úterý 22. března 2016

(Erwín 171) & Adélka 10 / Sólo pro Adélku, která není Adélka

Adélka oslavila 10. týden svého života! Náležitě jsem ji tedy vyparádila čelenkou od Madame Coquette  a samolepkou od Typošky. A vyfotila ji tentokrát samotnou. Roste a krásní nám před očima. Začly jí dorůstat vlásky, které jí po porodu vypadaly. Erwín byl už tou dobou pěknej vlasáč, ale zase neměl tak roztomilý miminkovský faldy... Stejně jako on je ale Adélka vzorné, veselé a společenké miminko. Pláče jen když má hlad a ten zaženeme za 10 minut. Občas zafňuká, když je jí v košíku samotné smutno, ale jinak bývá v dobré náladě. Hlavně ráno je štěstím úplně bez sebe. Směje se na celé kolo, "povídá" a vesele kope nožičkama. Erwín ji občas přijde pohladit nebo jí chodí zpívat. Naposledy se ve školce naučil parádní písničku: "To je on malý slon, co se učí na trombón." Ona se na něj za to culí. Několikrát už prospala celou noc (od osmi do sedmi), většinou se ale ještě vzbudí kolem čtvrté nebo páté. Jelikož ale usínám s Erwínem kolem deváté, dá se to v pohodě zvládnout. No, a nejmenuje se Adélka, ale Sofie Anna. Na jméně jsme se tentokrát vůbec nemohli shodnout a pojmenovali ji až tři týdny po porodu. Já chtěla Annu po babičce, ale to mi neprošlo. Stejně jako Julie. Erwín chtěl Andulku Sáru Horynovou (po dvou oblíbených holčičkách ze školky). Nakonec jsme se shodli na Sofii a tu Annu si tam propašovali na druhém místě. Doufám, že se jménem jako pro princeznu ji čeká sladká budoucnost!

14 komentářů:

  1. Moc přeju druhé spavé miminko a vybrali jste krásná jména, prozradíš teď "shortlist"? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On vlastně žádnej ani nebyl. Byl spíš "long list" všech jmen, co se nám líbí. Mysleli jsme, že se někde protneme. Problém byla i kombinace krátkého příjmení s l. Hodně jmen splývala s druhým jménem v jedno, nebo zněla jako jazykolam. Nakonec jsme se naštěstí shodli. Málem už to šlo na soud...

      Vymazat
  2. Pěkná holčička, mám o 3 týdny mladší, ale v noci vstáváme po 2,5 hodinách, jaký fígl na to máte? Takže já docela unavená jsem, hlavně když ta starší vstává před 6 hodinou ranní.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem to tady někomu psala. Častá rada je dětem den a noc nějak odlišit. To znamená, že přes den je nechat spát v relativním světle a nechodit kolem nich po špičkách. Večer naopak nastolit tišší a tmavší režim. Noční krmení a přebalování se snažit sfouknout co nejrychleji a potichu. Pomůže třeba i nějaký večerní rituál, jako je koupání, převlékání do pyžamka a pak třeba zpívání nebo čtení. Někdo má na uspávání hrací kolotoč. Každé dítě je ale jiné a univerzální rady neexistují. Já jsem spíš vyhrála v genetické loterii, ale kamarádkách se osvědčila knížka Každé dítě může dobře spát (doufám, že si název pamatuju správně), která se dá v pdf stáhnout na uložto. Pokud ji nenajdeš, pošli mi mail a já ti jí pošlu. Každopádně přeju hodně štěstí a aby ses brzy pořádně vyspala!

      Vymazat
    2. Děkuji, u nás je to spíš návyk na krmení, ona ani neřve, ale každé 2 - 3 h mě budí chrochtání a pak zvuky cucání pěstí, neklidné vrtění a když bych nereagovala, asi by přišel ten řev, když nakojím je klid, ale problém je, že až 4 krat za noc.

      Vymazat
  3. Radko, moc gratuluji ke krásným dětem! A smím mít "administrativně zvídavý" dotaz? Jak je možné v dnešní úřední době mát 3týdny nepojmenovanou holčičku? Pamatuji si na krásný rozhovor s Lukášem Pollertem, jeho žena porodila dcerku a ani na porod.sále se nemohli dohodnout na jménu (mají Emu, myslím) a on v tom rozhovor pronesl větu, která mi utkvěla v paměti.
    Bylo jim řečeno, že pokud nedají dítěti jméno a nenahlásí ho úřadům, NĚJAKÝ ÚŘEDNÍK SÁM URČÍ JMÉNO a to se prý Pollertovi zděsili, že se nějaký úředník špatně vyspí a jejich dítě pojmenuje......už nevím, která jména tehdy vybral:-))
    Já mám syna Jakuba a to jsem měla jasné hned. Mám ráda to jméno, v našem městě je Jakub nejslavnější osobnost a také v souvislosti s oblíbenými pohádkami:-)
    Přeji vám všem krásné jarní dny.
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oficiálně na to máte asi měsíc, takže to jak vás vydírají v porodnici, že musíte mít jméno už dopředu vybraný, je jen strašení. :)

      Vymazat
    2. Magdo, je to přesně jak píše Ella. Ze zákona máš na výběr jména měsíc. Je to kvůli lidem, co se nemůžou dohodnout. Po měsíci pošle matrika žádost na soud. Jak to probíhá dál nevím. Naštěstí. Báli jsme se, že to tentokrát nestihneme a soud nám přidělí třeba Otýlii. Hodně porodnic ale na rodiče tlačí. V Podolí jsou s tím v pohodě. Obě děti odcházeli beze jména a nikomu to nevadilo.

      Vymazat
    3. Ano, taky jsme ted v unoru měli jeden den dítě bez jména, všude v papírech měla Bezejmenná a přijímení, šlo to bez keců, malá mimopražská porodnice.

      Vymazat
  4. Jméno krásný a miminko taky ! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné jméno :) Ty tři týdny jste jí tedy doma říkali Adélko? A Erwín je opravdu Erwín? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechtěla jsme Erwína plést, takže jsem o ní jako o Adélce v těhotenství ani před pojemnováním nemluvila. On jí říkal "to naše mimino" a doma jí tak vlastně říkám dodnes. Ještě chvilku si musím na tu Sofii zvykat. A Erwín je Adam, ale začala jsem mu tak říkat teprve nedávno. Do té doby to byl pro mě Erwín...

      Vymazat
  6. Jsem ráda, že jsi jméno odhalila. Byla jsem zvědavá. Je to krásné jméno. A přijde mi vtipné, jak máme obě ty naše Adámky, že kdybychom bývali měli druhé mimčo holčičku, kdo ví, jestli bychom se taky aspoň částečně neshodly... Annu i Sophii jsme měli na seznamu favoritů, ještě spolu s Alexandrou. Vybrat jméno pro druhého kluka bylo daleko těžší. Ale dokázali jsme to :-)
    Přeji oběma tvým dětem krásný sourozenecký vztah (a hlavně vám rodičům to přeju)!

    OdpovědětVymazat