středa 9. dubna 2014

TO CHCI! / KLID A NOHY V TEPLE

Před pár dny jsem nevychytala počásko, vyšla si jenom v balerínkách a večer trochu nastydla. Není to nic vážného, vlastně jenom smrkám, jsem trochu unavená a nic necítím - což není při některých mateřských povinnostech vůbec naškodu. Potřebuju teď prostě jenom klid a nohy v teple. I bez únavy z nastydnutí a z nočního sledování krimi seriálů, poslední dobou přemýšlím, jak bude Kusanec vypadat v budoucnu. Od května nastupuju na částečný úvazek zpátky do práce. Jsem domluvená na jednom až dvou pracovních dnech v kanceláři + pár hodinách práce z domova. Těším se, ale zároveň se trochu obávám, jak to jako rodina zvládnem. Jeden svět byl lekce. Krátkodobě se dá bez újmy přežít kdeco, jak si ale nastavit dlouhodobý pravidelný režim tak, aby všechno fungovalo, jak má a my zůstali v pohodě? Jak bude částečné odloučení snášet Erwín? Toť otázky, s kterými se potýká každá pracující rodina. Teď je řada na nás a já jsem zvědavá, jak se s tím poperem. Kdy jste se do práce vracely vy? Mohly jste pracovat na částečný úvazek nebo jste do práce skočily rovnýma nohama? Máte nějaké tipy, jak to zvládnout?

16 komentářů:

  1. Jsem doma už skoro pět let. Nedělala jsem práci, která by byla tak zajímavá a dobře placená, aby se mi vypaltila jak odloučení tak hlídání. Občas si říkám, že by to nejakou práci chtělo (nejen kvůli penězům). Hodně přemýšlím co bude, až budou i malému Kubovi tři a budu pracovat muset. Jak jsem psala, práce kam se mám vrátit nebyla zrovna to ono. Přemýšlím i o nějakém podnikání, ale nevím jestli na to mám dost odvahy. Každopádně ti přeji, ať ti to všechno vyjde a pěkně klape!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Doufám, že návratu nebudu litovat. A tobě přeju šťastnou ruku s výběrem budoucího zaměstnavatele!

      Vymazat
  2. Já byla doma taky pět let a pět let jsem částečně pracovala z domova. První rok pohoda, druhý rok taky pohoda, pak + 1 dítě, trošku adrenalinu, ale pořád relativně pohoda. Pak - 1 dítě do školky, takže taky docela dobrý, poslední pátý rok mě to přestalo bavit, ale ze setrvačnosti a i kvůli penězům jsem to doklepala. Od září v práci na 100% a opruz největší, přestávám v tom vidět smysl a dost intenzivně promýšlím změnu. Pořád nemůžu najít tu rovnováhu, ten pocit, že musím, výčitky, když děti marodí, ještě větší výčitky, když je posílám do školky a nejsou ve 100% pohodě. Prostě na těch kecičkách o sladění rodinného a pracovního života něco bude, mě se to po půl roce pořád nedaří. Tak ať vám to klape. Káťa H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Práci na plný úvazek si zatím vůbec neumím představit. Dva dny v týdnu, jak to mám domluvené, mi přijdou jako zdravé rozptýlení pro nás pro oba. Líbilo by se mi, kdyby to tak šlo i do budoucna. Od kamarádek vím, že plný návrat do práce je velký stres. A nejen kvůli logistice, ale právě kvůli pocitům, o co s dětmi přicházíš. Držím place, aby se ti brzy podařilo tu rovnováhu najít!

      Vymazat
  3. S prvorozenou jsem se do práce vracela částečně v jejích 10m. Pomohla babička, později, jak se můj úvazek rozšiřoval, taky miniškolka. Upřímně musím říct, že mě miminkování nebavilo, takže jsem do práce chodila pro čerstvou energii.
    S druhorozeným je to jinak. Od začátku vím, že je to pravděpodobně naposledy, takže si to užívám. Samozřejmě, že někdy lezu po zdi, ale ve srovnání s prvním mateřstvím zkrátka užívám. Do práce jsem slíbila návrat po 6 měsících, ale synek byl velmi uplakané závislé miminko, takže do roka zcela nehlídatelný. Teď už by se snad i hlídat nechal, ale k mé škodě se změnily okolnosti.
    To jak je u nás nastavená MD a RD mi připadá jako cesta do pekel, ale ten problém je tak široký, že nevím, z kterého konce začít kritizovat. Pro začátek by mi stačilo, kdyby stát všem dětem garantoval školku. Hezký pátek, Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si naopak myslím si, že na tom ve světovém měřítku nejsme zas tak špatně, i když to ideální rozhodně není. Chybí místa ve školkách, částečné úvazky a taky mi vadí sociální tlak okolí, pokud maminka s dětmi doma ty předepsané 2-3 roky s dítětem nezůstává. Na druhou stranu pamatuji doby, kdy si ženy mohly na RD přivydělat jenom 2500Kč a pak o podporu přišly. Nějakou dobu jsem žila v USA, kde se maminky běžně do práce vracejí už po šestinedělí, což mi přijde šílené. Nikdo jim ale žádné peníze nedá a místo jim déle nedrží. Ve Francii, jak se s tím teď potýká Vanilka z blogu Luxusní život Vanilky, se mámy vrací do práce ve třech měsících. Nikde ten systém dokonalý není a dobře jsou na tom vždycky spíš ti, co si mohou finančně dovolit nějakou alternativu. Tobě přeju hodně štěstí, aby se ti nějaké ideální řešení brzy podařilo najít! :)

      Vymazat
  4. Vracim se do prace na podzim, nejspis na 30h tydne. Synek (v te dobe 18m) pujde do jesli. Bude to myslim tak akorat pro nas pro oba:) Vyhodou je, ze jesle od mesta jsou zdarma a v privatnich se jen doplaci 100 € mesicne. Casem pak prejdu na plny uvazek. Takovy je plan:) ale je mi jasne, ze ze zacatku bude dost nemocny, z jeslicek, takze, kdo vi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych šla raději taky až na podzim, ale místo se uvolnilo teď a do podzimu by mi ho někdo vyfouk. Ze začátku budu mít paní na hlídání + jeden den si vezme na starosti Typoška nebo mamka. Od podzimu mi vyšla skvělá školka a to pak asi taky přijdou nemoce. Nějak to ale budeme muset zvládnout...

      Vymazat
  5. strašně by mě zajímalo, co děláš - aspoň obor:) prosím:) Já jinak mám dny, kdy chci strašně zpátky do práce, jindy naopak, každopádně cítím, že bych si ráda doplnila vzdělání a začala dělat trochu něco jiného a na to je mateřská celkem geniální, až na to, že to stojí strašně peněz a ty se na mateřský zrovna nedostávají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo. Taky jsem chtěla jít zpátky do školy. Dokonce jsem se i na jednu hlásila, ale pak se ukázalo, že to bude spíš koupený titul a to mě mě moc neláká. Jinak ale pracuju v kultuře/veřejné diplomacii/státní správě. Posledních několik let jsem strávila v Českých centrech, potažmu v Českém centru Praha, kam se budu i vracet.

      Vymazat
  6. Drzim pesti at vse skloubis podle svych predstav a urcite se i do prace tesis? Aspon si pak budes Erwinka uzivat jeste vic :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Dva dny v týdnu budou podle mě pro nás pro oba zdravé a o to víc si to pak spolu užijem.

      Vymazat
  7. Já jsem pracovala z domova celý první rok. Pak jsem šla zpět do kanceláře - první měsíc na částečný úvazek (2-3 dny v týdnu). A protože to dcerka snášela víc než dobře (hlídají prarodiče, resp. jeden z nich), tak od jejich 14 měsíců chodím na plný úvazek. Myslím, že na všech stranách panuje spokojenost :-) S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super. Já se na plný úvazek zatím necítím, ale zpátky do práce ano.

      Vymazat
  8. Tipy žádné pro tebe nemám neb naše robátko ještě někde chodí po houbách ;-)
    Ale ty teplé domácí botky, ty chci!!!
    Přeji do května ladné vykročení a pohodu na všech frontách!

    OdpovědětVymazat