středa 2. září 2015

Roš ha-šanové přípravy / Gafna z blogu Lo ba-šamajim


Moje kamarádka Gafna si nedávno založila blog o židovské výchově, kterému dala název Lo ba-šamajim, což je hebrejský výraz pro "není to žádná věda." Židovskému vzdělávání se věnuje profesionálně a je pro mnohé inspirací pro svoje hluboké znalosti a laskavý a přístup k judaismu a jeho předávání dalším generacím. Protože se u mě na blogu občas také židovské téma objeví, domluvily jsme se, že budu moct některé její články publikovat i tady. První společný počin jsme věnovaly přípravám na Roš ha-šana, tedy židovský Nový rok. Myslím si, že v něm najdou inspiraci i ostatní rodiče. Vyrábíte třeba s dětmi v prosinci novoroční přání, vaříte společně nějaké tradiční jídlo a povídáte si pak u večeře o uplynulém roce a vašich plánech a snech do toho dalšího? Na jedinou tradici, kterou si z dětství pamatuju já, je sledování televarieté... Pokud to máte stejně, možná by stálo za to nějakou novoroční tradici u vás doma zavést. Přeju vám hezké počtení a budu ráda, když nám s Gafnou dáte vědět, jestli se vám článek líbil a jestli máte nějaké konkrétní téma, které by vás příště zajímalo.


Pokud jste se v sobotu v noci podívali na oblohu, nemohli jste přehlédnout krásný úplněk. Poslední měsíc židovského roku elul je ve své půlce a Roš ha-šana je za dveřmi. Letos jsou všechny židovské svátky velmi blízko začátku školního roku, a tak je více než kdy jindy dobré mít plán na to, jak vše beze spěchu zvládnout. Co tedy budeme potřebovat?

1. Rozmyslete si, co je pro vás během svátků důležité a jaké je chcete mít
Je pro vás důležitější strávit intimní čas s rodinou, nebo naopak pozvat spoustu hostů a uspořádat velkou slavnostní hostinu? Chcete vařit sami, nebo raději půjdete na některé ze svátečních jídel k někomu na návštěvu, na židovskou obec nebo do Chabadu?  Na Roš ha-šana je příjemné, že trvá dva dny a je tedy možné udělat vlastně všechno z výše jmenovaného. Je dobré ale všechna jídla promyslet dopředu, včas pozvat hosty a včas si zarezervovat místa na obecních seudách (slavnostních hostinách). K tomu je dobré naplánovat, kam půjdete (pokud půjdete) do synagogy, zjistit, v kolik hodin bohoslužby začínají a je-li u nich nějaký program pro děti. Zvláštní pozornost věnujte informaci o tom, kdy se během bohoslužby bude troubit na šofar, abyste právě tuto část neprošvihli.

2. Nakupte si předem vše, co budete potřebovat
Roš ha-šana je z pohledu příprav a opatřování různých propriet velmi nenáročný svátek - žádné velké uklízení jako na Pesach, žádné kostýmy, jako na Purim - to hlavní je společné jídlo a společná oslava nového roku - to je vlastně velká úleva. Důležité je hlavně pořídit si vše, co budete potřebovat na slavnostní tabuli - zejména kulaté chaly, granátová jablka, normální jablka, med, hlavu ryby a pak podle svého uvážení také další potraviny na tzv. simanim,  kterým se podrobněji budu věnovat v dalším postu příští týden. Je dobré předem dobře naplánovat, co budete vařit, a podle toho připravit i nákup ostatních potravin. Já osobně předem uvážlivěji plánuji nákup masa a v dostatečném předstihu kupuji také kvalitní (rozuměj opravdu včelí) med a granátová jablka (ne vždy jsou před svátky k dostání všude.)


3. Promyslete si, jak zapojíte do oslav své děti
Míra zapojení dětí samozřejmě záleží na tom, co a jak plánujete na Roš ha-šana dělat. Snad se vám bude hodit některý z následujících tipů:
- upleťte s dětmi kulatou roš ha-šanovou chalu. Její příprava vůbec není těžká, návod najdete například tady nebo v návodném videu zde. Její příprava je trochu náročnější než u šabatového barchesu, ale děti motání výjimečného svátečního chleba přesto nebo právě proto moc baví.
- nechte děti, aby vám pomohly připravit slavnostní tabuli - aby prostřely, vyrobily jmenovky pro pozvané hosty, samy vymyslely dekorace nebo vám pomohly připravit ty, které vymyslíte vy. Tipy na jednoduché roš ha-šanové nápady na výzdobu stolu najdete tady, tady, tady nebo tady.

Využijte slavnostní večeři k tomu, abyste s dětmi reflektovali uběhlý rok a popřáli si to nejlepší do roku dalšího:
- vezměte si k večeři album fotografií z minulého roku a povídejte si s dětmi o tom, co hezkého a zajímavého jste v minulém roce zažili
- nechte každého u stolu říct, co se mu v minulém roce povedlo
- nechte každého říct, co si pro sebe do dalšího roku přeje a co by přál ostatním
a nakonec to nejdůležitější:
- nestresujte se, využijte svátky k tomu, abyste trávili čas společně se svými dětmi

Krásné sváteční období!

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Díky, Zuzko! Určitě spolu ještě něco připravíme...

      Vymazat
  2. Bez urážky, ale Gafna rozhodně hluboKé znalosti nemá, jinak by její blog nebyl plný chyb. Evidentně nezná ani takový základ jako je KICUR Šulchan Aruch, ale to je lehce odvoditelné jen z toho, že nedodržuje hlavní pravidlo pro cniut vdané ženy! Tedy z MINIMÁLNĚ 80% zakryté vlasy. Ale s tím má v Čechách problém většina žen, že ano? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo by jistě na světě snazší žití, dalo-li by se vše soudit jen na základě toho, jak moc má kdo zakryté vlasy :-) Přeji vám vše dobré. Gafna

      Vymazat