pátek 23. listopadu 2012

Čtenářský deník

Ilustrační foto: Bart Heird / Foter / CC BY-NC-ND


Za posledních 9 měsíců jsem přečetla spoustu knih. Těhotenských i netěhotenských. Tady je přehled těch, které byly pro moji přípravu na mateřství nejpřínosnější.

Heidi Murkoff a Sharon Mazel, What to Expect When You're Expecting / Americká předporodní klasika. Informativní, věcný a zajímavý průvodce těhotenstvím bez fotek nastávajících maminek v odstrašujícím oblečení a tatínků se slušivým knírkem. Po úspěchu knihy vznikla i stejnojmenná webová stránka, na které jsem byla zaregistrovaná a pravidelně dostávala těhotenské informace.

Hovory s porodní bábou: Knižní rozhovor Jany Doležalové s registrovanou porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou / Rozhovor s Ivanou Königsmarkovou jsem přečetla na jeden zátah. Přesvědčila mě, že porodu se nemusím bát a že i když to s naším porodnictvím není mnohdy ideální, věci se mění k lepšímu. Vydalo ji nakladatelství Argo a lze ji koupit například v internetovém obchodu Kosmas.

Deepak Chopra, Magické začátky, okouzlené životy / Pohled na vznik života z trochu jiného úhlu. Známý americký lékař a spisovatel (a tak trochu guru) indického původu v ní spojuje poznatky arjuvédy s poslednímy vědeckými výzkumy. Knížku vydal Knižní klub.

Meredith F. Small, Naše děti, naše světy. Jak biologie a kultura ovlivňují naše rodičovství / Kniha od kulturní antropoložky Meredith F. Small mě přimněla k zamyšlení nad mými motivy k určitému typu výchovy a zároveň mě uklidnila, že se děti dají vychovávat různě a přesto naši výchovu přežijí. Více o knize na stránkách nakladatelství DharmaGai.

Jean Liedloff, Princip kontinua / Z téhle knížky jsem si odnesla hlavně myšlenku, že dítě potřebuje aktivní rodiče, od kterých okouká a pochopí okolní svět. Ze začátku potřebuje hodně blízkosti, aby dosáhlo pocitu bezpečí, od určitého věku zase volnost, aby si mohlo okolí ošahat samo. Teorie je to pěkná. Uvidíme, co ukáže praxe... Více informací o knížce lze dohledat u nakladatele, kterým je opět DharmaGai.

Slovie Jungreis-Wolff, Raising a Child with Soul: How Time-Tested Jewish Wisdom Can Shape Your Child's Character / Knížka, z které čiší láska k mateřství, dětem a židovským tradicím. Pořídít se dá třeba na britském Amazonu.

Tom Hodgkinson, Líný rodič / Tom Hodgkinson ve mě aspoň na chvilku vzbudil rychle prchající naději, že si dám nohy na stůl a Erwín se se svou výchovou popere sám. O téhle knížce bylo napsáno mnoho, sehnat ji lze pravděpodobně v každém knihkupectví.