pátek 10. listopadu 2017

Pár pátečních tipů #5 / Zahrada na niti a další zelené tipy

Květinářství Zahrada na niti jste už nejspíš zaregistrovali. A možná jako já váháte nad koupí těch nádherných závěsných květin a ozdob, protože u vás ztěží  přežije kaktus. Včera jsem byla na návštěvě u kamarádky, která několik kokedam má a jsou tak krásné! Ona prý tedy taky žádná velká zahradnice není a její skvosty s její péčí vydrží tak rok. Hodně mě nalomila a já celé ráno chodím po bytě a vybírám, kam bych si ji pověsila. Když si totiž jejich cenu přepočtu na počet řezaných květin, které u nás ročně protočíme, tak to nevychází vůbec špatně. Kromě několika dalších kousků z tohoto nápaditého obchůdku u mě dneska najdete i pozvánku na Green Beauty Market a několik Zero Waste tipů. A samozřejmě přihodím i několik akcí, které můžete podniknout s dětmi.
Tak schválně, ať se přihlásí ten, komu se tyhle kousky nelíbí! Všechny je najdete v e-shopu Zahrada na niti a ještě víc můžete vybírat v kamenném obchodě ve Školské (a odtud je to jen co by kamenem dohodil do ryze českého hračkářství Hugo chodí bos, kam si můžete zaskočit pro nějakou krásnou lokální hračku pro děti.)

Už minulý týden jsem příznivce přírodní kosmetiky lákala na Green Beauty Market, který vypukne dneska ve dvě. Ještě celou sobotu si pak můžete do galerie Laufen kousek od I. P. Pavlova přijít prohlédnout a koupit to nejlepší, co se dá u nás ze šetrné kosmetiky a drogerie najít.

Nedávno jsem od mamky dostala nějaký starší časopis s článkem o Zero Waste. Přinutil mě zapřemýšlet, co by se u nás doma dalo ještě v omezení zbytečného odpadu vylepšit. Článek nabízí pár jednoduchých triků, jak začít. Zelenáčům radí zakoupit skleněnou nebo nerez lahev na pití, na kafe s sebou pěkný termohrnek (já mám jeden krásně barevný od značky KeepCup, dětem i kojencům zase můžete na zimu pořídit novinku nerezovou lahvičku bez plastu značky Pura), na oběd krabičku, na brambory látkový pytlík, na smrkání a utírání látkové kapeníky, utěrky a ubrousky a pro trvanlivé potraviny chodit do obchodů, kde si je můžete navážit a odnézt ve vlastním obalu. To zní jako pár pravidel, které není zas tak těžké dodržet a přitom tím uděláte planetě (a jako vzor svým dětem) velkou službu. Koukala jsem, že docela obstojný výběr zero waste produktů má i Biooo (tady), tak se mrkněte, jestli se vás něco nezaujme.

Další zero waste inspiraci najdete na českých blozích Czech Zero Waste a Bez popelnice, případně na Zerowastehome, který založila průkopnice tohoto hnutí Bey Johnson. Další tipy i inspiraci najdete i na stránkách Zachraň jídlo a webu ochodu Bez obalu. Máte další tipy? Sem s nimi!

A teď už trochu kultury pro děti. Hodně z vás si určitě někde dopřeje pořádně propečenou svatomartinskou husičku, vypravit se můžete ale až do neděle i do Vily Štvanice, kde se bude konat již třetí ostrovní festival pro malé, větší i velké diváky plný divadla a hudby s názvem VILOmeniny.

V sobotu bude určitě krásná projekce filmu Píseň moře | Song of the Sea o tulení víle Saoirse, bílém kožíšku a písni, která dokáže zlomit i mocná kouzla čarodějnice Machy, kterou budou promítat v Kasárnách Karlín (jejichž návštěva bude určitě sama o sobě zajímavá. Když jsme tam dělali Noc literatury místní ochranka mi říkala, že tam straší. Tak bacha!) V Ponrepu dokonce promítají celý víkend pro děti a rodiče zdarma!

V neděli můžete zajít na dílničku Lvíček Arje na palubě archy, která se koná ve Židovském muzeu. Na dílničce se spolu s dětmi dozvíte jak to asi na palubě archy vypadalo, co si Noe počal s tolika zvířaty pohromadě. Po výtvarničení bude následovat prohlídka Klausové synagogy.

Ve středu 15. listopadu zase vyrazit na koncert Jana Vébrová v Divokých matkách.

Další tipy na podzimní výstavy a výtvarné dílničky najdete i v mém nedávném článku tady. Já se těším na nedělní randíčko s Erwínem, které začneme skládáním LEGO v DOXu v rámci akce Rebuild your City _ Build the Change. Co máte v plánu vy?
---
PS: Ještě jeden extra tip pro holky. Tento víkend končí výstava Manolo Blahnik – The Art of Shoes v Muzeu Kampa. My jsme tam byly minulý týden s kamarádkou a moc jsme si ji užily!

4 komentáře:

  1. Díky za nejen kulturní tipy :-) Ohledně zero waste - kromě Vámi zmíněných se inspiruji na reduca.cz, zijememinimalismem.cz, loveyourhome.cz Nebalenou kosmetiku a drogerii mají v Nebalenu, kupuji zde např. deodorant, tuhý šampon, mýdlo viz www.nebaleno.eu Potraviny lze bezobalově koupit také v Kosím zobu nebo Opoobchodu. Přeji hezké dny :-) Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Radko, klidne ti muzu pujcit knizku od Bey Johnson Domacnost bez obalu. Pripadne nekde u kafe nasdilim prakticke rady naseho rodinneho zero wastu, ktery teda k zero wastu uplnemu ma pomerne daleko, ale i tak jsme usli velky kus cesty. Myslim, ze nebydlime daleko od vas. Pokud bys mela zajem, klidne jen o knizku, odpovez na zpravu a poslu ti mail.
    Jinak z Holesovic je to primou linkou tram na Hradcanskou a Dejvice. A tam sezenes bezobalove jak potraviny (Bezobalu na Hradcanske + Country life kousek od Kulataku, pomerne hezky vyber), tak drogerii (Country life, Bezobalem si jista nejsem, chodim k nim na Tylak, tak nevim, o kolik je vetsi sortiment). Nove otevrely Country life primo na Letenskem namesti, takze tam zcela teoreticky take muzou byt bezobalove potraviny, ale jeste jsem se tam nedostala.
    Pekny verec, Dobromila

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou úúúžasný věci na zahradu! My teda taky nově zařizovali celou zahradu, kterou jsme převzali od babičky. Bylo to tam úplně jak po výbuchu :-D Hodně nám ale pomohl eshop http://vybavzahradu.cz/ , kde jsme naštěstí našli všechno vybavení na jednom místě a tak nám to přivezli vše najednou :-)

    OdpovědětVymazat