středa 5. října 2016

Židovské pohádky / Dobrodinec Báruch

Právě nám začala sezóna židovských svátků a u té příležitosti bych se s vámi ráda podělila o jeden krásný knižní tip - sbírku židovských pohádek Dobrodinec Báruch

Pohádky napsala Ilse Weberová, která se narodila ve Vítkovicích v roce 1903. Od malička milovala literaturu, psala básně a divadelní hry a překládala českou poezii do němčiny a obráceně. Milovala děti a již ve dvacátých letech publikovala několik pohádkových knih. Pak ale přišla válka a Ilse byla deportována do Terezína a následně do Osvětimi, kde byla zavražděna i se svým desetiletým synem Tomíkem. (Není to zrovna optimisticky pohádkový úvod, ale realita je bohužel taková...)

Knížka obsahuje výběr sedmnácti pohádek, které vás zavedou do kouzelného světa židovských postav. Nechybí mezi nimi prorok Eliáš - obdoba kouzelných dědečků, kteří se zjeví chudému chlapci, ten se s nimi podělí o poslední skývu chleba a díky tomu se jim dostane pohádkové odměny.

Jen se v téhle knížce chudý chlapec jmenuje Rafael a Levi a ne Honza a na půvabných ilustracích od Lenky Jasanské mají oba pejzy.

Najdete v ní i talíř plný pochoutek, který přinesla neviditelná ruka na šábes chudé Rebece...

...nebo doprovodíte dobromyslného houslitu Cvi na vandru po světě.

Pokud se v židovské tematice vy nebo vaše děti úplně neorientujete, po stranách najdete u některých pohádek poznámky s krátkým vysvětlením. Dozvíte se tak třeba, kdo jsou to chasidi - i s odkazem na jednu z nejznámějších chasidských písní As der Rebe Tanzt/Lacht)...

...nebo základní vysvětlení pojmů vztahujících se k oslavě různých židovských svátků. 

Na konci knížky najdete ještě souhrný slovníček termínů, které by vás mohly při čtení mást. Knížka je opravdu moc povedá - jazykově i graficky. Erwín sice u čtení moc dlouho nevydrží, ale já si pohádky s chutí přečetla na dva zátahy. Teď, když jsem ji vyndala, mu je zase zkusím číst, tak uvidíme, jestli uspěju.

6 komentářů:

  1. Moc děkuji za inspiraci... myslím, že ač židovské svátky neslavíme, je potřeba sebe i naše děti vzdělávat a učit je tak vzájemnosti a toleranci k odlišnostem... knihu si určitě koupíme, byť na ni je u nás ještě čas... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také moc děkuji za další krásnou inspiraci,nádherné kresby,už se těším až si ji sama poprvé otevřu :-) Míla

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip.. myslím, že si je přečtu já, k průvodci Izrael od Lonely Planet a Dějinám židovského národa to bude báječný doplněk :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Šana Tova uMetuka a díky za tip, dávám na seznam, až přijedem na jaře do Prahy, ne, že bysme měli u nás málo židovských pohádek, ale všechny jsou v angličtině :-) Lehký půst na středu!

    OdpovědětVymazat
  5. Ta knížka vypadá parádně! Ještě k té Ilse a její rodině: její syn se naštěstí zachránil http://www.wintonfilm.com/pribehy-z-vasich-regionu/pibh-hanuse-webera.html

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka vypadá zajímavě. I já bych se z ní hodně naučila :-) . Já čtu synovi pohádky každé ráno a pak večer před spaním. Přes den mu pouštím pohádky v televizi, když potřebuji vařit nebo uklízet. Máme internetovou televizi , kde je spousta dětských programů, takže nekouká jen na nějaké pohádky, ze kterých by se nic nenaučil :-) .

    OdpovědětVymazat