pondělí 8. dubna 2019

SLOU DAYS jaro 2019 / Nákupy v souladu s vaším svědomím

V pátek a v sobotu se v Praze konaly další SLOU Days / dříve Sustainable Fashion Days. Poslední roky jsem se naučila oblečení nakupovat jen v několika vybraných obchodech a na akcích, jako je tahle. Mám pak dobrý pocit z toho, že jsem udělala všechno pro to, aby oblečení, které nosím, vzniklo za podmínek, které souzní s mým svědomím. A taky se mi líbí, že vím, kdo moje oblíbené kousky vyrobil nebo vybral do svých obchodů. Nekupuju si toho moc, ale po návratu do práce jsem potřebovala doplnit skříň o několik kousků, ve kterých se budu přes den cítit dobře v práci a odpoledne pohodlně s dětmi. Vzhledem k mírné změně postavy (pořád doufám, že jen dočasné!), jsem chvíli hledala, co mi teď sluší. A nakonec se zamilovala do šatů, v kterých teď chodím skoro každý den. Na SLOU Days v karlínské Hauch Gallery jsem si tak pořídila jedny do sbírky - jsou z příjemné rifloviny od organické značky Serendipity. (Kupovala jsem je přímo o stánku Slou Days a na webu Serendipity už nejsou). Od minula jsem taky měla vyhlídnutou pohodlnou podprsenku  Meera Design a k tomu jsem si udělala radost náramkem od ARTcycleBALI, který byl ručně vyrobený  z použitých  pneumatik kupících se na ostrově Bali. Velkým objevem pro mě byla tvorba Lucie Komárkové , která pod svým jménem tvoří autorskou módu teprve něco přes tři roky.

Jde o oblečení šité na zakázku, které si v tuhle chvíli ještě nemůžu úplně dovolit, ale mrkněte sami, nejsou její šaty nádherné?

A pokud se navíc v létě chystáte s dcerkou na svatbu, můžete se u ní krásně sladit... Rozhodně budu tuhle značku držet v patrnosti a časem si třeba na nějaký její kousek ušetřím (v tuhle chvíli si dávám stranou peníze na pořádný zimní kabát.)

O kousek dál jsem (opět) pokochala krásnými kabelkami a taškami amsterodamské značky Oh My Bag, které u nás prodává Minimalista.

A hned vedle mě zaujala tahle krásná zeleň šatů od české značky SUTU,...

... v kterých byl spokojený i tenhle Buddha. Okoukla jsem taky novinky v Etik Butik, u kterých se dají sehnat basic kousky, jako jsou bavlněná trička, džíny a svetry.

Mezi botami mě zaujala nová značka Kave, která se dala do výroby tenisek ze zbytkových materiálů vyrobených na původních strojích. Boty jsou vyráběné v limitovaných edicích podle toho, jaký materiál se jim podaří sehnat. 

A pokud mezi vámi jsou ještě maminky těch úplně nejmenších dětí, možná vás zaujme možnost zapůjčení miminkovského oblečení u Ebbu.

Kromě oblečení byla k mání i přírodní kosmetika. Nešlo se nezastavit u éterické zakladatelky značky JaGaia. V nabídce má úžasný stáčený pleťový olej Miluju a Lípa pleťový olej.

Kromě toho nabízí  tři varianty přírodních parfémů, kterým dominuje buď růže, levandule nebo lípa (ta je opravdu úžasná!). 

Její výtvory jsou nejen potěchou pro oko, ale i pro oči...

A stejně jako minule jsem mlsně obhlížela kosmetiku Moroccan Sense. "Bohužel" zrovna nic nepotřebuju, tak zase zůstalo jenom u koukání, ale kdyby jste si chtěli udělat radost...

...tak na jejich růžovou vodu jsem slyšela samou chválu.

Akce nebyla velká a měla moc příjemnou atmosféru.

Kromě nákupů šlo přijít na bohatý doprovodný program, který jsem letos bohužel vůbec nestíhala. Nakonec jsem byla ráda, že jsem se sem vůbec vypravila.

A příště půjdu zas. A doufám, že se tam s některými z vás na podzim potkám!
---
Report z minulého ročníku, ve kterém najdete další tipy na zajímavé značky, je tady tady. A pokud by vás zajímalo, kam na nákupy s čistým svědomím vyrazit, mrkněte se na seznam obchodů na stránce SLOU

6 komentářů:

  1. Jééé, díky za skvělé tipy a ještě víc za to, že se mi chce přešívat, tolik inspirace!! Poslední dobou jen SWAPuju nebo recykluju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tebe mě obzvláště těší inspirovat, Olivko, protože styl je tvoje "middle name". :)

      Vymazat
  2. Vypadá to zajímavě. Ještě jsem o tom neslyšela, ale příště bych se tam mohla jít taky podívat. Určitě bych si něco vybrala. Já jsem se naučila všechno kupovat přes internet. Večer, když děti spí, tak si to v klidu objednám a za pár dnů mi to přijde . Včera jsem si objednala razítka na nehty , tak už se těším, až mi přijdou a budu je moct vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se snažím nakupovat co nejvíce ekologicky, a tak jsem si v poslední době oblíbila i nákupy z druhé ruky. Nejlepší kousky jsem našla na https://www.onlinesekac.cz/ Třeba jedny kalhoty už mám více než rok a nosím je skoro pořád, protože jsem si je strašně oblíbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sekáče jsou určitě správná volba! Já na ně už nějak nemám čas/trpělivost, ale kdysi jsem v nich nakupovala často. A i teď se mi občas nějaký super vintage kousek podaří ulovit...

      Vymazat