středa 4. září 2013

TO CHCI! / SLADKÝ ROK

Šana tova u`metuka! Hezký a sladký Nový rok vám přeju. Všem. Těm co se dnešní oslava týká i těm ostatním. Sladkých přání není nikdy dost. Abychom si to pojistili, budeme dneska při slavnostní večeři namáčet challu a jablka do medu. A abych nám to posichrovala na tuty, upekla jsem včera lekah - medovík. Recept je docela jednoduchý a najdete ho níže.

LEKAH / MEDOVNÍK  

6 vajec
1 1/2 hrnku cukru
1 1/2 hrnku medu
1 1/3 hrnku oleje
1 1/4 hrnku teplé vody smíchané s 6 lžícemi instantní kávy
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičky jedlé sody
3 1/2 hrnku hladké mouky
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky mletého kardamomu
2 lžičky mletého zázvoru
1/2 hrnku whiskey

Vyšlehejte vajíčka s cukrem, pak přidejte tekuté ingredience a dobře promíchejte. Pak vmíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a koření. Já použila do receptu koření, které jsem zrovna měla po ruce. Originální recept ze stránky Chabbadu, vy ale klidně můžete použít koření do perníku. Vlejte do mělké formy a a při 150ºC pečte asi hodinu. Já jsem použila formu na bábovičky a srnčí hřbet, ale bábovičky vám úplně nedoporučuju. :)

Těsto je dost tekuté, dírkami v bábovičkách proteče a vy si na dně trouby vyrobíte pěkné medové spečence.

2 komentáře:

  1. Jé, tu je super. Zrovna včera jsem si říkala, že bych dceři mohla na svačinu něco sladkého i sama upéct. Dopoledne, proč ne, a když to upeču já, tak aspoň budu vědět, co v tom je a hlavně jak moc je to sladké :-) A krásný Nový rok přeji! Židovské svátky mě vždycky zajímaly a vůbec Židé... manžel mi nedávno dokonce začal říkat původní hebrejskou obdobou mého jména. Od té doby, co tak označovali jednu hrdinku ve filmu, na který jsme se dívali v TV. Tenkrát pochopil, kdo vlastně jsem :-))) Kdysi jsem dělávala rozhovory s Židy přeživšími holocaust, bylo to strašně zajímavé. Strašně silné osudy a hlavně ti lidé se stále radovali ze života. Neuvěřitelné. Tak ať se radujete i Vy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky! Jsem rada, ze jsem vas clankem potesila. Buchta je dost sladka, ale moc dobra. Snad bude i ten nadchazejici rok takovy!

      Vymazat