čtvrtek 13. října 2016

Do pokojíčku / Plakáty Alefbet & Mitzva Monsters

Nedávno jsem našla parádní plakáty do dětského pokojíčku, které spíš zaujmou mé židovské čtenářky. A že tu jsou. Nejen z Čech a Moravy, ale i ze světa. Vím minimálně o jedné z New Yorku, která si říká Máma za vodou, a nedávno jsem se dokonce doslechla o jedné v Jižní Africe (mávám a děkuji za přízeň!). Alefbet je hebrejská abeceda, ale to jste si možná z obrázku odvodili. Po téhle toužím od té doby, co jsem ji objevila v e-shopu Židovského muzea v New Yorku. Jenže zarámovaný tisk by přišel na téměř 100 dolarů plus poštovné, které by taky nevyšlo zrovna levně, takže jsem o něm prozatím jenom snila. A pak našla zdroj téhle krásy a reálnější cestu, jak si sen o výzdobě dětského pokojíčku splnit...

Kromě krásné grafiky abecedy, na mě vykoukla i čtveřice Mitzva Monsters. Mitzva je náboženská povinnost a v přeneseném smyslu slova i dobrý skutek. Čtveřice roztomilých příšerek tak naznačují skutky, které by děti měly vykonávat - mít na dveřích mezuzu, dávat peníze na dobročinné účely (tzedaka)...

...modlit se (tefillah) a studovat Tóru. První dvě příšerky by se mi do pokojíčku taky zamlouvaly. Mezuzu už snad brzy dětem pověsíme a připomínku toho, že bychom měly kasičku na charitu používat častěji, by se hodila nám všem. Grafiky navrhlo americké studio Fox & Fish, tedy Liška a ryby - podle stejnomenného příběhu o rabi Akivovi.
---
Co vy? Líbí se vám? Ráda bych si je objednala a budu ráda, když se mi ozvou další zájemci - mohli bychom se společně podělit o poštovné, které vychází na $20. Obrázky, kterých nabízí Fox & Fish mnohem víc, lze zakoupit v několika velikostech. Na webu navíc najdete i roztomilé oblečení. A chanuka se blíží... Na případné zájemce budu čekat do konce října. Pište mi do komentářů, nebo na mail. Díky a snad jsem vám udělala svým objevem radost.

9 komentářů:

  1. Tak to je uplne poprve co se mi neco u tebe na blogu nelibi, ty obrazky teda ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Velký plakát by byl na mě taky moc, ale zarámovaná A5 položená někde na poličce by se mi do pokojíčku líbila. A ta abeceda bude ve velkým formátu - ne nedarmo říkáme Typoškovi Typoško...

      Vymazat
  2. Tak Tzedaka mi dost připomíná Mimoně :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě jsou obrázky spíš inspirované filmem Příšerky s.r.o., v originále Monsters Inc. Ale je pravda, že tzedaka vypadá mimoňsky. :)





      Vymazat
  3. Mě se líbí, jen to poštovný by se nám nevyplatilo si dělit. Máš pravdu ta grafika z JM je opravdu krásná. Teď mě napadlo, že si řeknu mámě ať mi alefbet namaluje pro mini chlapíka do pokoje, je malířka, tak proč ne. Hele co tuhle knížku k Chanuce, vždycky se mi tahle pohádka moc líbíla a teď je i krásně ilustrovaná. http://www.teachingchildrenphilosophy.org/BookModule/ItCouldAlwaysBeWorse

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nám dvoum by se teda poštovný sdílet asi opravdu nevyplatilo... :)Díky za tip na knížku. Bojuju s tím, že většina hezkých dětských knížek s touto tematikou je v angličtině. To by prostě Erwín ještě nedal. Občas mám chuť mu nějakou sama vyrobit/přeložit. Stejně jako jsem uvažovala o tom plakátu. Jenže Typoška hebrejskou abecedu nezná, tak se obávám, že by se u některých písmenek mohl seknout. Pokud se do toho s maminkou pustíš, tak se pak pochlub na blogu! (A na oplátku posílám tip na českou chanukovou knížku: https://www.kosmas.cz/knihy/200538/chanuka/. Je pro větší děti, ilustrace taky nejsou úplně podle mýho gusta, ale aspoň něco v češtině!)

      Vymazat
    2. Hmm..s těma českejma knížkama máš pravdu, je to mizérie, proto jsem byla tak nadšená z tvýho tipu na Báchrucha. To není špatnej nápad něco vyrobit nebo přeložit, dej mi vědět, kdybys potřebovala pomoc, ráda bych se zúčastnila! A pochlubím se, půjdem do toho na sto procent. A chanukový knížky máme anglický pro jeho věk, ale tu tvojí si pořídím až bude mini chlapík větší!

      Vymazat
  4. připomínají mi pohádku Příšerky s.r.o. :) jsou naprosto boží, kdybychom byli židovského vyznání, rozhodně bych je musela mít se přiznám :) u Křemílka by rozhodně měli úspěch - máme bubácký období teď... Krásný den Radko!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Ten film miluju a asi i proto se mi vlastně tyhle příšerky líbí.

      Vymazat