sobota 9. května 2020

Čtenářský deník / Seznam přečtených knih za rok 2019






















Tramtadadá. Čtenářský deník za rok 2019 je tu. Sice jsem se s ním babrala pěkně dlouho a tuším, že text je plný chyb, prostě to sem už hodím. Loni jsem řešila několik osobních témat a proto jsem četla více oddychové a rozvojové literatury a vracela se ke knížkách, které jsem už znala. Nakonec mi z toho vyšlo 36 titulů. Seřadila jsem je jako v minulých letech do kategorií, na které se teď snažím v literatuře zaměřit. Jako vždy doufám, že u mě najdete inspiraci a do komentářů přijímám tipy na další četbu. Díky vám už jsem objevila nejednoho zajímavého autora (a autorku)!

I. Česká beletrie
Letos jsem stihla přečíst 11 českých knížek - o jednu víc než vloni. I když ta jedenáctá byla jen taková oddychovka, kterou jsem si v létě půjčila od Typoškovy maminky na cestu vlakem ze Žatce. Jinak bych vám k přečtení doporučila všechny. 

Jaroslav Rudiš: Český ráj
První přečtená kniha roku 2019. // Několikrát během roku a čtvrt se s ní podíváte do pánské sauny, kde si ze střípků konverzací můžete poskládat životní příběhy jednotlivých protagonistů. A je to fakt vtipné čtení - i když se tu občas mihnou i vážnější a tragikomická témata. Každopádně během četby nakouknete do čistě mužského světa. Něco snad musel během svých saunovacích seancí odposlouchat, protože vymyslet všechny ty příběhy a hlášky by mohl snad jen génius. Rudiše mám ráda a kromě Národní třídy jsem od něj četla všechno. (A tu jsem naopak zase viděla v kině, takže ho mám vlastně kompletního.)

Miloš Urban: Hasrtman
Hastrmana jsem si chtěla přečíst dřív, než vyrazím na film, ale když se loni pomalu blížil konec jeho promítací sezóny a já se po několika týdnech dostala v knihovně na pořadové číslo 25, vzdala jsem to a na film si nakonec zašla. Zpětně musím říct, že to vůbec nevadilo. Naopak mi díky filmu při čtení v hlavě zněly všechny ty krásné lidové písně, které bych si tam sama tak hezky nenazpívala. Nemám ani výhrady k tomu, že film nepokryl celou knížku, ale jenom její část. Celkově musím říct, že je to jeden z těch mála případů, kdy mě knížka i film uspokojily stejně (a to myslím jako poklonu). Jinak o knížce bylo napsáno už tolik, že asi nemá cenu tu pro vás křesat nějaké nové moudro. Jen tedy dodám, že mě Miloš Urban v Hastrmanovi okouzlil nejen příběhem, ale hlavně neuvěřitelnou košatostí a poetikou svého jazyka. Obzvlášť v té historické části jsem si říkala, kde se sakra takhle naučil psát?!? Takže pokud jste náhodou ještě knížku nečetli, doporučuju vám po ní sáhnout! / Za mě je to navíc další zářez knih oceněných Magnesií literou.

Miloš Urban: KAR 
Po Hastrmanovi jsem si přirozeně musela ještě za tepla přečíst nejnovější Urbanův literární počin KAR. Dokonce jsem měla tu čest zúčastnit se takového malého setkání s autorem a nahlédnout do pozadí jejího vzniku. Ukázalo se, že na svoje dětství v Karlových Varech nevzpomíná zrovna nejraději, je rozčarován z toho, jak tohle město vypadá dneska a údajně není jeho psyché zdaleka tak temná, jak by se z jeho knížek mohlo zdát. Samotná knížka je dost temná a morbidní. Zároveň ale čtivá. A prý možná i poslední, tak ji nepropásněte!

Viktorie Hanišová: Houbařka 
Tuhle knížku jsem četla na vaše doporučení. Zhltla jsem ji jedním (zatajeným) dechem od začátku až do konce. Nebudu první ani poslední, kdo ji přirovna k dílu Anny Bolavé Do tmy. Do tmy je jazykové poetičtější, ale na četbu (a botanické znalosti) taky trochu náročnější. Houbařka mi byla bližší. Je o dívce, která se snaží před svým (dlouho jen v obrysech nastíněným) traumatem z dětství utéct/schovat v lese a útěchu a řád nachází při sběru hub. Stejně jako hrdinka knížky Do tmy totiž není jinak schopná čelit realitě. Nejde zrovna o lehké čtení, ale i těžké příběhy stojí za to číst...

Ilona Ferková: Ještě jedno, Lído
V rámci Noci literatury jsem v květnu uváděla čtení v Jedličkově ústavu, kde právě z téhle knížky (za přítomnosti autorky) předčítala Zuzana Bydžovská. Dostala jsem ji tam darem od Radky Patočkové z nakladatelství romské literatury Kher, což mě vnitřně zavázalo k tomu si ji hned přečíst. Jak praví anotace: "Desítka povídek představuje prostředí herny na rokycanském náměstí, která se stala základnou velké skupiny místních Romů. Mezi ně pravidelně přichází Kaštánek, postarší bezdomovec nadaný svéráznou moudrostí, trpkými životními zkušenostmi a vypravěčstvím, které jako by sahalo až k ohňům dávných kočovníků." Nečeká vás tedy znovu nic optimistického, nakouknete ale do trochu jiného světa a to já vždycky vítám.

Slunce zapadá už ráno: Sborník současné romské ženské prózy
Po předchozí knize jsem se rozhodla rozšířit svoje povědomí o romské literatuře. Pro ty, kdo ještě nic od romského autora nepřečetli, nabízí tenhle sborník zajímavou ochutnávku od čtyř literárně různorodých autorek - Ireny Eliášové, Jany Hejkrlíkové, Ivety Kokyové, Evy Danišové. // A pokud chcete další doporučení na romské autory, tak doporučuju Nechci se vrátit mezi mrtvé od Eriky Olahové, Trispras od Gejzy Horvátha a Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou od Eleny Lackové + jednu zahraniční - viz níže.

Petra Soukupová: Nejlepší pro všechny
Za mě jedna z nejlepších knížek roku. Příběh dcery, jejího syna a její maminky. O nepochopení,
(nenaplněných) snech a složitosti rodinných vztahů.

Zuzana Dostálová: Hodinky od Ašera
Knížku Hodinky od Ašera četlo loni hodně lidí. A poměrně oprávněně. Je čtivá. Na druhou stranu mi po ní v hlavě zas tak moc neutkvělo. Moc jsem se nedokázala s jednotlivými postavami dostatečně ztotožnit. A asi byl pro mě matoucí i ten název. Čekala jsem, že v ní bude příběh hodinek, po kterých je příběh pojmenovám, nějak víc rozvedený. Označila bych jí ale za dobrou oddechovou knížku.

Ladislav Zibura: 40 dní pěšky do Jeruzaléma
Ládíkovo putování přes Turecko až do Svaté země mě náramně bavilo. Vrátilo mě totiž do dob mých
prvních cestovatelských výprav. V osmnácti jsem si totiž střihla poznávací vlakovou cestu Itálií a Řeckem,
jejíž vrcholem byl snad 24 hodinový přejezd z Athén do Istanbulu. Následné jsme projeli velký kus Turecka
místní dopravou. Spalo se na hlavně plážích a v Turecku i u lidí doma. Mám mraky historek podobných těm
z knížky. Při cestování mě taky baví hlavně lidi, které cestou potkávám a neuvěřitelné náhody, díky nimž se
se dostanete z bryndy.

Biaca Bellová: Jezero
Jezero získalo cenu Magnesia Litera a já se díky ní aspoň o kousek přiblížila zdoláním své mety přečíst během několika let všechny vítězné knížky. Vlastně pořád nevím, co si o ní myslet. Když jsem si k ní po několika týdnech od přečtení něco hledala narazila jsem na čtenářskou recenzi od "bosorky", se kterou se ztotožňuju: "...Vychází mi z toho pořád dokola jen jedna věta. O klukovi, co odešel, aby se mohl vrátit. Tečka. Ano, mezitím se mu stane mnohé, spousta příkoří, prochází vyprahlou krajinou, hledá matku, pozná násilí i bídu, a když to takhle vypisuju, říkám si, že by to mohla být skvělá knížka. Jenže nějak mi to nebřinklo. Prostě to tak nějak pouze bylo. Spousta zásadních věcí na hromadě ještě neudělá dobrou knihu." Na druhuo stranu je pořád dost zajímavá na to, aby si jí člověk přečetl.
---
Marie Poledňáková: Ten kdo tě miloval
Tak tuhle jsem si půjčila na cestu do vlaku a ani nevím, jestli ji úplně můžu do přečtených knih počítat. :) Je to taková hodně velká oddychovka.






















II. Americká literatura

Letos jsem se nepustila do žádného zásadního díla. Přečetla jsem jenom čtyři kousy, z nichž většina byla jen hodně relaxační literatura. 

Elizabeth Bard: Oběd v Paříži
Po Průvodci smrtelníka a Houbařce jsem potřebovala trochu lehčí četbu a sáhla po knížce Oběd v Paříži od Elizabeth Bard. Tu jsem minulý rok vyměnila v jedné kavárně za právě dočteného Nesba. Jde o autorčino vzpomínání na seznámení s Francií, svým současným mužem a jeho rodinou – vše protknuté popisy místních kulinárních zvyků a doplněné tematickými recepty. Oběd v Paříži nabízí příjemnou nenáročnou četbu, během níž budete ale pravděpodobně hojně odbíhat do kuchyně. Láska k jídlu Elizabeth Bard je totiž nakažlivá.

Anita Diamant: Bostoňanka
Taková lepší oddychová knížka. Tentokrát jde o vyprávění životního příběhu ženy, která se narodila "na prahu dvacátého století jako nejmladší dcera v přistěhovalecké rodině východoevropských Židů, se musí v Bostonu potýkat s mnoha překážkami." Od téhle autorky doporučuju k četbě Červený stan!

Emma McLaughlin: Jak být dospělá
Čistě relaxační četba o nepovedeném manželství.

Karen Cleveland: Musím to vědět
Další oddychovka. Tentokrát milostný román se špionážní zápletkou.



III. Izraelská a židovská literatura

Ze současné izraelské literaty jsem zvládla pět knih. Mým favoritem byla knížka od Lizzie Doron Kdo je to sakra Kafka?. Popisuje (z různých důvodů skrývané) přátelství mezi izraelskou literátkou a palestinským filmařem. Pochopíte z ní, že nastolit mír mezi těmito národy je mnohem mnohem složitější, než se z venku zdá. // Sajjid Kašua / Sayed Kashua sám sebe identifikuje jako arabsko-izraelského autora. Složitost situace na území Izraele a Palestiny zná z několika úhlů a nebojí se o tom psát. Loni jsem od něj četla Druhou osobu singuláru a Tančící Araby.  // Další byla Osada na pahorku od Assafa Gavrona. Překvapilo mě, že se jedná o první literární zpracování tématu ilegálních židovských osad. Je trochu rozsáhlejší, tak si na ni musíte udělat čas. Chvílemi se mi nečetla úplně nejlíp, ale téma je to zajímavé, tak jsem ji nakonec zdolala celou. A jsem za to ráda. // Posledním titulem je Jeruzalém - komiksově zpracované (často absurdní) postřehy od francouzského ilustrátora Guye Delisleho, který tam nějakou dobu strávil se svojí ženu, která půsbila pro Lékaře bez hranic. 

IV. Světová beletrie / Mix

Ceija Stojka: Žijeme ve skrytu
Ceija Stojka byla v deseti letech deportována s matkou a sourozenci do Osvětimi-Březinky a odtud později do dalších nacistických táborů, kde byla většina jejích příbuzných povražděna. Ona naštěstí přežila a vrátila do Vídně, kde žije a tvoří dodnes. Její vyprávění, které začíná ještě před válkou, má svou literární hodnotu hlavně ve své autentičnosti. Knížka je napsaná poměrně jednoduchým jazykem a je doplněna o autorčiny pestrobarevné obrázky. Její jedinečnost spočívá v bourání hned několika tradic - romské příběhy jsou totiž převážně tradovány pouze orálně, většinou muži a v romštině. A ona svůj příběh napsala. Německy.

Julio Llamazares: Slzy svatého Vavřince
U téhle knížky si vypomůžu oficiální anotací: "Meditativní příběh, jehož hlavními hrdiny jsou plynutí času a paměť. Kniha o vztazích mezi rodiči a dětmi, mezi milenci a přáteli, o setkáváních a loučeních, o jednom lidském životě, který může být životem každého z nás. Příběh univerzitního profesora, který žil v průběhu svého života po celé Evropě, aniž kde zapustil kořeny, a který se jednoho léta vrací se svým dvanáctiletým synem na Ibizu, kde prožil své mládí s týmž dychtivým očekáváním věcí příštích jako dnes jeho syn." Pokud vám to zní zajímavě, tak se vám knížka bude líbit. Je v ní spousta krásných myšlenek.

V. Inpirace / Rodičovství
Noël Janis-Norton: Calmer, Easier, Happier Parenting: The Revolutionary Programme That Transforms Family Life 
Knížka, která se mnou v mnohém rezonovala. Jejím cílem není, aby bylo rodičovství a výchova jednoduché, ale jednodušší. A aby rodiče i děti byli šťasnější. Jedním z mých rodičovkých vzorů je rodina Peppy Pig - všechno bez hádek, v klidu, s humorem a shovívavostí vyřeší a jdou si zaskákat do bláta. A přišlo mi, ža tahle knížka vám nabídne dostatek podnětů k přemýšlení i praktických rad, abyste se k pohodovému rodičovství dopracovali.


VI. Inspirace / Osobní rozvoj + kariéra

Rosamund Stone Zander, Benjamin Zander: The Art of Possibilities
The Art of Possibility od Rosamundy Stone Zander a jejího manžela, známého dirigenta Benjamina Zandera, patří k mým nejoblíbenějším knížkám. Už jsem ji četla několikrát a pokaždé ji beru do ruky s pocitem, že si její obsah moc nepamatuju, abych záhy zjistila, že se mi už celá pěkně vryla pod kůži. // Takže ani vy nezapomínejte, že nám smysly servírují svět, tak jak si myslí, že ho chceme vidět. Že když se kolem sebe začnete dívat novýma očima, otevřou se vám nevídané možnosti. Poslouchejte svůj unikátní vnitřní hlas a žijte podle vlastních pravidel. Otevřte se novým možnostem a snům. A ostatním dopřejte to samé. Dejte lidem kolem sebe důvěru. Místo kritiky nabídněte podporu. Spolupracujte. A hlavně se při tom neberte moc vážně! 

Miguel Ruiz: Láska, vztahy a přátelství 
Zajímavá knížka z pera autora Čtyř dohod (která by podle mě měla být na seznamu povinné školní literatury). Tady je oficiální anotace, která je na můj vkus trochu moc "ezo", ale v kostce hezky shrnuje, o čem knížka je: "Toltécká tradice říká, že k naší pravé povaze nás vede štěstí, svoboda a láska. Prvním krokem je vědomí. Chceme-li najít svobodu, musíme si uvědomit, čím opravdu jsme. Druhým krokem je přeměna. Musíme se naučit být duchovními bojovníky, musíme sledovat své akce a reakce, abychom se osvobodili od svých znalostí, jež nás zotročují. Láska je výsledkem dokonalého zvládnutí vědomí a přeměny. Z hlediska Toltéků tvoří všechno na světě láska."

Harold S. Kushner:  Living a Life That Matters: Resolving the Conflict Between Conscience and Success (česky vyšla s názvem Aby měl život smysl)
Další knížka, ke které se ráda vracím. Myslím, že z názvu je celkem zřejmé, o čem pojednává. Tenhle americký rabín je ale hlavně autorem bestselleru Když se zlé věci stávají dobrým lidem, který napsal po smrti svého syna. 

Ondřej Nezbeda: Průvodce smrtelníka 
Knížku mi doporučila jedna z vás (díky, Michaelo!) a byla to trefa. Nějak se v tomhle tématu poslední dobou nacházím a často se k němu vracím. Jak naznačuje podtitul knížky, jedná se o průvodce situacemi, které mohou nastat v péči o umírající a nevyléčitelně nemocné. Přiměje vás ale i k zamyšlení nad tím, jak bychom jednou chtěli sami odcházet. Kromě praktických rad, jako je zajištění domácí péče, popis fungování domácích hospiců, možnost léčby bolesti či rady k sepsání vlastního dříve vyslovené přání, v ní najdete celou řadu zajímavých rozhovorů s odborníky i s lidmi, kteří se zblízka se smrtí setkali. 

Renata Červenková, Radkin Honzák: Všichni žijem v blázinci. Současnost očima psychiatra
Rozhovory novinářky Renaty Červenkové s renomovaným psychiatrem a psychoterapeutem Radkinem Honzákem o dnešním světě. Čtivá a vtipná knížka se zajímavými názory od někoho, kdo padesát let naslouchá lidským strastem. Ideální dárek pro vaše rodiče.

Oliver Sacks: Muž, který si pletl manželku s kloboukem 
Pokud jste přečetli alespoň pět knížek o seberozvoji, nejspíš jste v některé z nich narazili na odkaz na tenhle titul. Konečně jsem se k němu dopracovala a přečetla. Jde o sbírku příběhů pacientů slavného newyorského neuropsychologa Olivera Sackse, která dokazuje, jak je mozek složitý a neurologické poruchy různorodé (a občas komické). 

Shaun Matthews: Umění vyváženého života: Správná výživa a správný životní styl pro váš tělesný typ podle tradice ájurvédy
Praktický průvodce ke zepšení života, který vychází z tradičního indického způsobu léčení ájurvéda. Doporučuju jako vhled do jiné kultury péče o svého ducha i tělo.

Hana Machalová: Do světa / Cestujte chytře, levně a často 
Kdo mě znáte, víte, jak moc mi cestování chybí. Nějak se teď ale cesty za hranice nepotkávají s mojí rodinnou situací a rozpočtem. Tuhle knížku jsem si zkraje roku koupila jako útěchu a spolu s The Grand Hostels: Luxury Hostels of the World snila o tom, že zase brzy někam pojedu. Pro jistotu jsem si to pojistila předsevzetím, že se podívám do tří zemí. A povedlo se. Jen teď nevím, jestli se mi to letos podaří zopáknout...

Brian Tracy: Snězte tu žábu!
Je jednou z vašich neřestí prokrastinace? Tak tahle knížka vám možná pomůže. A když ne, tak si aspoň uvědomíte, proč prokrastinujete a nabídne vám několik praktických kroků, jak s odkládáním důležitých rozhodnutí a činů bojovat.

Chip Heath, Dan Heath: Switch / How to Change Things When Change Is Hard 
Úlovek z Levných knih o tom, jak na potřebné změny. 

Pete Leibman: Získal jsem práci snů a vy můžete taky 
Tahle na mě zase čekala zdarma k nákupu jiného titulu. Dohromady jsem si snad ale díky nim do života jednu podstatnou změnu přivolala.

James Altucher: Naučte se říkat ne
Naučit se ve správnou chvíli odmítnout (ne)správnou věc není úplně lehké. Tahle knížka (zase za pár korun z Levných knih) vám k tomu možná ukáže cestu.

Robert T. Kiyosaki: Rich Dad Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not! 
Jak tak koukám,tak jsem loni ty anglické Levné knihy docela plenila. Tuhle v nějakým časopise někdo doporučoval jako stěžejní knihu jeho/její kariéry. Mě jenom utvrdila v tom, že bohatá nikdy nebudu. A to vůbec neva. Raději jsem spokojená s tím, co mám. 

3 komentáře:

  1. Need The To Hire A Hacker❓ Then contact PYTHONAX✅

    The really amazing deal about contacting PYTHONAX is that the Hack done by us can’t get traced to you, as every Hacking job we do is strongly protected by our Firewall. It’s like saying if anyone tries to trace the Hack, it will lead them to us and we block whatever actions they are doing.

    We have been Invisible to Authorities for almost a decade now and if you google PYTHONAX, not really about us comes out, you can only see comments made by us or about us.

    Another Amazing thing to you benefit from Hiring our Hackers is that you get a Legit and the best Hacking service, As we provide you with Professional Hackers who have their Hacking Areas of specialization.
    We perform every Hack there is, using special Hacking tools we get from the dark web.

    Some list of Hacking Services we provide are-:
    ▪️Phone Hacking & Cloning ✅▪️Computer Hacking ✅▪️Emails & Social Media Account Hacking✅▪️Recovering Deleted Files✅▪️Tracking & Finding People ✅▪️Hunting Down Scammers✅▪️Hack detecting ✅▪️Stealing/Copying Files & Documents From Restricted Networks and Servers ✅▪️Credit Score Manipulation ✅▪️ Deleting Criminal Records✅▪️Bitcoin Multiplication✅
    ▪️Binary Option Money Recovery ✅▪️Scam Money Recovery✅ And lots more......

    ✳️ SPECIAL HACKING SERVICES-: we also specialize in Scam Bounty, as we chase down SCAMMERS and help individuals RECOVER Money stolen from them by this online SCAMMERS. Please be watchful about this SCAMMERS. They post ❌ENTICING TESTIMONIES and it quite Convincing.


    Whatever Hacking service you require, just give us an Email to the Emails Address provided below.
    pythonaxhacks@gmail.com
    pythonaxservices@gmail.com

    PYTHONAX.
    2020 © All Right Reserved.

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky ráda čtu, ale tolik knížek jsem ještě nepřečetla, natož za jeden rok. Nejvíc teď čtu dětské knížky synovi před spaním. Když mám večer ještě energii, tak si ráda přečtu i nějakou knížku pro dospělé :-) . U postele mám závěsný organizér na knížky, tak tam na mě pěkně čeká :-) .

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat