úterý 5. ledna 2016

Sedm věcí, kterými si zpříjemňuju čekání na porod

Dneska mám termín a zatím to vypadá, že z toho zase nic nebude. Jsem vlastně ráda, protože mám pořád pocit, že je ještě pár posledních věcí, které bych si potřebovala zařídit. Zároveň ale vím, že se toho pocitu nezbavím a že už mám to nejdůležitější - lásku, prsa, oblečení a základní výbavu - připravené a až dojde na věc, budu ready. I když mi to pořád přijde jako sci-fi. Opravdu tady budeme mít za pár dnů živé mimino?!? Tady je pár věcí, které mi čekání zkracují a zpříjemňují. A pokud se octnete ve stejné situaci, doporučuju vám dělat to samé!

1. Relax
Ten už ale není v tomhle stádiu žádný luxus, jako spíš nutná fyzická potřeba. Už jsem tu zmiňovala, že jsem schopná plnohodnotně fungovat jenom do oběda, pak se stroj zpomalí a já jsem se můžu věnovat jenom jednoduchým úkolům. Nebo si dát šlofíčka. A večer při upsávání Erwína dalšího. A v noci pak dalších sedm osm hodin sladkého spánku. Přiznám se, že se ani trochu nestydím a dopřávám si odpočinku plnými doušky. (A když už jsem u únavy, musím tu zmínit Sirup SALUS Floradix a poděkovat všem, kdo jste mi tenhle zázrak v komentářích doporučili!!! Poslední týdny jsem měla takový deficit železa, že jsem z toho občas měla mžitky před očima a pocit, že sebou někde praštím. Nebo usnu ve stoje. Naordinovaný přísun masa nepomohl a předepsané pilulky mi nedělaly vůbec dobře a tak jsem se jejich užívání trochu vyhýbala. Tenhle sirup mě opravdu zachránil. A to já - jako chronická odmítačka jakýchkoliv medikamentů - jen tak o něčem neřeknu. Pokud vás trápí podobný problém, můžete se o ném víc dočíst tady.)

2. Čas s Typoškou
Přes svátky nám částěčně fungovala školka a ačkoliv jsme byli v pokušení, tam Erwína nedávat, nakonec jsme ho hodným tetám přeci jenom na pár dní svěřili a užili si pár chvilek jenom ve dvou. Stihli jsme společně zařídit pár věcí, které jsme dlouho odkládali, a dokonce si i párkrát zašli jen tak na procházku, oběd a kafe. A to se v manželství s dětmi rovná skoro zázraku...

3. Setkání s kamarády
...stejně jako čas strávený s kamarády. Obzvláště těmi bezdětnými, se kterými si prostě rande na dětském hřišti dát nemůžete. V posledních dnech jsem se tedy snažila aspoň trochu tenhle deficit dohnat.

4. Rozmazlování 
V tomhle stádiu mi stačí málo. Třeba (skoro) horká vana plná bublinek. Po ní se mi totiž bude během šestinedělí pěkně stýskat. Nebo domácí manikůra a pedikůra, ke které jsem využila dárek od kamarádky, která mi dala sadu pro péči o nehty s leštičkou, díky níž se mi nehty krásně lesknou. A dokonce jsem si stihla zajít i ke kadeřnici na sestřižení ofiny a koupila si pyžamo, které moc jako pyžamo nevypadá, takže v něm můžu v případě nouze bez skurpulí strávit i celý den!

5. Pojídání jídel, která nějakou dobu budu muset omezit
Miluju pálivé jídlo a tak si ho teď užívám, co to jde. Adélka je na něj sice z břicha zvyklá, ale i tak jí třeba nebude v mlíku šmakovat a já ho budu muset omezit. Stejně tak jako luštěniny, kafe a mléčné výrobky.

6. Tvoření zásob
S předchozím bodem souvisí plánování a příprava jídla, které budu mít naopak během prvních dnů a týdnů k dispozici. S Erwínem jsem byla odkázána hlavně na špagety, což sice není chuťově špatná varianta, ale nutričně už je to horší. Tentokrát jsem trochu líp připravená, vytvořila jsem si zásobu jídla, sušeného ovoce a oříšků a v mrazáku na mě čeká několik mražených domácích lahůdek. Kromě toho mám připravený seznam jídel, které si můžu lehce ukuchtit i v běhu. Nejsem totiž ten ty člověka, který dokáže snídat až ve čtyři. Můj žaludek je jak hodinky a já jsem bez jídla mrzutá a nevrlá. A to pak není dobré pro nikoho...

7. Debordalizace
Nejsem úplně ten typ, co potřebuje mít doma všechno vypíglované a stresuje se špinavými okny - ostatně máme žaluzie, ale trocha domácí organizace mi před porodem přijde jako dobrý nápad. Už jenom kvůli uvolnění místa pro dalšího potomka. Navíc se mi s miminem bude už trochu hůř hledat čas na probírání starých časopisů, oblečení a nasyslených papírů a výstřižků. Dokonce jsem si založila účet na Modrém koníkovi, kde postupně hodlám poslat dál oblečení, hračky a knížky, které se mi už nehodí. Už jsou tam první vlaštovky, omrknout je můžete tady.

Jo a taky by to chtělo ještě pár posledích těhotenských fotek!
---
Co vy? Hnízdily jste nebo si spíš před porodem užívaly? A co byste nastávajícím maminkám doporučily před porodem stihnout?

5 komentářů:

  1. Radko, moc Vám to sluší! Přeji pohodový a rychlý porod a těším se na fotky miminka! Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím pěkně, nešel by zveřejnit ten seznam jídel na mrazák a lehce uvařitelný? Řeším to samé, byť teprve nastupuju na MD. Nejsem zrovna kuchyřinka :-( Díky a ať se daří :-) shanzie@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  3. máte recht, ten seznam by me taky zajimal:)

    OdpovědětVymazat
  4. Super tipy. Taky jsme se před porodem snažila nějak rozptylovat. Když byl přítel v práci, tak jsem se docela nudila. Zas ale na druhou stranu jsem měla dost času o sebe pečovat. O vlasy, nehty, atd. Lakování nehtů mě vždy hodně bavilo. Střídala jsem různé laky na nehty . Teď už na to tolik času není, ale až syn trochu povyroste, tak se těším, až na sebe budu mít zase víc času.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezky napsané! Vzhledem k tomu, že jednou z mých největších vášní je nakupování oblečení, tak pro mě bylo těhotenství jako takový dar z nebes. Rázem jsem měla záminku k tomu, abych si mohla začít nakupovat spoustu těhotenského oblečení. Třeba tady se mi povedlo sehnat jeden moc pěkný kabát.

    OdpovědětVymazat