středa 17. října 2018

Ekologický průvodce života s dětmi / Přírodní kosmetika pro těhotné

Ne, nebojte, nejsem těhotná. (I když tvářila bych se na tu zprávu asi dost podobně.)  Jen jsem se nedávno potkala s poprvé těhotnou kamarádkou a při našem povídání si (opět) uvědomila, kolik vědomostí o udržitelném životě a přírodní kosmetice jsem (za přispění svých dětí jako pokusných králíků) nashromáždila. Navíc jste si určitě všimli, že blog poslední dobou trochu skomírá. S prací, dětmi, s kterými chci svůj volný čas trávit nějak smysluplně, a mužem, kterého bych taky občas ráda viděla a prohodila s ním víc slov než pozdrav, už prostě těžko hledám pár extra hodin, které bych do focení a psaní článků mohla dávat. A tak vznikl nápad na průvodce ekologickým životem s dětmi. Taková pomalá rozlučková série článků, ve které se pokusím shrnout všechny rady a zkušenosti a předat je dál. Píše se mi to těžko, protože tenhle blog bude v listopadu slavit šest let. Šest let radosti, mapování mého života, pokroků mých dětí a podnětů, které jsem díky němu dostala. A taky šest let biče, který jsem nad sebou měla a díky kterému jsem se odhodlala veřejně psát, fotit se zrcadlovkou a spoustu dalších věcí... Neříkám, že končím úplně, protože si sem určitě pro radost občas ještě něco napíšu, ale vzhledem k časovým možnostem se spíš přesunu na Instagram a Facebook, kde můžu nápady sdílet rychleji. Tak a teď už k prvnímu ze série článků, který je určen pro vás, které jste v radostném očekávání anebo pro vaše kamarádky či sestry, které také zaskočila ta obrovská nabídka a nepřehlednost produktů, které v těhotenství a s dětmi "nutně potřebujete."
A začnu prvním stádiem téhle radostné cesty - rozmazlováním a péčí o rostoucí bříško. Většinu žen (chtěné) těhotenství přiměje přemýšlet nad tím, co je opravdu důležité a trochu zklidní tempo. Já jsem milovala ty chvilky, kdy jsem se s bříškem naložila do voňavé koupele (nesmí být moc horká a dlouhá a raději až po prvním trimestru) a meditovala nad tím rostoucím zázrakem. Za sebe doporučuju levandulovou zklidňující koupel od Weledy. Má mléčnou konzistenci, nevtíravě voní a díky obsaženému oleji by neměla vaši pleť vysušit. Ještě luxusnější varianta je Relaxační koupel od švýcarské značky Farfalla. Má k dokonalosti vyladěný poměr  oleje z levandule, meduňky, neroli a santalu. Voní opravdu božsky! Značka Farfella je podle mě u nás trochu neprávem opomíjena, přitom patří k průkopníkům v přírodní kosmetice. Byla založena už před více než 20 lety jako první švýcarská společnost věnující se od samého začátku výhradně přírodním aromaterapeutickým kosmetickým a wellness produktům. Levnější variantou jsou pak pěny od značky Natura Siberica. Ani jeden z těchto produktů neobsahuje škodlivá pěnidla, tak se nemusíte bát, že vám podráždí pokožku. 

Alternativou ke koupelovým pěnám jsou šumivé koule. Mně jsou sympatické šumivky od 2SIS. Za značkou se totiž skrývají dvě sestry ze Slovenska - Martina a Katarína, které se rozhodly vyrábět vlastní poctivou kosmetiku s jednoduchým, vždy 100% přírodním složením a zcela bez palmového oleje. A to zaslouží podporu! Velký výběr  koupelových koulí najdete i tady. Anebo si zajděte do některého z obchodů Lush a pořiďte si některou z jejich "koupelových bomb." (A jeden tip navíc, do koupelny jsem se v těhotenství nejčastěji zavírala s knížkou Magické začátky, okouzlené životy od Deepaka Chopry.)


Aby to ale neznělo, že těhotenství jenom tak proležíte ve vaně, tady je i několik tipů na těhotenské neduhy. Velkým strašákem jsou strie a ačkoliv si myslím, že tady hraje největší roli genetika a množství přibraných kil, určitě není na škodu si to trochu posychrovat. Navíc si můžete z jemné masáže/hlazení bříška udělat příjemný ranní nebo/i večerní rituál. S Erwínem jsem používala těhotenský pěstící olej od Weledy S Adélkou potom těhotenský olej od české značky Saloos. Další variantou je olej od další lokální značky Nobilis Tilia. Všechny tři úžasně voní, záleží jen na vás, který si vyberete. K mazání je vhodné i čisté bambucké máslo, které se hojně používá (nejen) v Africe. K mytí jsem v těhotenství, kdy jsem měla ještě vysušenější pleť než obvykle, objevila i koupelové oleje značky Saloos. Na výběr máte hned z několika relaxačních vůní, jako je meduňka, heřmánek, růžové dřevo nebo ylang ylang. Firma Saloos vznikla v roce 1993 v jihomoravské Břeclavi a (právem) u nás ovládla trh se svými aromaterapeutickými 100% přírodními esenciálními oleji. I ti, co přírodní kosmetice nepodlehli, určitě znají jejich malé hnědé lahvičky se zelenou etiketou.) Na tomto místě bych se ráda zmínila i o různých olejích na masáž hráze. Nechci je obecně vůbec zatracovat a určitě mnohým pomohly, ale já poučena zkušeností svých kamarádek, které si koncem těhotenství na patřičné partie už nedosáhly (rukou a samo sebou ani žiletkou) a k této činosti tak byli odkázáni jejich drahé polovičky, jsem si tuto vztahovou zkušenost ušetřila... :)













Nutno říct, že se trh s přírodní kosmetikou od doby mých dvou těhotenství značně rozrotl. V poslední době jsem třeba zaznamenala novinku od značky Attitute, která přišla s řadou Blooming Belly, ve které kromě krému na tělo najdete třeba i odličovač, šampón nebo krém na unavené nohy. Pokud máte kolem sebe někoho, kdo se kvůli vám rád plácne přes kapsu, nechte si nadělit jemné tělové máslo od značky Self! Není sice přímo těhotenský, ale je prostě božský!


Luxusní kosmetiku Bloom and Blossom, kterou v těhotenství používala i Kate Middleton, Victoria Beckham nebo Kate Winslet do Čech nedávno zažala dovážet dvojice maminek pod hlavičkou Made for Moms. Najdete u nich i další značky bezpečné kosmetiky, včetně nádherných balíčků pro nastávající maminky a miminka. Krásně vypadá i olej na těhotenské bříško a strie Mini Me od již zmíněných 2sis ze Slovenska, krém proti striím od značky kozí kosmetiky Ziaja Mum nebo těhotenský olej Ťuli a ťuli. A hodit by se vám mohl i krém na žilky a hemeroidy od sicilské značky Argital, která vyrábí čerstvou kosmetiku, vytvořenou s pouze z čistých přírodních ingrediencí, jako jsou pramenitá voda, esenciální oleje, vitamíny a zelený jíl, na nevolnost zase můžete zkusit inhalační tyčinku od Nobils Tilia. (Oh yeah, welcome to reality, baby!)
---
Pokud vás napadá ještě nějaký produkt, který spadá do těhotenské péče, sem s ním! Článek budu ráda průběžně revidovat...

10 komentářů:

  1. končíte všechny, v tom podobném věku, děti v podobném věku, luxusnivanilka, princ a večernice a kusanec, no jo no tak budu mit i ja vic volneho casu, kdyz to holt nebudu cist...

    OdpovědětVymazat
  2. Mě napadá ještě - i když se to týká úplného konce těhotenství, od 38. týdne - olej na masáž prsů od Weledy. Jednak na uvolnění mléka, ale určitě promazání pomůže omezit případné vytvoření strií poté, co se prsa nalijí.
    A jestli to čte nějaká nastávající prvorodička - břicho doporučuju mazat i po porodu! Znám minimálně dva případy, kdy se strie udělaly až při "smrskávání" kůže.(A to fakt naštve.) Ale já naštěstí mazala ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Báro! Na prsa jsem úplně zapomněla. A s mazáním po porodu máš pravdu, určitě si to hodně holek neuvědomí...

      Vymazat
  3. Diky za uzitecne tipy, snad alespon ty veci od Weledy budou k sehnani v nemeckem DM, eventualne si neco necham privezt z CR. Ne, ze by tady ve Strasburku nemeli zadnou kosmetiku, ale nemam to vubec zmapovane a vzhledem k tomu, ze v brise nosim naseho prvniho potomka, tak se mi par takovych rad dost hodi...

    OdpovědětVymazat
  4. Mila Radko, ctu Vas az z Ameriky, pravidelne, a bude mi Vas mily a lidsky blog chybet. Jste jedna z mala blogerek, ktera si na nic nehraje. Doufam, ze uplne neskoncite a obcas sem neco nahodite. Dekuji za prijemne pocteni a hodne zdaru! Petra
    PS: Ten krem od Bioaroma je skvely ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní tipy. Tu levandulovou koupel od Weledy taky používám. Celkově mám jejich věci hrozně ráda. Nejsou předražené a zatím všechny, které jsem zkoušela, tak byly super. Hodně ráda mám od nich třeba tento měsíčkový krém: https://www.drogerie-24.cz/produkt/weleda-mesickovy-detsky-krem-75ml-50723/

    OdpovědětVymazat
  6. No ahoj! Jestli ti mohu doporučit nějaké ty přírodní přípravky pro děti, určitě ti doporučím eshop greenmat . Mají tam spoustu přírodních produktů, které jsou fajn a stojí za to si je koupit :)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji moc za velice přínosné rady . To já, když potřebuji s něčím pomoci nebo tak, hledám převážně na internetu, nebo u vás na blogu. Vzhledem k tomu, že jste toho napsala opravdu hodně, je to pro mne daleko jednodušší hledat i klidně jen u vás :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem v těhotenství také používala přírodní kosmetiku . Kosmetika pro těhotné mi tak vyhovovala, že ji používám pořád, i když jsem už skoro rok po porodu :-D . Nějak se mi nechce hledat nové produkty, které by mi taky tak sedly. Osvědčila se mi značka Weleda, tak její kosmetiku používám i u syna.

    OdpovědětVymazat