pátek 13. září 2013

Jom Kippur

Dneska se soumrakem začíná Jom Kippur, jeden z nejdůležitějších židovských svátků. Budeme až do zítřejšího večera bez chleba a bez vody, zpytovat svědomí a doufat, že se nám podaří příští rok zvládnout líp. Abych pro vás toto vážné téma trochu odlehčila, předkládám promo video k zajímavé a vtipné výstavě The Whole Truth, kterou jsme viděli v Berlíně. Pro mě bylo největším překvapením zjištění, že členové královské rodiny byli po několik století obřezáváni židovským mohelem. Tuto tradici přerušila až Lady Diana. Pokud máte k židovství nějaké otázky a báli jste se zeptat, klidně se ptejte. V pondělí vám odpovím. Zatím se mějte pěkně a hezký víkend!

3 komentáře:

  1. Našla jsem si, co strejda Google na tento svátek svátků, hmm, zpytující až depresivní - a pak jsem narazila na Ž 97:11 a to je fakt krása. Tak radostně rozjímavej Jom Kippur :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Poctivým lidem světlo vychází, radost je dána upřímným? Také jsem si to musela najít :-) Jak jsem nedávno poznala (a také jsem poznala, že někteří lidé s tím mají velký problém), zpytování může být depresivní, návrat do minulosti, do časů, kdy člověku někdo ublížil, nebo kdy jste vy někomu ublížili, může být těžké. Ale pokud je člověk upřímný a odpustí sobě i druhým, opravdu z hloubi srdce, něco se vyléčí... a světlo vyjde... a radost je vám dána. Je to prostě super. Přijde mi, že kolikrát lidi ve zpytování svědomí (ať už je to křesťanská zpověď, nebo židovský jom kippur) vidí jen nějaké povrchní přiznávání se k něčemu a slibování něčeho a.. pak jdu a hřeším si klidně dál. Ale to je velký omyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zpytovani svedomi nebo takova osobni inventura chcete-li, je dobra vec, at uz vas k tomu vede nabozenstvi, osobni filosofie, psycholog nebo treba nejaky clanek v casopise. Ja jsem rada, ze k tomu mam diky svatkum pravidelne urceny cas. (Nejsem totiz jinak moc disciplinovana.) Je to taky dobra zaminka, zeptat se Typosky, jestli ho necim nestvu. Problemy se totiz daleko snaz resi v zarodku, nez kdyz je nechame, aby nam prerostly pres hlavu...

      Vymazat