středa 26. dubna 2017

Patnáct měsíců s Adélkou / Veselá stavitelka

Nedávno bylo Adélce 15 měsíců. A uvědomila jsem si, že jsem si tu už delší dobu nezaznamenala její pokroky. A že jich je! Pomalu, ale jistě už začíná chodit. Dává si trochu načas, po kolenou jí to totiž metelí takovou rychlostí, že není motivovaná zkoušet to jinak. Jak ale vždycky říkám, nebojím se, že by tak šla pod chupu (= svatební baldachýn), takže se tím vůbec nenechávám znepokojovat...


Jinak je totiž moc šikovná. Třeba ručičky má šikovné až moc. Každou chvilku mi doma něco pošteluje a dokonce se jí už několikrát podařilo vyšroubovat pidi šroubky z IKEA krabic v knihovně. Schválně jsem ji vyfotila s novýma kostkama, které naprosto miluje. Baví ji stavění věže, které jsou skoro stejně velké jako ona sama,...

...i následné bourání. U obojího se pekelně soustředí, ale umí si i říct o pomoc. Vypadá to, že bude stejně mluvná jako Erwín. Začalo to slabikami, několikadenním prozpěvováním badybadyjá a následným brebentěním. Někdy řeční i několik minut v kuse. Divoce při tom gestikuluje rukama a zvyšuje hlas, aby svým argumentům dodala patřičný důraz. Taky umí ukázat, když něco chce, a naopak rázně kývnout, když o něco nestojí. Poslední dobou taky ráda mává kolemjdoucím a když zmerčí psa, hýká tak přesvědčivě, že se leckterý otočí v domění, že jde za ním čtyřnožec. 

Kostky jsem fotila i proto, že jsem je měla vyhlídlé už pro Erwína, ale pořád jsem si říkala, kolik toho asi vydrží. Přeci jenom jsou z papíru a děti jsou v ničení poměrně kreativní. Už je ale máme několik týdnů a jsou pořád jako nové. Je pravda, že je po hraní pro jistotu dám vždycky na parapet, ale během hry je Adélka ani Erwín nešetří a kostky se k mému překvapení pořád drží. Pokud nad nimi tedy taky váháte, klidně si je dopřejte. Pořídila jsem je v obchodě Chytrá opička. Sáhla jsem po lesní variantě, ale nabízí je i ve variantách jiných zvířátek nebo třeba dopravních prostředků. Jedny mají dokonce i vkládací plastová zvířátka. Mrkněte sem.
---
Posledních několik týdnů spí Adélka přes den většinou jenom půlhodinku a tak moc nestíhám. S blížícím se festivalem mini se ale snažím dohnat resty a ukázat vám všechny vychytávky, které nám doma přibyly. Třeba Chytrou opičku na festivalu taky najdete. A další velenovinkou je postýlka od Lucky z blogu Lucky Blog, která tedy tentokrát na mini nebude, ale příště se tam třeba zase ukáže. Nad domečkovou postýlkou jsem váhala hrozně dlouho a teď když ji doma máme, lituju jedině toho, že jsem se pro ni nerozhodla dřív. Až pokoj patřičně vyladím, ještě se vám pochlubím. Prozatím na vás bude z fotek aspoň občas vykukovat... 

5 komentářů:

  1. Kostky máme taky, dostal je už Křemílek a kdyby nám jednu kostičku neokousal našich pes, tak jsou stále jako nové, fakt vydrží ;) ... U nás jsou od Velikonoc pomalé samostatné krůčky, když se mimi zapomene, ale jak se chce někam dostat co nejrychleji, tak také metelí jen po čtyřech... ale já si užívám, že je to ještě tak trochu naše malé mimi :) protože je poslední a utíká to rychle ;) takže na ní také nechvátám :)
    Adélka je fešanda, užívejte společných radostí ;) Š.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty kostky jsou krásné a malá taky.

    OdpovědětVymazat
  3. Mame doma podobne kostky od Djeco. Nase holky uz jsou vetsi tak uz si s nimi tak casto nehraji. Kdysi davno jsem na blogu Rosy Mitnik videla, ze z techto kostek udelala neco jako policky do pokojicku. Prisroubovala je ke stene.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají krásně, ale toho papíru bych se fakt bála. Malej když se řítí, tka to je hlava nehlava, hračky ho nezajímají, prostě se chová jak buldozer.

    OdpovědětVymazat