pondělí 7. září 2015

Podzim patří knihám...

Poslední týden jsem zažila několik inspirativních setkání, které mě navedly na čtyři knížky, které bych si ráda v dohledné době přečetla. Několik let v Americe se na mně podepsalo a baví mě číst o sebezdokonalování, seberealizaci, kreativitě a podobných tématech. Často se v regálech s touto literaturou najdou knížky s mdlým a nezajímavým obsahem, omílajícím jednu myšlenku na 200 stránkách. Věřím, že tyhle ale budou jiné a aspoň některá z nich se zařadí mezi ty, ke kterým se ráda vracím.

První z nich je Leading the Life You Want: Skills for Integrating Work and Life od Stewarta D. Friedmana a mluvil o ní Jaroslav Pašmik z VŠE na akci Sustainable Fashion Day, o které tu ještě uslyšíte. Stewart D. Friedman se dlouhodobě zabývá tím, jak vybalancovat soukromý a pracovní život a to je pro mě poměrně aktuální téma...

O knížce Surprise: Embrace the Unpredictable and Engineer the Unexpected, kterou napsaly Tania Luna a LeeAnn Renninger, jsem se dozvěděla na schůzce s ředitelem jedné významné londýnské marketingové agentury. Je vhledem do toho, jak jsme schopni zvládnout a využít moment překvapení v práci, vztazích a našich každodenních životech. Od téhle knížky si slibuju zajímavý podnět k mým studiím marketingu (a práci na projektu, o kterém vám brzy taky napíšu víc) i pár informací, které můžu vztáhnouti na svůj osobní život.

Knížka The Road to Character od Davida Brookse je na Amazonu označena jako Best Books of the Year So Far - tedy něco jako "V tuto chvíli nejlepší knihy roku 2015". Její české vydání, které ponese název Cesta k charakteru, se už připravuje. Záměr autora, který se proslavil svými sloupky pro New York Times a knihou The Social Animal, hezky shrnuli  na stránce Martinus"...v knize Cesta k charakteru (se) zaměřuje na hlubší hodnoty, které by měly být samotným základem našich životů. Reaguje na fenomén, který nazývá „kultura velkého já“ a který klade důraz na vnější úspěch. Vyzývá nás i sebe samotného k novému pokusu změnit rovnováhu mezi hodnotami spojenými s úspěchem, jako je bohatství, sláva a postavení, a hlubšími ctnostmi, mezi které patří laskavost, odvaha, pravdomluvnost nebo věrnost. Ty nejlépe poznáme, podíváme-li se kriticky na vztahy, které jsme vybudovali.

Na knížku Drive (česky Pohon: Překvapivá pravda o tom, co nás motivuje!) od Daniela Pinka, kterého jsem měla možnost v Americe slyšet naživo, se chystám už nějakou dobu. Jeho A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future (česky Úplně nová mysl: Proč budoucnost patří pravým hemisférám) se mi moc líbila, tak se třeba k téhle už konečně taky brzy dostanu...
---
Na které knížky se v dohledné době těšíte vy? Nebo už máte nějakou rozečtenou? Podělte se se mnou!

2 komentáře:

  1. Zdravím,
    znám velmi dobře knihu Pohon od Pinka a myslím, že je to přesně to co tady v ČR potřebujeme. Přestat se upínat na vnější motivy a začít rozvíjet vnitřní motivaci, dělat věci protože nás baví a ne proto, že je po nás někdo chce a kontroluje. Děti tohle umí dokonale a i nám by díky tomu mohla jít práce a další věci ještě líp a originálně.
    Všem moc doporučuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezky jsi to napsala. Už se na tu knížku těším!

      Vymazat