úterý 19. září 2017

Dvacet měsíců s Adélkou / Cesta k samostatnosti & Tři tipy jak na to

Adélka je už zase o něco starší a samostatnější. Třeba v jídle se už skoro obslouží sama. Což je něco, k čemu jsem vedla od úplných začátků obě svoje děti. Nějak se mi prostě nezamlouval ten koncept mámina stydnoucího jídla na stole a obskakování dětí, obzvláště v době, kdy už by leccos zvládly samy. Mám se prostě příliš ráda na to, abych jedla studený oběd. A taky si myslím, že mají děti z každého pokroku upřímnou radost a samostatnost svědčí nejen jejich rodičům, ale i sebevědomí. Dneska jsem pro vás nafotila tři malé vychytávky, o kterých si myslím, že nám v osamostatňování v jídle pomohly.
Když se narodil Erwín v Americe zrovna frčela metoda Baby Led Weaning, což spočívá mimo jiné v tom, že děti necháme už od prvních příkrmů jíst co nejvíc samostatně. Jako máma, která si chce zjednodušit práci, co to jde, se mi ta metoda zamlouvala a i když jsem ji striktně nedodržovala, určitě způsob krmení mých dětí ovlivnila. Ve chvíli, kdy si uměly samy sednout, se často stávala součástí jejich porce vařená zelenina (třeba brambor z našeho talíře nebo podélně rozpůlená vařená mrkev), kterou si mohly samy chňapnout a jíst. Podle mě se tak u nich utužilo pochopení vazby ruka - pusa - jídlo. U Erwína jsem navíc v létě používala tuhle krmící síťku, do které jsem mu dávala třeba meloun, u kterého jsem se v tam nízkém věku bála pecek. Na "trénování" tam dostával i kousek banánu nebo jablíčka, které si skrz síťku dásničkami "nastrouhal". Pro Adélku jsem ji taky koupila, ale už ji tolik nepoužívala. Už jsem jí prostě kousky ovoce dávala rovnou do ruky, protože jsem se míň bála. Plně chápu námitky všech, kterým přijde dávát malým dětem do pusy takovéhle udělátko divné, u Erwína jsem ji ale používala docela hojně a jeho to bavilo. Pod názvem "síťka na ovoce" se dá koupit třeba tady.

U Adélku jsem naopak používala silikonovou kapsičku na dětskou stravu od značky Squeasy Gear (dá se koupit třeba tady), která v době Erwínova dětství u nás ještě nebyla k sehnání. Doteď ji používám hlavně na jogurt. Dětské přesnídávky se zase dají lépe nalít do uzavíratelné kapsičky na dětskou stravu Zebra&Me (koupíte například tady). Obě jsou super na cestování a zároveň opět na utužování samostatnosti. Navíc se náramně hodí v době, kdy přepadně dítě hlad takového kalibru, že krmení lžičkou způsobí akorát záchvat vzteku. Z kapsičky dítko jídlo vysosne raz dva a je po hysterii.

Poslední věcičkou, kterou jsem opět otestovala jenom na Adélce, protože dřív u nás nebyla, jsou kelímky Babycup. Objevila jsem je na květnovém Minifestivalu a rozhodla se je vyzkoušet. Tou dobou už zkoušela Adélka (po vzoru) velkého brášky pít z hrníčků sama. Jenže rozlít dvě deci a půl deci je dost veliký rozdíl. Když se do normálního hrníčku nalije voda jenom na dno, musel ase úplně zaklonit a pak se často polila, takže tyhle kelímky jsou na učení pití opravdu dokonalé. A jak vidíte na úvodní fotce, malému děťátku akorát pasují do ruky.


Dají se koupit v balení po čtyřech kusech, buď v jednotlivých barvách nebo namixované, jako je máme my. Pod dozorem dospělých se podle informace na krabičce dají začít používat už ve čtyřech měsících a navíc jsou navrženy tak, aby neškodily prvním zoubkům. A až je dopoužíváme na pití, přesunu je do dětského pokojíčku a budeme s nimi učit pít panenky a plyšáky. Do Čech je (spolu s vychytanými neoprenovými bryndáky) dováží firma Belvela. Na jejich webu (tady) nejdete seznam prodejců, u kterých se dají kelímky koupit. Za nás je moc doporučuju. Co vy a vaše děti? Snažili jste se o jejich co největší samostatnost nebo si užíváte společné krmení i za cenu vychladlého jídla? A máte pro ostatní nějaké další triky/udělátka, která vám v prvních měsících zavádění tuhé stravy pomohly?
---
PS: Při hledání kelímků jsme narazila na český blog/web Jídlo do tlapky, kde se o  Baby Led Weaning i o kelímcích Babycup můžete dozvědět víc. 

7 komentářů:

  1. Dobrý den, děkuji za inspirativní článek! Za chvíli mě to se synem čeká, a metoda BLW mě zaujala. Můžu se zeptat, s jak starými dětmi jste s BLW začínala? Zmiňujete také, že jste BLW striktně nedodržovala - takže jste kombinovala BLW a klasické krmení mixovanou stravou? Zajímalo by mě, jaké to má oproti BLW výhody (předpokládám, že méně nepořádku... ale ještě něco?) Moc děkuji za odpověď, zatím si to moc neumím představit, tak proto takové otázky. Pěkný den! Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, omlouvám se, že jsem neodpověděla dřív. Měla jsem myšlěnky trochu někde jinde - viz můj dnešní post. Co se týče BLW, tahle metoda mi hlavně dodala odvahu zkoušet dětem dávat relativně brzy kousky jídla a nejen kaši a rozmixované pokrmy. Jdu spíš cestou pohodlí (v rámci bezpečnosti a svědomí, že děťátku neublížím samozřejmě) a tak jsem střídala obojí, podle daného dne. Dlouhodobě je určitě výhodou, že moje děti se už před prvním rokem dokázaly plus mínus najíst samy. Pokud máš víc dotazů, mrkni na ten blog Jídlo do tlapky. Autorka tím teď žije, tak ti určitě ráda poradí. Já už jsem spoustu aspektů začátku krmení zapomněla a teď už jen sklízím plody svojí snahy. :) Měj se hezky a držím ti palce, ať vám to se synem jde!!! Radka

      Vymazat
  2. Dobrý večer, mohu se prosím zeptat, co jste používala, když jste s dětmi byla na cestách, výletě, v kavárně, aby jídlo, bylo teplé? Používala jste termosku na jídlo? Moc děkuji a želám upřímnou soustrast. Opatrujte se, Šárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, na cestách jsem řešila hlavně praktičnost. Z termosek mám (možná neoprávněný) strach, že se v teple v jídle namnoží bakterie. Kolem oběda jsme navíc většinou byli doma, nebo jsem měla po ruce nějakou kaši či prostě dávala přesnídávku ze skleničky. Jak jsem psala výše, neřídila jsem se metodou BLW dogmaticky, spíš mě inspirovala k odvaze dopřát dětem v jídle větší samostatnost dřív, než jsem to viděla u svých kamarádek. A děkuju moc za vyjádření upřímné soustrati. Mějte se hezky! Radka

      Vymazat
    2. Radko, moc Vám děkuji, přesně, taky se mi ty termosky nezdají ze stejného důvodu a víte co, přesnídávka mne vůbec nenapadla:))))!!! Moc ráda si čtu Vaše příspěvky, když mi zbyde krapet času, líbí se mi na nich ta upřímnost a proto mi bylo moc líto, že se tatínek vydal na svou další pouť, vypadal jako moc hodný a inspirativní člověk se smyslem pro humor, myslím, že jste po něm mnohé zdědila. Mějte se moc krásně a zároveň si i krásně potruchlete, aby pak zas mohlo být jinak krásně, tak nějak slunečněji. Šárka

      Vymazat
  3. BLW se nám moc osvědčilo! Doporučuju! Já tedy vždy dlouho kojila, k tomu takhle "přikrmovala".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak moc dlouho nekojila. Přišlo mi ale super děti v jídle osamostatnit co nejdřív. Fakt bylo vidět, jak jsou na sebe pyšné, že už něco zvládnou obstarat samy. :)

      Vymazat