středa 13. září 2017

Medové dárky pro sladký rok / Oslava Roš ha-šana

Už za několik dní začnou oslavy Roš ha-šana, židovského nového roku. Jedním ze zvyků, který má zaručit sladkost nadcházejících 365 dní, je namáčení jablek do medu a pečení medovníků a medem slazených buchet. Rodina a přátelé se také schází u slavnostní večeře, na kterou se hodí přinést malý dárek. Dneska tu pro vás mám výběr dárků spojených s medem a včelkami. Najdete mezi nimi drobnosti pro hostitele i jejich dítka. Pokud tenhle svátek slavíte, doufám, že vás dárky zaujmou. A pokud ne, můžete se inspirovat a medovým dárkem obdarovat své blízké při oslavách Vánoc či Silvestra. (Ilustrační fotka z webu Style Me Pretty.)

První věc, která se k obdarování nabízí, je samozřejmě med. Jenže pokud jste estéti, na lokálním medovém trhu moc nepochodíte. Fotka těchto krásně balených medů úplně vyzývá k malému DIY projektu. V IKEA si můžete za 99 korun koupit tři malé uzavíratelné dózičky KORKEN a naplnit je medem, který ideálně pořídíte od včelaře ve vašem okolí. Pak už jen zbývá koupit provázek či barevnou stužku a vyrobit si vlastní etiketu. Krásná balení prázdných cedulek mají v internetovém obchodě Ljus (tady). Pokud byste na ně chtěli napsat tradiční přání, hodí se Šana tova (שנה טובה), případně Šana tova u-metuka (שנה טובה ומתוקה), což je přání dobrého a sladkého roku.



Pokud chcete přidat nějakou drobnost, můžete sáhnout třeba po svíčce z včelího vosku. Já je loni koupila v Manufaktuře. Hezké jsem našla třeba na Fleru u značky nojo, v obchodě Damare mají zase certifikované šumavské (některé dokonce s vylisovanou šesticípou hvězdou). Hezká maličkost je i dřevěná lžíce na med - třeba tahle designová z Bonami. Zaujala mě i jednoduchá bílá nádoba na med GUSTITO a knoflík s včelkou z flerového obchůdku Městečko na dlani.


Pokud budete chtít potěšit hostitelku tematickou kosmetikou, nabízí se například mýdlo Savon du Midi, které je vyrobené z rostlinných olejů, bez přidaných barviv. Mýdlo obsahuje bambucké máslo, výtažek z rozmarýny, slunečnicový olej, mléko a med, které hydratují a zbytečně nevysušují pokožku. Česká firma Sportique nabízí v medové řadě univerzální pečující bambucké máslo v bio kvalitě (tady), krém na ruce a nehty (tady) a balzám na rty (tady). Dalším zajímavým tipem je Rakytníkovo-medový tělový peeling Natura Siberica s obsahem krystalků soli a prášku z borovicových semínek (tady). Značka Lavera má řadu tělové péče s medem a mlékem za dostupné ceny (tady), u značka Pure Fiji si naopak můžete vybrat z několika luxusních produktů (tady).
Dětem můžete přinést tuhle roztomilou hračku s barevnými včeličkami od udržitelné značky Plan Toys, kterou koupíte třeba u Chytré opičky (tady).

Našla jsem i čtyři knížky s včelí tematikou - krásná a poučná knížka Včely, která určitě bude děti bavit (tady), roztomilý příběh Lumíra (tady), anglické leporelo pro nejmenší Little Honey Bee (tady) a knížku Včelí úl (tady).

A nakonec ještě jeden tip na v Čechách navrženou a vyrobenou plyšovou sadu na Roš ha-šana, která obsahuje sváteční svíčky, pohár na víno, dvě kulaté chaly, šofar, med a jablíčko. Stojí 449 korun s dá se objednat na webové stránce Jewish Home.

2 komentáře: