pondělí 10. června 2019

Jogurtový koláč z Paříže & Židovský svátek Šavuot

Dneska je poslední den svátku Šavuot, což je ideální příležitost se tu s vámi podělit o recept na tradiční francouzský jogurtový koláč z knížky Elizabeth Bard Oběd v Paříži. V originále se koláč jmenuje Gâteau au yaourt a určitě neprozradím žádnou tajnost, když vám řeknu, že si podobný na tenhle svátek doma pečou i u vrchního pražského rabína.  



Šavuot připomíná den, kdy Hospodin daroval Mojžíšovi Tóru na hoře Sinaj. Kromě volna, čtení knihy Rút a celonočního studia se k tomuto svátku váže i tradice pojídání mléčných pokrmů. Skoro jako vždy nabízí tradice mnoho vysvětlení, proč tomu tak je. Někdo to odvozuje od numerické hodnoty slova Tóra, která je v hebrejšitně shodná s numerickou hodnotou slova mléko. Jiní tvrdí, že byli Izraelité na Sinaji čiští jako novorozenci, jejichž pokrmem je také mlého. Další tradice praví, že před obdržením Tóry se nesmělo mléko v kuchyni používat, podobně jako je dodnes židům zapovězena krev. No a pak je tu fakt, že Izrael - a v knize Píseň písní i Tóra - oplývají mlékem a strdím... Ač se tradice na mléčném jídle shodne, už nám nepředepisuje, co bychom si na Šavuot měli dopřát. Někdo dělá blíny nebo kreplachy (palačinky) s tvarohem, někdo si dá cheescake a ve Francii některé rodiny pečou jogurtový koláč. Po přečtení výše zmíněné knížky jsem s dětmi tenhle koláč pekla už několikrát, takže by ho měl zvládnout opravdu každý. Mrkněte sami: 


Gâteau au yaourt 
(zjednodušený recept)

1 hrnek plnotučného jogurtu
1 hrnek cukru
velká špetka soli
1 kávová lžička vanilkového extraktu
½ hrnku rostlinného oleje
2 velká vejce
1+1/3 hrnku hladké mouky
1+1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
1 kávová lžička jedlé sody
kůra z jednoho citronu
1 hrnek ovoce nakrájeného na kousky (v původním receptu jsou kompotované meruňky, můžete ale zvolit jakékoliv ovoce)

1. Předehřejete troubu na 175°C
2. V jedné misce smícháte vlhké ingredience (kromě ovoce)
3. V druhé misce smícháte ty suché
4. Zamícháte dohromady
5. Vlijete do vymazané dortové formy (25cm)
6. Posypete ovocem
7. Pečete cca 45 minut

Pokud se do něj dáte, napište, jestli se vám povedl a jeslti vám chutnal! 
---
PS: Další šavuotové články, najdete tady.
PPS: A jestli na léto sháníte kromě lehkého receptu i lehké čtení, klidně sáhněte po téhle knize. Elizabeth Bard v ní vzpomínání na seznámení s Francií, svým současným mužem a jeho rodinou. Každá kapitola je zároveň vtipným okénkem do místních kulinárních zvyků, doplněné tematickými recepty. Oběd v Paříži nabízí příjemnou nenáročnou četbu, během níž budete ale pravděpodobně hojně odbíhat do kuchyně. Láska k jídlu Elizabeth Bard je totiž nakažlivá! 

2 komentáře:

  1. Pre mňa ,,z Nového zákona,,, je zaujímavé ,,všetko zo Starého zákona,,, lebo odtiaľ mám korene, sú to na moji otcovia, ktorých nasledujem vo viere:-)
    Dúfam, že som sa nedotkla...takže rada čítam aj ja Vaše tradície a ako súvisia s vierou:-)
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že jsem poslední dny hledala recept na koláč, kde nebudu muset nic šlehat a bude rychle hotový. Dneska jsme si ze zahrádky donesli švestky a já opět stála před rozhodnutím, který koláč z nich vyrobit. A pak jsme náhodou na jiném blogu viděla v náhledu odkaz na Váš článek. Tak jsem klikla, mrkla na ingredience, postup a bylo jasno, ještě v noci jsem ho upekla a dneska už snídáme :-) Díky za recept, myslím, že se povedl. Možná je trochu více mazlavější než by bylo nutné, ale to se dá příště napravit menší dávkou oleje, bych řekla.

    Krásný den,


    Veronika

    OdpovědětVymazat