čtvrtek 9. března 2017

Purim a další světové svátky / Dětské knížky / Recenze

Blíží se nám další svátek - tentokrát veselý Purim, který obnáší spoustu hezkých zvyků. U té příležitosti vám chci ukázat knížku Jaké svátky slaví děti celého světa. Já jsem z ní nadšená a věřím, že se bude líbit i vám. Však se podívejte...

Na první dvojstraně najdete mapku se seznamem patnácti svátků, o kterých se v knížce píše. Americký Den díkuvzdání a Halloween, mexické Dušičky nebo Velikonoce jsou u nás známé a některé z nich i slavíme. Z židovských svátků jsou v knížce zastoupeny Purim a Chanuka. Muslimské svátky mám díky studiu zmáknuté, ale třeba Inti Raymi, Vesak nebo Kumbh Melá byli pro mě úplně neznámé.

Další stránka srozumitelně vysvětluje, proč lidé vůbec svátky slaví. popisuje, že některé jsou z spojené s náboženstvím, některé s ročním cyklem a přírodou.

A teď už několik svátků na ukázku. První vám ukážu právě Purim, který začneme slavit sobotní podvečer. Připomínáme si při něm příběh královny Ester, která zachránila perské židy před záhubou, kterou si pro ně připravil zákeřný Haman. V synagoze čteme biblickou knihu Ester. Děti a i spousta dospělých se přitom převléknou do veselých kostýmů a přinesou si s sebou hlasité řehtačky, které se při každé zmínce lotra Hamana rozezní naplno. To aby jeho jméno nebylo slyšet. Pečeme Hamanovy uši, dáváme si navzájem sladkosti a peníze chudým. A vítězství hojně zapíjíme - dokonce je povinností se opít tak, že nepoznáme dobro od zla. O tom už se ale v knížce nedozvíte. :)

Nás s Adélkou zaujala japonská Slavnost panenek neboli Svátku dívek, který připadá na 3. března. Ten den se rodiny modlí za zdraví a štěstí svých holčiček. Ty také dostanou drobné dárky. Oslava se - jak už název napovídá - točí i kolem panenek. Ty se vystavují a v některých částech Japonska i posílají o vodě, aby spolu s nimi odpluli i zlí duchové a neštěstí. A nebojte, kluci o nic nepřijdou, pobodobný svátek mají v květnu.

Timkat, poslední svátek, který vám ukážu, představuje malá Dilla z Etiopie. Je to koptský/křesťanský svátek, kterým si věřící připomínají Ježíšův křest. Slaví se tři dny a nechybí průvod s hudebníky, slavnost u vody a rodinné pikniky za světla olejových lamp. Samozřejmě na dvojstraně o Timkatu nechybí zmínka o kávě, jíž je Etiopie kolébkou. Knížku jsem si zkusmo půjčila v knihovně, ale rozhodně si ji v nejbližší době pořídím. Co vy? Líbí se vám?
---
Knížku Jak slaví svátky děti celého světa vydalo loni nakladatelství Albatros. Ve stejné edici vyšla i knížka Jak bydlí děti celého světa, která taky vypadá moc pěkně.

4 komentáře:

  1. To mě mrzí, že jsem o svátku holčiček nevěděla dřív! :) Já svátky miluju (možná i víc jako téma, než konkrétní oslavy), věnovala jsem se jim i na vysoké, takže... tuhle knížku si, éééh, dětem budu muset rozhodně brzy pořídit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. to je moc hezký! mám pocit, že už teď mám asi 10 knížek, který žofku vůbec ještě pár let brát nebudou, ale mně se to všechno hrozně líbí. Ráda jsem vás viděla (a doufám, že jsem a. moc svým drzým nakouknutím nerozbudila:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky kupuju knížky do foroty. Někdy se narychlo hodí jako dárek pro jiné dítě, ale většinou je opatruje, než nastane jejich čas. A taky jsem tě moc ráda poznala! Budu tě mít v záloze jako zdroj informací při pečících nezdarech... :)

      Vymazat