čtvrtek 12. září 2013

Berlin Love / Berlín s batoletem

Fotka je z KulturBrauerei, kulturního pivovaru
Berlín, má láska. Jak už jsem hlásila, před dvěma týdny jsme vyrazili na další cestu do Berlína. I tentokrát jsme sebou vezli Erwína, což byla výzva, protože sedět celý den v kočárku, mu už nevoní. Změny naštěstí snáší dobře. Cestu jsme si tedy užili náramně. Všichni tři. A vy teď můžete do Berlína nakouknout s námi...




Opět jsme hojně využívali dostupnost exotických pokrmů. Hned první den jsme si k obědu dopřáli lahodné krabičky bento v japonské restauraci Hashi. Naproti byl super podnik s vietnamským street food District Mot. Příště určitě vyzkoušíme. (Povšimněte si nového účesu a topu od Chi-chi, který jsem dostala od Typošky k Roš Ha-šana!)

Před cestou jsem se pečlivě připravila a vytipovala lokality s kavárnami, kde budeme moct Erwína vypustit, aby se trochu protáhl. Když jsme minule díky tipu bloggerky Sandry Juto seděli  v Prenzlauerburgu v kavárně Wohnzimmer, přes ulici jsme koukali na park, kde se to rodiči s dětmi jen hemžilo. Po malém internetovém průzkumu se ukázalo, že uprostřed náměstí / parku Helmholtzplatz je dětské hřiště s kavárnou Kiezkind Kindercafe, která má dokonce i vnitřní pískoviště. 

Kousíček odtud je Das Spielzimmer - moc útulná kavárna s dětským koutkem pro batolata a super hernou pro větší děti. (Nerada fotím místa, kde se nachází i jiné děti než to moje a tak se na fotky musíte podívat na jejich webu.) Ve stejné ulici nás překvapil obchod Tuzex, který nabízí české pochutiny a předměty z Čech.

Před touhle českou "kulturní" oázou, můžete vzdát hold i Karlu Gottovi.


Poprvé jsme měla možnost ochutnat vyhlášené vietnamské bagety bahn mi. Všude jsem je zatím viděla jen s vepřovým nebo hovězím masem. V deli Babanbe je servírují i s marinovaným tofu nebo s tuňákem. A ta majonéza ochucená chilli a limetkou! 


Vynikající sandwich, salát nebo polévka a domácí ledový čaj v menu za necelých 9 euro. Až se budete příště toulat Kreuzbergem, určitě sem zavítejte! Blízko stojí i bývalá dívčí židovská škola, do které už jenom kvůli architektuře stojí za to nakouknout. Sídlí zde dvě galerie, muzeum rodiny Kennedyů a über-hip podnik Mogg and Melzer


Abyste viděli, že jsme celou dobu jenom nevysedávali po kavárnách a necpali se asijským jídlem, tady je fotka z Židovského muzea. Geniální budova od architekta Daniela Libeskinda místy vyvolává tíseň, ale rozhodně stojí za návštěvu. 

A když už mluvíme o tísnivých místech, neděle byla ideální den na procházku po Karl Marx Allee. Všechny obchody byly zavřené a počasí bylo sychravé tak akorát. Cestou jsme narazili na takové skvosty jako byl Restaurant Moskva.

Nebo připomínku toho, že jsme v tom jeli s dederónama společně.

Celkový dojem z Berlína jsme si ale touhle vycházkou betonovým skanzenem nenechali zkazit a užili jsme si i nějakou tu legrandu.


Putování jsme zakončili v příjemné kavárně Milch und Zucker. A skončíme tu i můj report. Doufám, že se vám líbil a bude vám i trochu užitečný!

12 komentářů:

  1. pěkná reportáž, hezky jste si to užili :-)
    jídlo láká:-)
    berlin mám moc ráda, je to různorodě namixované město s dynamickým potenciálem.. jestli ještě někdy studovat, tak v berlíně..
    to je super, že ty cesty chlapeček tak dobře zvládá..
    u nás to zatím moc nevychází (4. měsíc - vyloženě v kavárnách- restauracích se mu nelíbí)
    snad jednou..
    pěkný víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Erwin je plne kooperativni ditko. Kavarny se mu libi, cestovani mu nevadi, vzdycky dobre spal i jedl. Az se obcas bojim to pokouset a mit druhe dite. Abych nebyla prekvapena, jake to je mit "normalni" miminko. Erwin si ale sourozence zaslouzi, takze pokud se to podari, casem mu snad nejaky pribyde. :)

      Vymazat
    2. druhé mimi může být zas jinak úžasné (a obohacující :-)
      náš chlapeček je například (po určité době vyprávění, mazlení a hraní si - cca 2 hodky)rád sám (cca též 2 h. :-) pozoruje stromy, slunce, zvířata .. a my máme svou tichou chvilku :-)
      tak tedy..hlukoký, očistný a mocný jom kipur.. a vše dobré :-)

      Vymazat
  2. moc diky za super reportaz a vsechny tipy!! chystame se na jare taky do berlina, vse vyuzijeme!!! - pritel je nemec a nikdy tam nebyl (!!!) a ja si chci zavzpominat na 2004, kdy jsem tam zila - urcite se toho spousta zmenilo. no a zidovske muzeum je naprosto jedinecne... ted v rijnu poprve s malym poletime, tak uvidime, jak to zvladne a pak buknem berlin:))
    ps. vypadas skvele - jsi zhubla?? ne fakt, moc ti to slusi:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, diky, pochvalnych vzkazu na tema, jak dobre vypadamneni nikdy dost. :)
      Berlin je fakt uzasnej, urcite se vam tam bude libit. Mrkni se i na minulej report a na tu Sandru Juto.

      Vymazat
  3. Report se mi líbil a moc bych si přála, aby mi byl i užitečný! :-) A Erwín už není žádný mimino - možná to dělají ty vlay, ale už je to velkej kluk :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasy - samozřejmě :-)

      Vymazat
    2. Vsak ho treba jednou vyuzijes! Jo, Erwin je vlasac. Vypada uz jako malej clovicek. :)

      Vymazat
  4. To byl skvšlý reprot, nejlepší.) Top od chi-ch velmi chválím a fotky celkově, jídlo vypadá skvěle a Ty ještě líp.) A Berlín bych taky ráda jednou navštívila, ale přes samou práci není kdy. Závidím všem, co jsou na mateřské:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky. Ty tvoje super saty jsem tam taky zahlidla, nakonec to ale vyhral tenhle top.
      Musim rict, ze na cestovani je materska dobra. Jen si behem ni nemuzes vzit poradnou dovolenou...

      Vymazat
  5. Super reportáž a díky za všechny tipy na baby-friendly kavárny. Snad se tam s malou taky brzo vypravíme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky! Pokud se tam vypravite, urcite se vam tam bude libit! My mame vyhodu, ze mame kde bydlet. Jinak je to cestovani s batoletem trochu narocnejsi...

      Vymazat