

    OdpovědětVymazat
  11. Mně se po porodu osvědčily síťované kalhotky značky Tena, jsou primárně určené při potížích s inkontinencí, ale posloužily skvěle. Byly příjemné na nošení a všechno pevně udržely na svém místě. A vyrábí se v různých velikostech (brát raději menší).
    A taky se případně dají v pohodě přeprat a rychle uschnou.
    Držím palce! Katka

    OdpovědětVymazat
  12. Me se osvedcily poporodni vlozky batist flower, kalhotky sitovky od Molipants, taky Bepanthen care mast na bradavky a pro synka na zadecek. Nafukovaci kruh me zachranil!
    Ten tip na darek je super! :) Zapisuju k dalsimu porodu. At se dari. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já si do Podolí vzala i odsávačku, termosku - na chodbě jsem si vařila kojící čaj. V některých porodnicích prý stačí říct a ten čaj přinesou, v Podolí ne, vše svoje a vše si udělat sama.

    OdpovědětVymazat
  14. Jop! Já si také na cesty vždycky beru ohromné množství čajů a třeba nedávno jsem narazila na tuto stránku zde a odsud si pořizuji hrozně veliké kvanty čajů, které ani pomalu nestíhám vypít... Když ale oni je tam mají tak výborný, že se tím nedá nabažit! Tak se mějte krásně :)

    OdpovědětVymazat